WEB tv Πολιτική

Πάτρα – ομιλία Αλ. Τσίπρα: Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης στο δίλημμα Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε απόψε από την Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε απόψε από την Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα».

Ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Πάτρα. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI)

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, «ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ, από τη δημοκρατική Αχαΐα, ήρθε η ώρα του λαού» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας, των ανισοτήτων, των υποκλοπών, των εκβιασμών, της διαφθοράς και της εκτροπής, ήρθε η ώρα να κριθεί από τον Ελληνικό λαό. Ούτε από τους δημοσκόπους, ούτε από τους καναλάρχες, ούτε από τους εκβιαζόμενους υπουργούς και βουλευτές της. Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που με τον πιο επιτακτικό τρόπο βάζει η σκληρή πραγματικότητα. Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης. Η απάντηση θα είναι συντριπτική. Θα είναι Δημοκρατία. Θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες. Ο εφιάλτης θα τελειώσει. Η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι βαρύ το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τα τριάμισι τελευταία χρόνια» και συμπλήρωσε: «Τρεισήμισι χρόνια τώρα είδαν πολλά τα μάτια μας και είναι βαρύς ο λογαριασμός».

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία» και συνέχισε: «Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος. Και την εθνική μας ασφάλεια να εμπλέκεται και αυτή σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Και αναρωτιόμαστε. Θα δώσει μια εξήγηση ο κ. Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή; Ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές. Με βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα. Και πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας; Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να τους ακούει και να τους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τους επικεφαλής των εξοπλισμών ή απλά ήθελε τη σιωπή τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα; Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε υπουργούς του ή ήθελε να τους έχει στο χέρι; Υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κ. Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας γιατί δε μας τους λέει»;

Ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Πάτρα. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI)

Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει το θράσος να μας κουνά και το δάκτυλο ο ωτακουστής πρωθυπουργός, που πιάστηκε με τον κοριό στη πλάτη, να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και να μιλά για πεζοδρόμιο» και πρόσθεσε: «Καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας, διότι στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας την επίθεση στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «τα άθλια παρακρατικά μέσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, το άθλιο δίκτυο των υποκλοπών, δεν ήταν μια αστοχία, αλλά μέθοδος διακυβέρνησης» και συνέχισε: «Είναι ανήθικα μέσα στην υπηρεσία μιας ανήθικης πολιτικής. Είναι το καθεστώς που επιχείρησε να οικοδομήσει. Αλλά όπως διδάσκει η ιστορία, τα καθεστώτα πέφτουν από το λαό. Για αυτό κι εμείς στο λαό πλέον και μόνο στο λαό απευθυνόμαστε. Δε νομιμοποιούμε την εκτροπή. Δε νομιμοποιούμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στο λαό.Τον ανώτατο κριτή».

Ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Πάτρα. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI)

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι «η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989» και συμπλήρωσε: «Λάσπη, διώξεις, τρομοκρατία, ειδικά δικαστήρια, μαύρες σακούλες, ψέματα, δολοφονίες χαρακτήρα, ακόμα και προβοκάτσιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη. Αυτή η εκστρατεία μίσους και διαβολής είναι βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Κι αυτό απαιτεί από όλο το λαό μας ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση. Να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα».

Αναφερόμενος στις συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σεβόμαστε κάθε προοδευτική δύναμη του τόπου, επιθυμούμε το διάλογο και τη συνεργασία, δεν βλέπουμε εχθρούς απέναντί μας στο κέντρο και στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, διότι ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ένας, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» και συνέχισε: «Στο δημόσιο διάλογο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, πολέμου και τοξικότητας, εμείς επιχειρούμε να μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα. Οι θέσεις μας στη δημόσια συζήτηση αφορούν τη πολιτική και όχι τη παραπολιτική. Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με Απλή Αναλογική, να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του. Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη».

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «ένα είναι το σίγουρο, ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που μπορεί να φέρει και θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση».

Ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Πάτρα. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI)

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει οδηγήσει τη χώρα μόνο σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα. Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Πετύχαμε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει ζωντανή. Αφήσαμε ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια. Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το σχέδιό μας είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας, να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με στόχο μία δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από όλες εκείνες τις ρυθμίσεις και τις απορυθμίσεις που παράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «το κρίσιμο δεν είναι αυτά που θα καταργήσουμε, αλλά είναι αυτά που θα δημιουργήσουμε, στο δρόμο προς μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης».

«Δικαιοσύνη είναι να στηρίξουμε και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Δύο νέα παιδιά χάθηκαν προχθές. Είναι μεγάλη και βαριά η θλίψη για τη χώρα για το λαό για το έθνος. Θέλω όμως στη μνήμη τους να μιλήσω για εκείνα τα παιδιά που καθημερινά αψηφούν τον κίνδυνο, βρίσκονται στους αιθέρες και έχουν άρτια τεχνογνωσία. Κυρίως όμως έχουν ψυχή και καρδιά. Και θέλω να πω ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται στήριξη. Καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει κανέναν πόλεμο, κηρυγμένο ή ακήρυκτο, χωρίς έμψυχο δυναμικό. χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς στήριξη του έμψυχου δυναμικού. Εμείς τεσσερσήμισι χρόνια προσπαθήσαμε να κλείσουμε τρύπες στην οικονομία, παντού. Κοιτάξαμε πώς θα δαπανήσουμε και το τελευταίο ευρώ και στηρίξαμε τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί που έχουν πλέον δημοσιονομικές δυνατότητες δεν αύξησαν ούτε ένα ευρώ τα επιδόματά τους. Δεν φρόντισαν ούτε ένα ευρώ για τη στήριξή τους. Το μόνο που φρόντισαν ήταν να κάνουν τους μεγαλύτερους εξοπλισμούς της τελευταίας τριακονταετίας, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, παρακολουθώντας τους πάντες».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας δεν αποτελεί μονάχα ένα όραμα και μία δέσμευση για μας, αλλά είναι πλέον ένα υπαρξιακής σημασίας διακύβευμα για την ίδια τη χώρα και το λαό».

Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ανέφερε ότι «την Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας, της προκοπής, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, σας καλώ σήμερα με τον αγώνα σας, όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις εκλογές, να την πάρουμε στα χέρια μας, γιατί στο χέρι το δικό μας είναι να πάμε το μήνυμα από άκρη σε άκρη σε ότι αυτή η νίκη θα είναι νίκη της δημοκρατίας και του λαού, αλλά και το μήνυμα ότι μπορούμε ξανά να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».

«Σας καλώ λοιπόν», συνέχισε, «να δημιουργήσετε με τον αγώνα σας τις προϋποθέσεις, ώστε όταν ο κ. Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές να είναι βέβαιο ποιος θα τις κερδίσει, διότι αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσει η δημοκρατία, η δημοκρατική παράταξη και η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όλη η επικαιρότητα