Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα: Περισσότερο χώρο για το ποδήλατο και σεβασμό στους πεζούς ζήτησαν σήμερα εκατοντάδες ποδηλάτες

podilato.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ποδηλάτες σε περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην σημερινή 6η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία ζητώντας χώρο για το ποδήλατο, αλλά και περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες.

Στην Πάτρα ποδηλάτες, με αφετηρία την Πλατεία Όλγας διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης με σύνθημά τους «Ανοίγουμε το δρόμο στη ζωή».

“Δεδομένου ότι κάθε συλλογικότητα, κίνηση ή ομάδα που συμμετέχει σε αυτή τη δράση, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ο σκοπός της ποδηλατοπορείας συμφωνείται σε μια ελάχιστη κοινή βάση” ανέφεραν οι “Ποδηλάτες- Ποδηλάτισσες Πάτρας”, σε μήνυμα τους με αφορμή την σημερινή δράση.

Και πρόσθεσαν: “Από εκεί και πέρα κάθε συμμετέχουσα συλλογικότητα βάζει και τα δικά της σκεπτικά και αιτήματα, τα οποία θέλει να προωθήσει με τη συγκεκριμένη ποδηλατοπορεία.

Εμείς σαν ποδηλάτες-ισσες Πάτρας, πέρα από τη διεκδίκηση του ζωτικού μας χώρου στην πόλη, θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα το σεβασμό και την προτεραιότητα σε ΑμεΑ και πεζούς, καθώς και την ανάδειξη της αλληλεγγύης απέναντι σε κάθε αδύναμη ομάδα η οποία αποκλείεται από τον ιστό της πόλης – και όχι μόνο.

Οι δράσεις μας έχουν σαν αφετηρία το ποδήλατο, ως μέσο για την ανάπτυξη βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πόλεων, αλλά δε σταματούν σε αυτό. Διεκδικούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους, εναντιωνόμαστε στη λεηλασία της φύσης και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιστέκονται σε αυτή.

Ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία ο ρατσισμός, η ατομικότητα και η μιζέρια βρίσκονται σε έξαρση, εμείς σαν ποδηλάτες-ισσες Πάτρας προτάσσουμε την ανάδειξη συλλογικών εγχειρημάτων μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αδιαμεσολάβητους αγώνες και εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων.

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ., η ομάδα μας την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, καθώς θεωρούμε ότι η οδική συμπεριφορά είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και όχι επιβολής νόμων”.

Όλη η επικαιρότητα