Αρθρογραφία

«Πάτρα – Πύργος»: Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν τηρήθηκε..

Ακούστε το άρθρο

Στο έκτακτο Περιφερειακό

Συμβούλιο στον Πύργο είχαν τεθεί

«κόκκινες γραμμές». Για άμεση

έναρξη και καμία καθυστέρηση στο

χρονοδιάγραμμα, για υλοποίηση όλου

του φυσικού αντικειμένου, για να μην

γίνει κατάτμηση, ακόμη και για παραι-

τήσεις αν χρειασθεί. Τι από όλα αυτά τελικώς συνέβη;…»

Καμία παρέκκλιση από την δημοπράτηση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την… Τσακώνα και από τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η διαδικασία ενώ δεν προτίθεται να δεχθεί κατάτμηση του έργου.

Αυτό ήταν το πλαίσιο πάνω στο οποίο επρόκειτο να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία και κινητοποίηση για την διασφάλιση της υλοποίησης του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου…

Τα παραπάνω αποτελέσαν το περιεχόμενο αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας πριν από δύο χρόνια με σκοπό την κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ανυποχώρητη στάση όλων, μπροστά στον κίνδυνο μείωσης του ίδιου του έργου ή την αλλοίωση των αρχικών χαρακτηριστικών τους.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση μάλιστα, είχε γίνει εκτάκτως στον Πύργο και ήταν διευρυμένο ως προς την παρουσία προσώπων που δεν παρακολούθησαν απλώς την συζήτηση, αλλά τοποθετήθηκαν επιπροσθέτως με αιχμηρές δηλώσεις.

Πρώτος από τους παρευρεθέντες ο Μητροπολίτης Ηλείας που άφησε άναυδους φορείς και πολίτες, ζητώντας να μην δεχθούν στο Νομό κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην επερχόμενη 25η Μαρτίου αλλά και σε καμία άλλη τοπική εθνική εορτή που θα ακολουθούσε!

Ήταν μια δήλωση (πολλοί την θεώρησαν ως εξόχως πολιτική) που προκάλεσε αίσθηση, εξέφραζε εκείνη την ώρα την αγανάκτηση των κατοίκων, όμως δεν στοχοποιούσε ιδιαίτερα κάποιον, αφού ο κ. Γερμανός που γνωρίζει πολύ καλά τι λέει κάθε φορά, αναφέρθηκε «στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία που όλα αυτά τα χρόνια μας εμπαίζει…»

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, έθετε «κόκκινη γραμμή» και δήλωνε αδιαπραγμάτευτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» και όχι απλά το «Πάτρα – Πύργος» που ισχύει υπό τις παρούσες συνθήκες, δοκιμάζει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση η Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος τάχθηκε αμέσως κατά της κατάτμησης και φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντίστοιχες περιπτώσεις του δρόμου στην Αμβρακία, προέβλεπε ότι δεν θα εγκριθεί από την Ε.Ε. η χρηματοδότησή του.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν και οι δύο από τους τρεις βουλευτές που πήρανε μέρος στην συνεδρίαση. Ο Κώστας Τζαβάρας επεσήμανε ότι η ματαίωση του έργου, διαγράφει την Ηλεία από οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος είπε με νόημα ότι «στο όνομα του πολέμου κατά των μεγάλων συμφερόντων, ετοιμάζονται τα μικρά και τα μεσαία να εγκληματίσουν!…»

«Πύρινοι» ήσαν στην πλειοψηφία τους και οι λόγοι περιφερειακών συμβούλων, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, υπήρξε δε και πρόταση περί παραιτήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά πέρασε στο περιθώριο της συζήτησης χωρίς δεύτερη κουβέντα…

Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών πριν από αυτά τα δύο χρόνια ήταν ο Γιώργος Σταθάκης με αναπληρωτή του τον Χρήστο Σπίρτζη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αναπληρωτή του στο Περιβάλλον του Γιάννη Τσιρώνη.

Οι κινητοποιήσεις τελικώς δεν έγιναν. Οι φωνές παρέμειναν αλλά οι διαβεβαιώσεις υπερίσχυσαν. Το αρχικό αντικείμενο του έργου περιορίσθηκε μέχρι τον Πύργο, αλλά και αυτό δύο χρόνια μετά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα…

Η ομόφωνη απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων σε εκείνο το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στον Πύργο «καταναλώθηκε» πρόσκαιρα και δεν έφερε αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη και με όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, συσκέψεις και συναντήσεις που έγιναν στην διετία. Εκτός και αν θεωρούμε ικανοποιητικό βήμα τις πρώτες δημοπρατήσεις που ωστόσο βρίσκονται «στον αέρα…»

Όλη η επικαιρότητα