Ηλεία

Πάτρα – Πύργος: «Κύριε Σπίρτζη , για μας είναι ζήτημα ζωής»…

Η επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών σήμερα στην Πάτρα γίνεται ελάχιστες μέρες μετά τη θυσία τεσσάρων νέων ανθρώπων στην κατ’ ευφημισμόν Εθνική Οδό Πάτρας – Πύργου. Είναι  τα τελευταία θύματα σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια έχοντας μετατρέψει τον συγκεκριμένο δρόμο σε εκατόμβη εκατοντάδων νεκρών. Το μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας, αλλά και τα αμέτρητα εικονοστάσια που έχουν είναι τοποθετημένα ένθεν και ένθεν του οδοστρώματος.

Πριν 13 ακριβώς μήνες, στις 24 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Σπίρτζης είχε επισκεφθεί τον Πύργο και είχε δεσμευθεί ενώπιον των θεσμικών εκπροσώπων του νομού ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των οχτώ τμημάτων του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Το 2016 πέρασε αλλά όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν οι δημοπρατήσεις  αλλά ακόμη και για τους  τρεις διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν και αναδείχθηκε ανάδοχος δεν έχει υπογραφεί οι συμβάσεις.

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι,  οι ευθύνες για αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση που βιώνουν επί χρόνια οι Ηλείοι, δεν βαρύνουν μόνο τον κ. Σπίρτζη, αλλά επιμερίζονται σε πολλούς παράγοντες της πολιτικής ζωή του τόπου. Από Πρωθυπουργούς και κορυφαίους υπουργούς όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων έως και στο ντόπιο  πολιτικό προσωπικό που αποδείχθηκε «μικρό» για να επιβάλει το αυτονόητο δικαίωμα μας να ενταχθούμε στο σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Όλες οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις τους έμειναν… ως σχέδια επί χάρτου.

Δεν είναι όμως, τώρα η ώρα για την απόδοση ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι η άμεση συμβασιοποίηση και η έναρξη των εργασιών. Για να συμβεί όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή του φακέλου μεγάλου έργου από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκριση του για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Σ’ αυτό να απαντήσει χωρίς περιστροφές σήμερα ο κ.Σπίρτζης, δίνοντας ταυτόχρονα κι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις δημοπρατήσεις των επόμενων τμημάτων.

Κύριε υπουργέ θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, για εμάς η κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου δεν αποτελεί απλώς ένα σημαντικό οδικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη και στην αναπτυξιακή πορεία, ίσως του πιο παραμελημένου νομού της χώρας. Είναι ζήτημα ζωής γιατί θα βάλει τέλος σε αυτό τον καθημερινό κύκλο αίματος. Γι αυτό και σας λέμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτός ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλη κοροϊδία

Του Γιάννη Αργυρόπουλου

Όλη η επικαιρότητα