Ηλεία

Πάτρα-Πύργος: Πολιτική πρωτοβουλία για το δρόμο…

Με πρώτο και βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Τσακώνας και τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο έργο, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας..

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος έχει επιφορτιστεί το μεγαλύτερο βάρος τόσο για την προετοιμασία των θεμάτων με Ηλειακό «χρώμα» που θα συζητηθούν, αλλά και όλες τις απαιτούμενες διεργασίες για την συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου θα είναι μια συνεδρίαση, που σίγουρα θα συγκεντρώσει για πολλούς λόγους τα βλέμματα τόσο του πολιτικού κόσμου της περιοχής μας αλλά και των απλών πολιτών.
Και πώς να μην συμβεί αυτό αφού πέρα από το μείζον ζήτημα του δρόμου Πατρών-Πύργου και τις απόψεις που θα ακουστούν, δύο ακόμα θέματα με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται να συζητηθούν.

Το πρώτο είναι αυτό για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου και συγκεκριμένα η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα παρουσιαστεί από την εταιρεία «Energean Oil & Gas S.A.» που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Το δεύτερο προ ημερήσιας διάταξης θέμα είναι η επερώτηση του Επικεφαλής της Παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» κ. Παπακωνσταντίνου Κων/νου σχετικά με τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ», «είναι η πρώτη σοβαρή θεσμική πρωτοβουλία, μακριά από λαϊκισμούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας θα πάρει θέση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα και φυσικά όλες οι θέσεις και προτάσεις που θα ακουστούν θα ενισχύσουν την κοινή διεκδικητική μας στρατηγική για την άμεση υλοποίηση του έργου. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το θέμα στη σωστή του βάση.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Είμαστε αποφασισμένοι σαν Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος και χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν αυτά που ανήκουν στον τόπο μας και στους κατοίκους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» για το θέμα της ΜΠΕ του έργου εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο αναμένεται να εκφράσουν απόψεις τόσο ο Δήμος Πύργου όσο και εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων από την Ηλεία και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Πύργου πραγματοποίησε ενημερωτική συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας του έργου (Energean). Απόφαση για το θέμα (σ.σ. τί στάση θα τηρήσει το δημοτικό συμβούλιο και ποιά άποψη θα εκφέρει), δεν είχε παρθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, κάτι που είχε ανακοινωθεί ότι θα συμβεί σε επόμενη συνεδρίαση…

Ενδεικτική ήταν η δήλωση στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» του δήμαρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου που υποστήριξε ότι  «Το θέμα της εξόρυξης στο Κατάκολο ήταν από τα πρώτα θέματα που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Τον Σεπτέμβριο ζητήσαμε παράταση στη διαβούλευση, κάτι που πετύχαμε και είχαμε εδώ τους εκπροσώπους της εταιρείας για να μας ενημερώσουν. Δεν λαμβάνουμε καμία απόφαση. Θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση που θα αποφασίσουμε… είναι μια δύσκολη απόφαση, αφού δεν μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση, αλλά για κάτι που μπορεί ν` αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής, αναπτυξιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά.

Ακόμα και ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος, αφού το θέμα απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση σε βάθος για να μιλήσει κάποιος σίγουρα και απόλυτα. Κι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει εκτός από τους επιστήμονες που συνεργάζονται με τους επενδυτές. Η επιστήμη βεβαίως έχει τις απόψεις της, τις τοποθετήσεις της, τα συμφέροντα της πολλές φορές. Η επιστήμη στην υπηρεσία της οικονομίας γιατί υπάρχει και η επιστήμη στην υπηρεσία της Κοινωνίας. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε… είμαι επιφυλακτικός».

Όλη η επικαιρότητα