Ηλεία

Πάτρα-Πύργος: Πως φτάσαμε στην αυλαία για τις 8 εργολαβίες

Ακούστε το άρθρο

Στην Ολυμπία Οδό πλέον ο λόγος

Σε non paper που έβγαλε το υπουργείο ΥΠΟΜΕ γίνεται μία αποτίμηση της μέχρι τώρα υπόθεσης υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ως ενιαίο έργο με την ένταξη του στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.  Γίνεται εκτενής αναφορά στην όλη διαδικασία αλλά και τα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν στην εκκίνηση της υλοποίησης μέσω της Ολυμπίας Οδού. Επίσης για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι θα διατεθεί ποσό περίπου 10εκατ.ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας που θα βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του δρόμου μέχρι να αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο. Το non paper αναφέρει μεταξύ άλλων :

Την Παρασκευή 27/3 έγινε ακόμα ένα βήμα για τη διαδικασία κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος ως ενιαίο έργο. Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει την κατάτμηση του έργου σε 8 κομμάτια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο στα 4 να μην υπάρχει ανάδοχος και στα άλλα 4 τυπικά να υπάρχει αλλά στην πράξη οι εργασίες να έχουν σχεδόν μηδενική πρόοδο.

Έτσι, η Διευθύνουσα Υπηρεσία προχώρησε, όπως όφειλε, στη διακοπή και τυπικώς των εργασιών και στη διάλυση των 4 συμβάσεων. Όπως είναι γνωστό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ένταξη εκ νέου του έργου στη Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τον παραχωρησιούχο. Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προγραμματίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας.

Οι 4 εργολαβίες που διαλύθηκαν και τυπικώς είναι οι εξής:
– «Τμήμα 2 Αμαλιάδα – Δουναίικα», με Ανάδοχο την «INTRAKAT» και εκτελεσμένες εργασίες στο 8,7% του συνόλου
– «Τμήμα 5 Σαγαίικα – Βάρδα», με Ανάδοχο την «Κ/ΞΙΑ ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ – ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ» και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,11% του συνόλου
– «Τμήμα 6 Κ. Αχαΐα – Σαγαίικα», με Ανάδοχο την «GD INFRASTRUTTURE Ε.Π.Ε.» και εκτελεσμένες εργασίες στο 2% του συνόλου
– «Τμήμα 7 ΒΙΠΕ – Κάτω Αχαΐα» με Ανάδοχο την «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ» και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,50% του συνόλου
Με βάση την παραπάνω πρόοδο είναι προφανές ότι τα τμήματα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν όχι τον Οκτώβριο 2022 που ήταν η συμβατική ημερομηνία περαίωσής τους, αλλά ούτε καν το τέλος του 2023 που ήταν η λήξη της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Με την ένταξη του έργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού:

-Εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του.

-Η υλοποίηση του δεν θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω από όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες.

-Η επίβλεψη του θα γίνεται από ανεξάρτητο μηχανικό απελευθερώνοντας προσωπικό του υπουργείου για άλλα έργα.

-Εξασφαλίζεται η εγγύηση της κατασκευής και απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μέχρι το 2040.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αναγνωρίζοντας ότι ο υπάρχων οδικός άξονας Πάτρας-Πύργου είναι σε κακή κατάσταση και θρηνούμε θύματα πολύ συχνά, το υπουργείο τονίζει:

-Εκπονεί ένα πρόγραμμα για στοχευμένες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας της τάξης των 15εκατ.ευρώ.

-Παράλληλα θα χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πόρους από το ΠΔΕ για τη συντήρηση του άξονα, ύψους περίπου 10εκατ.ευρώ

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν επισήμως τα παραπάνω έργα, με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες.

πηγή: ypodomes.com

Όλη η επικαιρότητα