Ηλεία

«Πάτρα – Πύργος»: Τον Γενάρη ξεκινούν τα έργα, σύμφωνα με τον υπουργό – Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη σύσκεψη

Ακούστε το άρθρο

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις έξι από τις οκτώ εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος συμφώνησαν χθες ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης και οι αιρετοί της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενημερωτικής συνάντησης σχετικά με την πορεία του έργου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπίρτζης, ήδη έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο 5ος φάκελος, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες πέντε μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα γύρω στα Χριστούγεννα να συμβασιοποιηθούν και να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του έτους.

Για τη δεύτερη και την Τρίτη εργολαβία, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και προμηνύουν καθυστέρηση, καθώς τουλάχιστον στη μία αναμένονται προσφυγές και ενστάσεις –ακόμα και ως το Συμβούλιο της Επικρατείας- από εταιρείες που αποκλείστηκαν λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης των εκπτώσεων και θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν τέσσερις μήνες για να πάνε οι δύο φάκελοι για προσυμβατικό έλεγχο.

Κατά συνέπεια, λόγω του ότι είναι ανέφικτη η αποστολή όλων των εργολαβιών ταυτόχρονα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συμφωνήθηκε σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο να προχωρήσουν οι υπάρχουσες  εργολαβίες μία μία και να πηγαίνουν στη Βουλή μετά την έγκρισή τους, για να μη χαθεί άλλος χρόνος στην έναρξη των εργασιών.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι ενστάσεις δεν έχουν τύχη δικαίωσης, όμως σε κάθε περίπτωση, τον Μάρτιο θα έχει λήξει η γραφειοκρατική διαδικασία για το σύνολο του έργου και θα είναι υπό κατασκευή το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι τον ερχόμενο μήνα δημοπρατείται το τμήμα Πύργος-Καλόνερο, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε μια εντολή από τον λαό της Ηλείας, από τον οποίο λείπει αυτό που έχουν όλοι οι άλλες περιοχές της χώρας στην Ελλάδα, δηλαδή έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Εμείς θα διατυπώνουμε ευθαρσώς την άποψή μας για το καλό του έργου. Οι εργασίες πρέπει πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο υπουργός και οι υπηρεσίες μάς έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής έναρξης όλων των εργασιών ως τα μέσα της άνοιξης. Αυτό μας δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε κάθε περίπτωση, το παρατηρητήριό μας, όπως αποφασίστηκε και ορίστηκε στο περιφ. συμβούλιο, θα καταγράφει κα θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου. Σε κάθε περίπτωση, έστω και με τον τρόπο αυτό,  μας ενδιαφέρει το έργο να ολοκληρωθεί»,

«Μετά τη συνάντηση ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα για τις δύο εργολαβίες, όπου δεν μπόρεσαν ο 1ος και ο 2ος να αιτιολογήσουν την έκπτωση και πήγαν στον 3ο. Οι υπηρεσίες μάς ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δικαιωθούν οι προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν από τους πρώτους δύο, διότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία. Πήραμε την απάντηση ότι μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες θα θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα και στα δύο αυτά τμήματα, που είναι στα όρια του δήμου μας, κάτι που ως τώρα ήταν μετέωρο. Για αυτό υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Για τις άλλες εργολαβίες μάς διαβεβαίωσαν ότι σε έναν μήνα το πολύ θα έχουν εγκριθεί όλες και στη συνέχεια από τη Βουλή, επομένως θα μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις και Γενάρη με Φλεβάρη θα έχουμε εργοτάξια στην περιοχή. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά για να δούμε πότε θα σταματήσει ο φόρος αίματος που πληρώνει η Ηλεία και ένα τμήμα της Αχαΐας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

«Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της έγκρισης των εργολαβιών που έχουν ολοκληρωθεί διαγωνιστικά, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας της συμβασιοποίησης και ο Ιανουάριος ο μήνας της εγκατάστασης των εργολάβων, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η πίεση για τις άλλες δύο εργολαβίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τον πιο γρήγορο χρόνο και βαθμό ευθύνης που χρειάζεται. Έχουμε πολύ ψηλά την πολιτική διεκδίκηση για το σύνολο της Ολυμπίας Οδού, για αυτό και θέσαμε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για όλο τον δρόμο ως την Τσακώνα»

«Το υπουργείο συμμερίζεται –στην πλειοψηφία τους- τις θέσεις των φορέων της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας .  Σύντομα, στις αρχές του έτους, επιτέλους οι Ηλείοι θα δουν αυτό που χρωστά η πολιτεία στην Ηλεία να υλοποιείται, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, που τον αντιμετωπίζουμε ως ενιαίο έργο, Πάτρα-Πύργος, και ως τον Δεκέμβριο να υλοποιείται ο διαγωνισμός για το Πύργος-Καλόνερο»

Όλη η επικαιρότητα