Αχαϊα

Πάτρα: Σε διαρκές πένθος οι δάσκαλοι – Εφυγε η Πένυ Σακοβέλη

Ακούστε το άρθρο

Την όγδοη απώλεια μέλους της, από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, θρηνεί η εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Η δασκάλα Πηνελόπη (Πένυ) Ιωσήφ Σακοβέλη απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών, μετά από πολυετή μάχη με την ασθένειά της. Ηταν μητέρα δύο παιδιών, του Νικόλα και της Εύης.

Πρόκειται για την εκπαιδευτικό που έχει ταυτίσει το όνομά της με την περιβαλλοντική αγωγή. Ως υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας καλλιέργησε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, μέσω σειράς προγραμμάτων που εφάρμοσε, κάθε πτυχή της γνώσης και της ευαισθητοποίησης.

Ηταν η πρώτη που ανέλαβε το συγκεκριμένο Τμήμα και εργάστηκε με πάθος και σύστημα επιτυγχάνοντας τη θεωρία να τη μετουσιώσει σε πράξεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ

Εφάρμοσε πρωτοποριακά προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ηταν παρούσα σε κάθε σχολείο. Με το ίδιο πάθος εργάζονταν και τα τελευταία χρόνια που είχε εκδηλωθεί η ασθένειά της. Από τις τελευταίες της συμμετοχές σε εκδηλώσεις ήταν αυτή στα μέσα Ιανουαρίου όπου μαζί με την αντίστοιχη υπεύθυνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννα Παπαϊωάννου διοργάνωσαν την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων για τα «ευέλικτα καπάκια». Μαζί με την κ. Παπαϊωάννου ήταν υποψήφιες για το πολύπλευρο έργο τους στα Πρόσωπα της Χρονιάς 2016.

Επίσης η Πένυ Σακοβέλη ήταν μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «ΕΛΠΙΔΑ».
Τη διέκρινε η ευγένεια του χαρακτήρα, η διάθεση της προσφοράς, το υψηλό επιστημονικό της επίπεδο, η αγάπη της για τους μαθητές και η εργατικότητά της ώστε το σχολείο να κάνει βήματα μπροστά και οι μαθητές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.

Η είδηση του θανάτου της βύθισε σε θλίψη τον εκπαιδευτικό κόσμο που το τελευταίο διάστημα έχει κληθεί να αποχαιρετήσει, τουλάχιστον οκτώ ενεργά μέλη της.

Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Η εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας συνεχίζει να πενθεί. Χθες πληροφορηθήκαμε πως έφυγε για πάντα από κοντά μας μια ακόμη εκπαιδευτικός, η Πένυ Σακοβέλη.
Η εκλιπούσα ήταν δασκάλα και για πολλά χρόνια αφιερώθηκε στις καινοτόμες δράσεις της εκπαίδευσης, εφόσον ήταν υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και πολιτιστικών θεμάτων παλαιότερα. Συνέδραμε με μεγάλη αφοσίωση και εξαιρετική επιτυχία το έργο των συναδέλφων εκπαιδευτικών και των μαθητών, που εμπλέκονταν σε σχολικά προγράμματα. Υπήρξε αρωγός χιλιάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που υλοποιήθηκαν στα σχολεία. Ηταν η ψυχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της περιοχής μας. Είναι βέβαιο πως η σφραγίδα της θα μείνει ανεξίτηλη και το κενό της θα είναι δυσαναπλήρωτο.
Ο πρόωρος χαμός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για την οικογένειά της, τους φίλους της, καθώς και για την εκπαίδευση. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό ταξίδι, αγαπημένη συναδέλφισσα».

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας ώρα 12 το μεσημέρι και η ταφή της στο Α’ Κοιμητήριο Πατρών.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα