Αχαϊα

Πάτρα: Σε εκθεσιακό συνεδριακό χώρο και σε κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς μετατρέπεται το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο

Σε εκθεσιακό, συνεδριακό χώρο και σε κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, αναμένεται να μετατραπεί το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο της Πάτρας, που βρίσκεται στην άνω πόλη, δίπλα από το κάστρο. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης του έργου για την ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του, ο σκηνοθέτης και πρώην γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βασίλης Κοσμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στο παλαιό δημοτικό νοσοκομείο είναι ένα μεγάλο έργο για την περιοχή. Πρόκειται για μια μόνιμη δομή, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ είναι σπάνια και διεθνώς. Από την μία θα συλλέγει το οπτικοακουστικό υλικό της πόλης, το οποίο θα το διασώζει και θα το τεκμηριώνει. Θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης, στο σύνολο κάθε απεικόνισης και κινούμενης εικόνας, φωτογραφίας και ηχογράφησης, αλλά και ψηφιακής αποτύπωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από την μία λοιπόν, θα υπάρχει μια δομή αρχείου και από την άλλη ένας μεγάλος πολυδύναμος εκθεσιακός χώρος, που αναπτύσσεται περίπου σε 2.000 τετραγωνικά μέτρα».

Όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, «ο δεύτερος σκοπός του κέντρου, θα είναι να συντονίσει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και κάθε είδους καινοτόμο κέντρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ανάπτυξη κάθε νέας τεχνολογίας στην αφήγηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα θελκτικό στη νέα γενιά». Σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων, «τον Μάιο του 2019, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η ανακατασκευή του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου και η μετατροπή του σε εκθεσιακό, συνεδριακό χώρο και κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού μελέτης 10.900.000 ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα