Αχαϊα Πολιτική

Πάτρα: Σημαντικές ανακοινώσεις από Σπήλιο Λιβανό στη σύσκεψη την Τετάρτη

Την Τετάρτη σύσκεψη για αγροτικά ζητήματα
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός την Τετάρτη το απόγευμα στη  σύσκεψη που θα έχει στην Πάτρα με τους παράγοντες του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Λιβανός θα βρεθεί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει και για την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ, που όπως είναι γνωστό έχει ξεκινήσει γύρω από τα όσα προβλέπει ένας διάλογος σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Πληροφορίες θέλουν τα νέα να μην είναι και τόσο καλά για ορισμένα προϊόντα κυρίως όσον αφορά τη συνέχιση της ένταξής τους στο καθεστώς των ενισχύσεων, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί έως σήμερα γύρω από τον αγροτικό τομέα…

Με βάση τη νέα ΚΑΠ θα  στηρίζονται στοχευμένα σημαντικοί τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Από το 2023 προχωρά ο ανασχεδιασμός τους, με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.

Γεγονός που όπως γίνεται αντιληπτό θα μειώσει τη δυνατότητα στήριξης κάποιων προϊόντων για τα οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται συζήτηση.

 

Οι βασικοί άξονες

Οι βασικοί άξονες πάνω στις οποίες θα κινηθούν οι αλλαγές που υιοθετεί η νέα ΚΑΠ είναι:

*Καταργούνται οι ανισότητες των ιστορικών δικαιωμάτων, με στρατηγικό σχεδιασμό, σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026.

*Ενισχύονται οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Από το 2023 εφαρμόζεται η αναδιανεμητική ενίσχυση, δηλαδή δίκαιη ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με πόρους που προέρχονται από τον περιορισμό των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

*Ενσωματώνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, σύμφωνα  με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας  μέσω στοχευμένων δράσεων που θα αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία των εδαφικών και υδατικών πόρων, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου και στην εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας.

*Προωθείται η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.  *Αυξάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, πάνω από 3%, το ποσοστό του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες.

*Θα στηριχθούν οι βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Όλη η επικαιρότητα