Αχαϊα

Πάτρα: Στα δικαστήρια για κακούργημα, χωρίς δικηγόρο – “Βροχή” οι αυτεπάγγελτοι διορισμοί για σοβαρές υποθέσεις,

Ακούστε το άρθρο

Η οικονομικη κρίση “ραπίζει” και τον χώρο της δικαιοσύνης, όπου η ύπαρξη συνηγόρου υπεράσπισης για τους πολίτες που κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr το τελευταίο χρονικό διάστημα στα δικαστήρια της Πάτρας πολλαπλασιάζονται με καλπάζοντα ρυθμό οι κατηγορούμενοι που προσέρχονται να δικαστούν χωρίς να έχουν δικηγόρο, λόγω της αδυναμίας τους ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτών που δεν έχουν δικηγόρο είναι πολύ υψηλά στα κακουργήματα.
Όπως πληροφορείται το tempo24.gr, σε κάθε δικάσιμο για κακούργημα στα δικαστήρια της οδού Γούναρη, διορίζονται κατά μέσο όρο τρεις δικηγόροι αυτεπάγγελτα για κατηγορούμενους που δεν διαθέτουν δικηγόρο. Αν υπολογίσουμε ότι το  μήνα έχουμε περί τις 15 δικάσιμους για κακουργήματα, τότε οι αυτεπάγγελτοι διορισμοί ανέρχονται σε 40-45.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως λένε στο tempo24 νομικοί κύκλοι, ήταν αυτή με την υπόθεση των όπλων, όπου από τους 74 κατηγορούμενος, οι 17 δεν είχαν δικηγόρο!.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ποιότητα της δικαιοσύνης που παρέχεται και  τη δυνατότητα των κατηγορούμενων να εκφράσουν τα δίκαιά τους και να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους για υποθέσεις από τις οποίες κρίνεται η ζωή τους, ενώ  βεβαίως είναι ενδεικτική της οικονομικής κρίσης, που όλο και βαθαίνει εισβάλλοντας και στο χώρο της απονομής  δικαιοσύνης.

Όλη η επικαιρότητα