Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα: Το πάρτι του Καρναβαλιού ξεκίνησε!

karnav.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και η παροιμία τεκμηριώθηκε με το παραπάνω το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στην ολοήμερη υπαίθρια γιορτή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» για την Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2014.

Με σύμμαχο τον καιρό τα χαμόγελα και οι διαθέσεις είχαν την τιμητική τους στα πρόσωπα και στις ψυχές όλων. Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο χαρμόσυνο κάλεσμα των διοργανωτών για την έναρξη, γιορταστική ατμόσφαιρα, εξωστρέφεια και κέφι στο απόγειο, σατιρική και δημιουργική διάθεση που δεν χωρούν στα όρια της κρίσης και της δυσάρεστης καθημερινότητας που ταλανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Το Πατρινό Καρναβάλι όμως οπλίζει τους πολίτες με ελπίδα, αισιοδοξία και χαρά και τους ενεργοποιεί να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους και να γίνουν πρωταγωνιστές. Έτσι έγινε και το πρωί του Σαββάτου όπου οι τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις και οι διάφοροι σύλλογοι της πόλης ανέλαβαν δράση και πρόσφεραν εξαιρετικές ανάσες κεφιού και δημιουργίας, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη σκορπίζοντας παντού τη χαρά για ζωή και γυρίζοντας την πλάτη σε έγνοιες, δυσκολίες και στη θλιβερή πραγματικότητα των ημερών.

Μια γιορτή από τον πολίτη για τον πολίτη, όπου συμμετέχοντες και θεατές έγιναν ένα για χάρη του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το κέντρο της πόλης γέμισε από κόσμο, οι συναντήσεις του οποίου με τα διάφορα δρώμενα ήταν απρόοπτες και συναρπαστικές.

Ο κύριος άξονας δράσης ξετυλίχτηκε στην πλατεία Γεωργίου όπου από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι μεταμορφώθηκε σε πεδίο διασκέδασης, έμπνευσης, φαντασίας και τεχνών. Χρώματα, παιδικές δράσεις, μουσική μιας ευρύτατης γκάμας από την ποπ και τη ροκ, από hip hop μέχρι καρναβαλικά τραγούδια και άλλες κατευθύνσεις,  χορός από συλλόγους, ομάδες και σχολές χορού,  ισορροπιστές, ξυλοπόδαροι, ποδηλάτες,  ευρηματικά, χιουμοριστικά και σατιρικά δρώμενα από συλλόγους,  εκπλήξεις και χάπενινγκς, μουσική, συναυλίες, χορός,  ακροβατικά, μεταμφιέσεις είχαν δυναμική παρουσία και μαγνήτιζαν το κοινό απορροφώντας το στην καρναβαλική έξαψη και ξεσηκώνοντας ευχάριστα το κέντρο της πόλης.

Την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και καρναβαλική τους πινελιά αποτύπωσαν η Μπαντίνα Δήμου Πατρέων, η ομάδα θεάτρου δρόμου X-Saltibagos με βόλτες και ακροβατικά στο κέντρο της πόλης, ο Εμπορικός Σύλλογος με τη διοργάνωση παιχνιδιών, η Bασιλική Μουρίκη και το συγκρότημα 5 Worlds Apart, τρεις Δράκοι (με τα παιδιά του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων και με τη συνοδεία του μουσικού άρματος και της Μπαντίνας) που με εκκίνηση από τρία διαφορετικά σημεία (πλατεία Όλγας, πλατεία Τριών Συμμάχων, Παντανάσσης κάτω μέρος) όπου κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου, το συγκρότημα Decadance με ντίσκο ρυθμούς, η Χοροέκφραση της Ιωάννας Ζαχαροπούλου σε χορογραφίες μοντέρνες και zumba, οι Party Time ST (το νεανικό συγκρότημα των μουσικών εκπαιδευτηρίων Θεοδώρου) με καρναβαλικά τραγούδια, το συγκρότημα Esthetics και η Δώρα Παπαγιαννάκη σε funk και latin ήχους, οι Μag ζωντανά σε hip-hop μουσική, η Σχολή Χορού Salsa Eterna σε salsa χορογραφίες, o Σύλλογος «Tanguera Tango Argentino Patras» σε tango χορογραφίες, η Σχολή Χορού Keep Dancing της Μίνας Παναγιωτοπούλου, το συγκρότημα Madhouse με pop τραγούδια και η  Σχολή Χορού Athletic Dance Studio Patras του Patrick Kolodziejski.

Τις δράσεις στην πλατεία Γεωργίου παρουσιάζει η Μαρία Τσουκαλά.

Το μεσημέρι το Δημαρχείο συντονίστηκε σε καρναβαλικούς ρυθμούς με την  παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα παραμείνει αναρτημένο μέχρι τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις 2 Μαρτίου. Η πομπή του λαβάρου προς το Δημαρχείο συνοδεύτηκε από καρναβαλιστές και καρναβαλικά ποδήλατα όπου οι μεταμφιεσμένοι κρατούσαν πολύχρωμες πμπρέλες.

Οι δράσεις συνεχίζονται στις 7 το απόγευμα με την καρναβαλική-σατιρική παρλάτα «Μπούλες» του Κωνσταντίνου Μάγνη και με τη συμμετοχή των Τζίμη Πολίτη και Γιάννη Πετρούτσου, τη συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» μαζί με λυρικούς τραγουδιστές από το Studio Όπερας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Νικόλα Μαραζιώτη, Λίνα Γερονίκου, Αλίκη Ζαφείρη, Θεοδώρα Ζήκου, Μαριέττα Σαρρή), που θα παρουσιάσουν ιταλικές καντσονέτες και ταραντέλες, το σόου με φωτιές «Saltibagos on Fire» από την ομάδα θεάτρου δρόμου X-Saltibagos και χορό Jungle από τη Σχολή Χορού Ελευθερίας Τσαφούλια.

Αποκορύφωμα θα είναι η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2014 από το Δήμαρχο Πατρέων και η συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος Μέλισσες. Στη συνέχεια το πάρτυ θα συνεχιστεί μέχρι αργά τη νύχτα με dj set από τον Gogos στην πλατεία Γεωργίου Α΄. 

Όλη η επικαιρότητα