Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα: «Βουτιά» έως και 30% στις τιμές των ακινήτων!

spitia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Βουτιάς συνέχεια στις τιμές των ακινήτων για το 2014 με ποσοστά έως και 15% αναλόγως της περιοχής, προβλέπουν οι ειδικοί, κάτι που αυξάνει τις ευκαιρίες στην κτηματαγορά.

Ερευνα των Νέων σε πέντε μεγάλες πόλεις με βάση στοιχεία από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων της αλυσίδας Remax καταγράφει πτώση φέτος στις τιμές των ακινήτων, μέχρι 20% στην Αθήνα, 12% στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, ενώ σε πόλεις όπως η Πάτρα και το Ηράκλειο ξεπερνά και το 30%.

Ευκαιρίες υπάρχουν πλέον παντού. Στην Πλατεία Μαβίλη, διαμέρισμα 140 τ.μ. 3ου ορόφου πουλήθηκε προ ημερών προς 180.000 ευρώ, δηλαδή 40% κάτω από την αρχική ζητούμενη – και φουσκωμένη – τιμή του 2011 που ήταν 300.000 ευρώ. Στο Παγκράτι, ρετιρέ 150 τ.μ. με θέα το Λυκαβηττό αγοράστηκε με έκπτωση 39%, προς 290.000 ευρώ αντί για 460.000 ευρώ της αρχικής τιμής. Στο Κολωνάκι, κατοικία 175 τ.μ. πουλήθηκε 38% κάτω από την τιμή που ζητούσε πέρυσι ο ιδιοκτήτης. Και στους Αμπελόκηπους, προ ημερών κατάστημα δόθηκε 42% χαμηλότερα από την αρχική τιμή του.

Παρά την κατρακύλα των τιμών, ωστόσο, αγοραστές δεν υπάρχουν, ενώ οι στρεβλώσεις καλά κρατούν. Η μεγάλη βουτιά τιμών έχει ως αποτέλεσμα σε εκατοντάδες περιοχές οι αντικειμενικές να είναι υπερδιπλάσιες των εμπορικών αξιών. Για παράδειγμα, ακριβή μεζονέτα στον Νέο Βουτζά 410 τ.μ., τριών επιπέδων με πισίνα, πωλείται 500.000 ευρώ όταν η αντικειμενική της αξία φτάνει το… 1 εκατ. ευρώ!

Οσο για το μέτρο της χορήγησης 5ετούς βίζας σε όποιον επενδυτή εκτός Ε.Ε. αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα άνω των 250.000 ευρώ, οι ειδικοί θεωρούν ότι καλλιέργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από την όποια δυναμική είχε. Πράγματι ρώσοι, κινέζοι, άραβες επενδυτές ή μεσιτικά γραφεία με τέτοιους πελάτες ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να σχηματίζονται και ουρές ενδιαφερομένων.

Σποραδικές πωλήσεις γίνονται, αλλά ο όγκος δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να αλλάζει τη γενική εικόνα της αγοράς. Πρόσφατα, για παράδειγμα, κινέζα επιχειρηματίας αγόρασε σπίτι στο Μαρκόπουλο προς 250.000 ευρώ, ενώ ακούγεται ότι κινεζική εταιρεία αναζητά πολλά στρέμματα εντός Αττικής για την ανέγερση οικισμού με σκοπό την πώλησή του σε Κινέζους. «Αβεβαιότητα, φόροι, διαρκείς αλλαγές στους φόρους των ακινήτων, είναι από τις βασικές αιτίες που η ζήτηση έχει μειωθεί περισσότερο από 80%. Τα ακίνητα έχουν γίνει πιο  ελκυστικά σε ξένους επενδυτές, που ποντάρουν στο ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει και θα αποκομίσουν υπεραξίες», αναφέρει η  Σταυρούλα Βαμβακά, επικεφαλής του γραφείου της μεσιτικής αλυσίδας Remax στην Αθήνα.

Όλη η επικαιρότητα