Αχαϊα

Πάτρα: Ξεκινά ξανά η δίκη για τη δολοφονία του 23χρονου αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο

Στο εδώλιο θα καθίσουν ξανά οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον, που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν έπεσε νεκρός από τα πολλαπλά χτυπήματα που είχε δεχτεί έξω από νυχτερινό κέντρο από Σέρβους τουρίστες.
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει πάλι στο Εφετείο της Πάτρας η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού φοιτητή στο Λαγανά Ζακύνθου, το καλοκαίρι του 2017.

Ειδικότερα, στο εδώλιο θα καθίσουν ξανά οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον, που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν έπεσε νεκρός από τα πολλαπλά χτυπήματα που είχε δεχτεί έξω από νυχτερινό κέντρο από Σέρβους τουρίστες.

Οι γονείς του 23χρονου Αμερικανού μαζί με έναν ακτιβιστή δικηγόρο ο οποίος προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, βρίσκονται στην Πάτρα και θα δώσουν το παρών στην δικαστική αίθουσα.

Η Τζίλ και ο Φίλμπερτ Χέντερσον περιμένουν από το Δικαστήριο να διορθώσει το λάθος της πρωτόδικης απόφασης και να τιμωρήσει τους ενόχους της δολοφονίας του παιδιού τους οι οποίοι κάθονται και πάλι στο εδώλιο εκτός από δυο Σέρβους οι οποίοι έχουν γλιτώσει αμετακλήτως και βρίσκονται στη χώρα τους. Η δίκη ξεκινάει ξανά μετά την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών θεωρώντας ότι οι 9 αρχικά κατηγορούμενοι έπεσαν στα μαλακά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 ετών με αποτέλεσμα σήμερα μόνο ένας από τους να παραμένει στη φυλακή.

Η άποψη της πλευράς της οικογένειας Χέντερσον είναι πως ο Μπακαρί έπεσε θύμα περιστατικού βίας το οποίο έχει χαρακτηριστικά χουλιγκανισμού και λιντσαρίσματος.

Πρόκειται για μια ομαδική επίθεση όπου πάνω από δέκα άτομα έπεσαν πάνω σε έναν.

Στο δικαστήριο θα φανεί πως ξεκίνησαν όλα από έναν καυγά τον οποίο δεν άρχισε ο άτυχος Μπακαρί, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε κυνηγητό και χτυπήματα από τους κατηγορούμενους οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Αυτά φαίνονται και στο βίντεο που είχε δείξει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το protothema.gr και πάνω στο οποίο στηρίζεται και η πλευρά της οικογένειας Χέντερσον.

«Οι γονείς είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι της εργατικής τάξης που έχουν βρει παρηγοριά στη βαθιά πίστη και μιλάνε συνέχεια για το Θεό. Δεν μπορούν να αντιληφθούν το δικό μας δικαστικό σύστημα και δεν κατανοούν πως μπορεί κάποιος να σκοτώσει κάποιον και σε δυο χρόνια ή τρια να είναι έξω. Προσπαθώ να τους το εξηγήσω. Αυτό που προσδοκούν είναι σε δεύτερο βαθμό να διορθωθεί το σφάλμα που έγινε πρωτόδικα και προσδοκούν η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη στη μνήμη του υιου τους. Άλλωστε, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εντός της ίδιας ημέρας που εκδόθηκε η απόφαση ετοίμασε μια πολυσέλιδη, σχεδόν 15 σελίδες αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών όπου του τονίζει με πλήρη αιτιολογία για πιο λόγο σφάλει αυτή η απόφαση. Ο εισαγγελέας εφετών Πάτρας την επόμενη εργάσιμή άσκησε την έφεση. Είναι σαφές ότι η Εισαγγελική αρχή είδε το σφάλμα και προσπαθεί να το διορθώσει», θα εξηγήσει στο protothema.gr o δικηγόρος της οικογένειας Χέντερσον Χρήστος Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με την έφεση της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον 23χρονο τουρίστα γι’ αυτό ζητείται να δικαστούν ξανά για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση 6 Σέρβοι κατηγορούμενοι και για απλή συνέργεια ο Έλληνας μπάρμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση .«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό ,που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα» επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του είχε προδιαγραφεί . «Στο τέλος αυτής (σ.σ. της καταδίωξης) αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει ( πράγμα σχεδόν αδύνατο) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο καβγάς της παρέας του Μπακαρί με την ομάδα των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ και τον Έλληνα μπάρμαν, τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017 είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία selfie που έβγαλε μια σερβιτόρα Σερβικής καταγωγής με το θύμα. Τον κυνήγησαν και αφού τον έριξαν κάτω τον χτυπούσαν σκοτώντάς τον μέσα σε 11 λεπτά.

Όλη η επικαιρότητα