Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πατρών-Πύργου: Κόντρα για τον δρόμο

Ακούστε το άρθρο

Κατσιφάρας: «Αμέτοχοι παρατηρητές» – Γιαννόπουλος: «Μιλάς κι εσύ;» – Τα «Ναι» και τα «Όχι» – Τι δηλώνουν στην “Π” για τις εξελίξεις Βουλευτές, Δήμαρχοι & άλλοι παράγοντες.. – Κάποιοι συμφωνούν με Καραμανλή αλλά κάποιοι άλλοι ανησυχούν!…

Η απόφαση του Υπουργού Υποδομών για τον δρόμο Πύργου – Πατρών προκάλεσε μεταξύ άλλων και γερή κόντρα σε νυν και προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με «πρωταγωνιστές» τον πρώην Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.

Ο πρώτος κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας ότι στέκεται «αμέτοχος παρατηρητής» όταν η κυβέρνηση βάζει το έργο σε… καραντίνα, ενώ ο δεύτερος πέρασε στην αντεπίθεση με απάντησή του λίγο αργότερα, επισημαίνοντας τις ευθύνες του κ. Κατσιφάρα επί των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διέσπασε ουσιαστικά το ίδιο έργο.

Αναλυτικά: Ο Απ. Κατσιφάρας « Η κυβέρνηση διαλύει τις υφιστάμενες εργολαβίες για τον δρόμο Πατρών-Πύργου χωρίς να έχει ολοκληρώσει καμία από τις ενέργειες για τις οποίες είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το πολύπαθο έργο της Πατρών-Πύργου γίνεται αντικείμενο πολιτικών ελιγμών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη γενικότερη κατάσταση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για την πρόταση της σχετικά με τη μετατροπή του έργου σε ΣΔΙΤ και κατά συνέπεια να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δημιουργεί τετελεσμένα, ώστε να παρουσιάσει την πρόταση της ως μονόδρομο πλέον. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Περιφερειακή Αρχή στέκεται ως αμέτοχος παρατηρητής εκτός και εάν συντάσσεται με την ακολουθούμενη πολιτική αλλά κρύβεται πίσω από αυτήν. Δεν αξίζει στη Δυτική Ελλάδα αυτή η αντιμετώπιση».

Ο Βασ. Γιαννόπουλος «Διαβάζοντας την ανακοίνωσή σας, αγαπητέ κ. Κατσιφάρα, σχετικά με την ενέργεια του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει στη διάλυση των συμβάσεων της Πατρών-Πύργου, προς στιγμήν μου δημιουργήθηκε η πεπλανημένη αίσθηση ότι διάβαζα την ανακοίνωση κάποιου περιφερειακού συμβούλου της παράταξής μας, σαφέστατα προγενέστερου χρόνου, όταν εσείς ήσασταν Περιφερειάρχης. Προφανώς κ. Κατσιφάρα, η καταγεγραμμένη στάση σας στο ζήτημα της Πατρών-Πύργου και τα αδιαμφισβήτητα λάθη σας, έχουν μετεξελιγχθεί στους σημερινούς σας φόβους περί μελλοντικής μη επανεκλογής σας. Αναμφίβολα, έχετε το δικαίωμα να ασκείτε την όποια κριτική απαιτείται στην κυβέρνηση για τυχόν παραλείψεις και αστοχίες πάνω στο ζήτημα αυτό. Πλην, όμως, αυτό θα έπρεπε να το είχατε πράξει και κατά το παρελθόν, ασκώντας κριτική στην τότε κυβέρνηση, η οποία εντελώς αναίτια ακύρωσε τον διαγωνισμό και προχώρησε στην εκ νέου δημοπράτηση του, με τον γνωστό σε όλους μας κατακερματισμό του έργου σε 8 εργολαβίες. Αλήθεια, τι κάνατε τότε κ. Κατσιφάρα για να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ηλείων και γενικά της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και να τιμήσετε τον αυτοδιοικητικό σας ρόλο. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν δικαιούστε να ασκείτε κριτική στη νέα Περιφερειακή Αρχή για το ζήτημα της Πατρών-Πύργου, δεδομένου ότι η θέση μας στο θέμα αυτό ήταν και είναι ξεκάθαρη ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2023, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Όσο κι αν αρνείστε να το παραδεχθείτε, η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική : ο δρόμος με την υφιστάμενη κατάσταση, των 8 δηλαδή εργολαβιών δεν θα ολοκληρωνόταν ΠΟΤΕ. Συνεπώς, η απόφαση του Υπουργού Υποδομών να ακυρώσει τις υπάρχουσες εργολαβίες, κινείται επί τη βάσει της λογικής εκτέλεσης του έργου με μία εργολαβία (συμφωνία παραχώρησης στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ), κάτι για το οποίο ενημερωθήκατε δια στόματος του κ. Καραμανλή στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο. Σαφέστατα, η εκτέλεση του έργου τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την μη δικαστική εμπλοκή. Ως Περιφερειακή Αρχή, παρακολουθούμε με αγωνία τις όποιες εξελίξεις, πιέζουμε καθημερινάκαι να είστε βέβαιος κ. Κατσιφάρα, ότι στην απευκταία περίπτωση τυχόν εμπλοκής του έργου θα είμαστε παρόντες στην άσκηση δριμείας κριτικής στην Κυβέρνηση, χωρίς να λογαριάσουμε πολιτικές σκοπιμότητες».

«Διχάζει» η απόφαση Καραμανλή για τον αυτοκινητόδρομο

Διαφορετικές είναι οι απόψεις που εκφράζονται από τους βουλευτές αλλά και τους δημάρχους της Ηλείας, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή να ακυρώσει τις εργολαβίες του δρόμου Πύργου- Πατρών.

Σύμφωνα με την άποψη των βουλευτών της Ν.Δ., ήταν μια απόφαση αναμενόμενη αλλά και δικαιολογημένη, αφού έχει επιλεγεί ως μοντέλο κατασκευής αυτού του έργου η «Ολυμπία Οδός» με την παραχώρηση, ενώ εκφράζεται και η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του υπουργού ότι θα προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, καυστικοί στις δηλώσεις τους είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τονίζουν ότι τώρα στην κρίση βρήκε την ευκαιρία ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να ακυρώσει το σύνολο του έργου.

Ρεαλιστική βρίσκει την απόφαση ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, όχι όμως και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο επαληθεύονται οι δικές του ανησυχίες. Διαφωνία για την απόφαση Καραμανλή εκφράζουν και οι δήμαρχοι Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι το ευχάριστο και ανησυχούν πως η κατασκευή του έργου θα καθυστερήσει.

ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ)

«Ο καθ’ ένας θα πάρει τον λογαριασμό του»

«Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες μας για οριστική ματαίωση του έργου. Ο χρόνος και ο τρόπος που επιλέχθηκε να ακυρωθεί το έργο δημιουργούν, αυτόματα, υποψίες στον κάθε ανυποψίαστο πολίτη.

Μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει την κρίση που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού νομίζω ότι μια Ευρωπαϊκή  Ένωση, με έντονα υπαρξιακά προβλήματα αλλά και με τεράστια και πρωτόγνωρα οικονομικά προβλήματα, δεν θα έχει προτεραιότητα στην κατασκευή δρόμων αλλά στο να σώσει ανθρώπους και να επιδοθεί στην Κοινωνική Πολιτική καθώς και να στηρίξει εισοδηματικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στην Ελλάδα επίσης μια οικονομία που θα βγει από αυτή τη κατάσταση σοβαρά τραυματισμένη στο χώρο του Τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα και της Ναυτιλίας, δεν νομίζω ότι το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων θα έχει τη δυνατότητα να δώσει 400 εκατ. ευρώ.

Άρα το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για το έργο αυτό και επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος ούτως ώστε την ώρα του χειρουργείου να μην υπάρξει ο πόνος στον ασθενή όπως θα συνέβαινε σε μια φυσιολογική κατάσταση αφού ζούμε συνθήκες μιας έντονης κοινωνικής απομόνωσης και φοβίας που έχει κατακυριεύσει όλον τον πληθυσμό αφού απέναντί μας έχουμε έναν θανάσιμο, αόρατο και ύπουλο εχθρό.

Σε αυτές τις συνθήκες το τελευταίο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι κινητοποιήσεις για την απώλεια αυτού του έργου. Όμως αυτή η ενέργεια θα καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με ανεξίτηλα γράμματα αυτή η ύπουλη συμπεριφορά του υπουργείου και ο καθ’ ένας θα πάρει τον λογαριασμό του».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Ξεκάθαρες απαντήσεις

Τους προβληματισμούς του για τη διάλυση των εργολαβιών του Πάτρα-Πύργος που θα επιφέρει καθυστέρηση στο έργο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, που ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις. «Ο κ. Καραμανλής οφείλει να δώσει απαντήσεις σε δύο ερωτήματα. Υπάρχει έγκριση της Ε.Ε για την πρόθεσή του να προχωρήσει το έργο με τη μέθοδο της παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό; Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου  με το συγκεκριμένο μοντέλο; Όσο δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα, αυξάνεται η ανησυχία όλων των πολιτών της Ηλείας για την υλοποίηση του έργου, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο κ. Καραμανλής, πριν προχωρήσει στη διάλυση των εργολαβιών έπρεπε να έχει διασφαλίσει την άμεση συνέχιση του έργου. Είναι σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επωμίζονται μεγάλες ευθύνες. Οι πολίτες της Ηλείας ζητούν να υλοποιηθεί άμεσα ο δρόμος «Πάτρα–Πύργος». Και απέναντι σε αυτό το καθολικό αίτημα, ο κ. Καραμανλής σιωπά και δεν δίνει πειστικές απαντήσεις», σημείωσε στη δήλωσή του.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τέλος στο αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Την εμπιστοσύνη της στις ενέργειες του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε στη δήλωσή της η βουλευτής της Ν.Δ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Συγκεκριμένα είπε: «Το ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την ολοκλήρωση της «Ολυμπίας Οδού» κατά πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής βάζει τέλος αποφασιστικά στο αδιέξοδο στο οποίο μας έφεραν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο επαναπροσδιορίζεται όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, έτσι ώστε να γίνει πλέον με ταχύτητα και αρτιότητα. Αναμένουμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων το έργο θα ξεκινήσει στους αμέσως επόμενους μήνες και σύντομα η Ηλεία θα έχει πλέον διασυνδεθεί με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, όπως και της αξίζει. Έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Θυμίζω ότι το έργο της Ολυμπίας Οδού και το Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό, είναι έργο το οποίο σχεδιάστηκε από τη Ν.Δ. και θα ολοκληρωθεί από αυτή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθημερινά αποδεικνύει πως μπορούμε να την εμπιστευόμαστε».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ήταν αυτονόητο…»

Αιχμηρός ήταν στο λόγο του ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις του δρόμου Πάτρα- Πύργος και την κατάργηση των εργολαβιών, θέλησε να περάσει το μήνυμα της υλοποίησης του έργου όπως έχει υποσχεθεί η Ν.Δ.. Αναλυτικότερα, υπογράμμισε τα εξής: «Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι το σημαντικό έργο για τον τόπο μας θα υλοποιηθεί με την καλύτερη δυνατή λύση. Από τη στιγμή δε που το Υπουργείο Υποδομών έχει επιλέξει ως μοντέλο κατασκευής του δρόμου Πύργου- Πατρών από την «Ολυμπία Οδό» μέσω παραχώρησης, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν πλέον να υφίστανται οι συγκεκριμένες εργολαβίες. Ας μην «ανακαλύπτουν» θέματα όσοι βιάζονται να επικρίνουν αυτή την απόφαση, πολύ περισσότερο δε όσοι δεν δικαιούνται να ομιλούν καν φέρνοντας ακεραία την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο έργο δεν έγινε μέχρι τώρα. Θα έπρεπε καλύτερα να απολογούνται γιατί συμβαίνει αυτό και τουλάχιστον να έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες της Ηλείας. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει με ασφάλεια και χωρίς άλλες ευτράπελες καταστάσεις στην υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου».

ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ

Να ενημερωθώ…

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση χθες για την απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, να προχωρήσει στην διάλυση των 4 υπογεγραμμένων συμβάσεων του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος, καθώς θέλει πρώτα να ενημερωθεί πιο διεξοδικά για το θέμα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Ακύρωση με υπογραφή Ν.Δ. 

Την «αναμπουμπούλα» που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό θεωρεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός πως εκμεταλλεύτηκε ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας με αιχμηρότητα την απόφαση διάλυσης των εργολαβιών και τη συνέχιση του «καταστροφικού σχεδίου» -όπως το αποκάλεσε- της κυβέρνησης για την Ηλεία. Ειδικότερα τόνισε: «Ενώ όλοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις συνεχώς διαμορφούμενες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία και στην οικονομία, ο  κ. Καραμανλής βρήκε την “ευκαιρία” να προχωρήσει στη διάλυση όλων των εργολαβικών συμβάσεων του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου “Πάτρα – Πύργος”, συνεχίζοντας έτσι το καταστροφικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον νομό μας. Δίχως να έχει εξασφαλίσει έγκριση και χρηματοδότηση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές, δίχως να υπάρχει έγγραφη επίσημη τοποθέτηση από την κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” για την αποδοχή του έργου, ο Υπουργός επιλέγει να διαλύσει ένα έργο που έχει έγκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη, κατασκευάζεται. Ο κ. Καραμανλής, δείχνοντας αναιτιολόγητη εμμονή, στερεί από έναν ολόκληρο νομό ένα έργο πνοής, συνώνυμο της ασφάλειας και της ανάπτυξης, που είχε χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2023. Τον καταδικάζει επ’ αόριστον να συνεχίσει να θρηνεί θύματα και ανάπηρους στον σημερινό δρόμο “καρμανιόλα”, στερώντας του, παράλληλα, κάθε δυνατότητα ανάπτυξης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Δήμος Ήλιδας

Είναι ρεαλιστικός τρόπος

«Με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί δεν επρόκειτο να προχωρήσει ο δρόμος, αφού οι εργολάβοι τριών τμημάτων από τα οκτώ είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι. Πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι ρεαλιστικός και σίγουρος τρόπος για την ολοκλήρωση του έργου, αρκεί να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του 2013 και 2015.  Υπενθυμίζω ότι υπάρχει όρος από την Ε.Ε. ότι εάν μέχρι το 2023 δεν τελειώσει το έργο δεν θα περάσουν «γέφυρα» τα ποσά που θα έχουν βγει και το 2025 θα πρέπει να επιστραφούν και τα χρήματα που θα έχουν πάρει μέχρι τότε.  Επιπλέον ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στην συνάντησή του μαζί μας, είχε δεσμευτεί ότι ο δρόμος θα φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Δέσμευση θετική. Εγώ δεν πρόκειται να δημαγωγήσω με «άσφαιρα» γιατί δεν μου το επιτρέπει η πολύχρονη αυτοδιοικητική μου θητεία».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Δήμαρχος Πηνειού

Δεν είναι ευχάριστες οι εξελίξεις

«Δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστες οι εξελίξεις για τον πολύπαθο δρόμο Πατρών- Πύργου. Ο δρόμος, όπως είχα πει και στο παρελθόν, είναι μακρύς και δύσκολος. Το έργο δυστυχώς μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, πάει χρονικά πίσω και εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι αυτή η καθυστέρηση θα «πληρώνεται» με ζωές. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη του όλοι όσοι φέρουν την ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Όχι άλλες παλινωδίες

«Οι όποιες καθυστερήσεις και για οποιοδήποτε λόγο μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους, Υπάρχει καθολική απαίτηση να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς άλλες παλινωδίες.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον δρόμο χάνονται ζωές και κάθε καθυστέρηση για την ολοκλήρωσή του είναι επικίνδυνη. Σε αυτή την απόφαση πρέπει να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση».

Όλη η επικαιρότητα