Αχαϊα Ηλεία

Πατρών-Πύργου: Μετά το 2023 η υλοποίησή του; Νέα δήλωση Καραμανλή «θολώνει» ακόμα περισσότερο το τοπίο

Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση πέραν του 2023, γιατί έτσι όπως είναι το έργο, σας βεβαιώνω ότι δεν θα γίνει μέχρι τότε». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, και ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προχθές το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Ο υπουργός Υποδομών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξαπέλυσε αιχμές κατά του προκατόχου του, Χρήστου Σπίρτζη, τονίζοντας ότι «βρήκαν έτοιμα έργα από τον Σαμαρά το 2014 και τα έσπασαν σε οκτώ κομμάτια για να βοηθήσουν τους δικούς τους φίλους. Και επειδή μερικοί πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος και μας κουνούν το δάκτυλο, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί διότι δεν έχουμε απαντήσει ακόμα. Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι του Πάτρα – Πύργος θα γελάσουν όλοι οι πικραμένοι».

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει παγώσει με εντολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, κατ΄αρχάς με αναστολή των προκαταβολών για την έναρξη των έργων στα πέντε από τα οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

Ο κ. Καραμανλής σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες φαίνεται να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά του Πάτρα – Πύργος, κρίνοντας ότι αν το έργο συνεχιστεί, πιθανότατα οι επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον να είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι αν ακυρωθεί…

Πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς η αλλαγή σχεδιασμού θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο…

Έως τώρα στη Βουλή έχουν κυρωθεί οι 5 από τις 8 συμβάσεις του Πάτρα – Πύργος, ενώ εκκρεμούν οι δύο εργολαβίες, στις οποίες προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχθεί ο όμιλος Καλογρίτσα που –ως γνωστό- έχει κηρυχθεί έκπτωτος λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εγγυητικών επιστολών. Εκκρεμεί επίσης και μια τρίτη εργολαβία μετά από προσφυγή της εταιρείας Cyfield στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την χωματερή…

 

Ο Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξή του στον Σκάι, αναφέρθηκε –για μια ακόμα φορά- και στις παραλείψεις ελέγχου στο έργο, λέγοντας ότι στην περιοχή μεταξύ Σαγαίικων και Βάρδας, υπάρχει μια χωματερή με 50.000 τόνους στερεών αποβλήτων, υπόθεση για την οποία ασκήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Υποδομών μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πατρών – Πύργου. Λόγω της συγκεκριμένης παράλειψης το Δημόσιο, για να προχωρήσει το έργο,  καλείται να πληρώσει στον εργολάβο (Ξανθάκης – ΙΝΤΕΡΚΑΤ) συμπληρωματική σύμβαση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση της χωματερής.

Όλη η επικαιρότητα