Categories: Ηλεία

Πατρών – Πύργου: «Γίνεται πράξη μια δίκαιη απαίτηση»

Share

Στις ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται για την Περιφέρεια αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στην εφ. «Πατρίς» και την Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, στο περιθώριο του Οlympia Forum III, το οποίο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας αρχικά για τη σημασία του συνεδρίου, τόνισε πως «μπορούμε να έρθουμε εδώ όλοι εμείς – ειδικοί ή μη ειδικοί – και να κάνουμε έναν σοβαρό δημόσιο διάλογο όχι μόνο για τοπικά ζητήματα αλλά και ζητήματα πανελλαδικά πολύ σημαντικά».

«Όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουν»

Σε ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Υποδομών και τα εν εξελίξει έργα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «η Πατρών – Πύργου έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αποτελώντας μια δίκαιη απαίτηση πολλών ετών που πλέον γίνεται πραγματικότητα ενώ και όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα βρίσκονται σε μια διαδικασία εξασφαλισμένης χρηματοδότησης και θα ξεκινήσουν». Κλείνοντας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα έργα και όλες αυτές οι δυνατότητες με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε, δίνουν τη δυνατότητα στις Περιφέρειες και σε περιοχές εκτός Αθήνας να αναπτυχθούν με έναν τρόπο βιώσιμο και ορθολογικό κάτι που δυστυχώς δεν είχε γίνει για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας».

«Το Πάτρα – Πύργος αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αρχικά εξήρε την σπουδαιότητα διεξαγωγής του Olympia Forum, τονίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα διαλόγου για τις υποδομές όλης της χώρας αλλά και των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. «Το Olympia Forum είναι ένα από τα συνέδρια που βγάζουν πολύ μεγάλες ειδήσεις και είναι πολύ σημαντικό για τον χώρο των υποδομών γιατί η δουλειά που γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική και αλλάζει όλο το τοπίο των υποδομών και των μεταφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται ή οδεύουν προς υλοποίηση τονίζοντας πως «ήδη έχουμε δημοπρατήσει έργα δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουμε συμβασιοποιήσει έργα κάτι λιγότερο από πέντε δισεκατομμύρια και τρέχουμε ως το τέλος της τετραετίας να ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα των 13 δισεκατομμυρίων το οποίο περιέχει πολλές και μεγάλες παρεμβάσεις». Τέλος, σχετικά με τα έργα που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Υποδομών, πρόσθεσε πως «στον τόπο σας, ήδη κατασκευάζουμε το Πάτρα – Πύργος, ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα, το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αλλά και όλα τα μεγάλα έργα που προχωράμε ώστε να αλλάξουμε τη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Διαπραγματεύσεις με Ολυμπία Οδό για αύξηση του προϋπολογισμού

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδός για αύξηση του προϋπολογισμού του υπό κατασκευή οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Το θέμα τέθηκε προσφάτως από τον Παναγιώτη Παπανικόλα, πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας Ολυμπίας Οδού, ο οποίος χτύπησε καμπανάκι για την αύξηση του κόστους του έργου που έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών των υλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραματεύσεις μεταξύ της Ολυμπίας Οδού και του Υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έργου να έχει δοθεί το πράσινο φως.

Η Ολυμπία Οδός έχει ζητήσει από το υπουργείο αναπροσαρμογή των τιμών υλικών, κάτι που ισχύει σήμερα με τα δημόσια έργα αλλά όχι με τις συμβάσεις παραχώρησης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα οι τιμές που έχουν δοθεί για το έργο έχουν υπολογιστεί με βάση τα τιμολόγια του 2006, ενώ το έργο υπεγράφη ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η αύξηση των τιμών.