Ηλεία Πολιτική

Πατρών – Πύργου: Στις 11:00 π.μ. στο εργοτάξιο στο Γεράκι o πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Μια αναμονή (τουλάχιστον) έντεκα χρόνων λαμβάνει οριστικά τέλος σήμερα!
Ακούστε το άρθρο

Μια αναμονή (τουλάχιστον) έντεκα χρόνων λαμβάνει οριστικά τέλος σήμερα, αφού στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα θα βρεθεί στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Υποδομών και μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη προκειμένου να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών – Πύργου.

Η τελετή έχει σχεδιαστεί να γίνει στο εργοτάξιο στο Γεράκι όπου θα μιλήσουν οι τρεις άνδρες αλλά και εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού και θα αναφερθούν στο μεγάλο αυτό έργο. τα έργα τα οποία γίνονται πραγματικότητα μετά από 11 χρόνια από τότε που σταμάτησαν (το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης) ήταν ένα σταθερό αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής ειδικά μετά τον βαρύ «φόρο» αίματος που πληρώσαμε τις τόσες χαμένες ζωές που «θυσιάστηκαν» στην υπάρχουσα καρμανιόλα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μιλά σήμερα αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» με αφορμή την άφιξη του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή τονίζοντας τα εξής:

Σήμερα, που είμαστε μπροστά σε μια αναντίρρητη πραγματικότητα -την έναρξη κατασκευής αυτού του πολύπαθου έργου- πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Δεν θα βρισκόμασταν εδώ, αν:

– η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να διεκδικήσουν στις Βρυξέλλες.

– Οι πρώην Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝεΛ δεν οδηγούσαν το έργο στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής.

– Δεν υπήρχε συστηματική και επίμονη δουλειά από το Υπουργείο Υποδομών για να αναστηθεί ένα καταδικασμένο έργο. η αλήθεια είναι σκληρή: ένα έργο που έπρεπε να είναι έτοιμο, καθώς δημοπρατήθηκε το 2014, δυστυχώς μόλις σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία.

Αλλά, ευτυχώς που η Κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το ρίσκο, διεκδίκησε, αγωνίστηκε και σήμερα επαναφέρει τον δρόμο και τη λογική στη θέση τους! τίποτε δεν ήταν εύκολο. Διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο, που φθάνει σήμερα στην τελευταία του ευθεία. Και τώρα οφείλουμε να τρέξουμε για να δώσουμε στους πολίτες της Ηλείας, της Πάτρας, της Πελοποννήσου, στους χιλιάδες επισκέπτες, ένα δρόμο που τους αξίζει.

Ένα δρόμο, στον οποίο δεν θα θρηνούμε κάθε ημέρα θύματα…

Το έργο όπως είχαμε πει λοιπόν ξεκίνησε το 2022, με χρόνο κατασκευής τους 40 μήνες, όμως τα πρώτα 56 χλμ. ξεκινώντας από τον πύργο θα δοθούν σε κυκλοφορία πριν από τα 3 χρόνια. Εντός του 2024, ένα σημαντικό έργο για την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα θα ξεκινήσει να αποδίδεται στους πολίτες. Αυτή ήταν η δέσμευση που πήραμε έναντι των πολιτών το 2019 και αυτή κάνουμε πράξη σήμερα!» Ήδη από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει δοθεί η προκαταβολή της συμμετοχής του δημοσίου με την οποία παίρνουν μπρος τα έργα και πλέον τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες.

Με την έναρξη των έργων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δρόμο καρμανιόλα στον οποίο τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία είναι αρκετά. Αναφορικά με τα έργα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, έχουμε τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Το τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα θα αναλάβει η ΑΒΑΞ, το τμήμα Καραίικα-Γαστούνη θα αναλάβει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και το τμήμα Γαστούνη-Πύργος θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Ένα μεγάλο οδικό έργο

Με την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, η Ολυμπία Οδός «δικαιολογεί» πλέον το όνομά της. Ο δρόμος θα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία και υπολογίζεται πως θα απαιτούνται περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά από την Ελευσίνα μέχρι τον Πύργο.

Αυτό σημαίνει μια συρρίκνωση του χρόνου οδήγησης κατά τουλάχιστον 30 λεπτά. Παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας αλλά και οδηγικής εμπειρίας σε νέο τμήμα μήκους 74,8 χλμ.

Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13 χλμ. θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8 χλμ. θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας και το συνολικό του πλάτος θα έχει διατομή 21,30 μ. (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις).

Στο μέσον του δρόμου θα υπάρχει στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60 μ. και ύψους 0,80 μ. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδους.

Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ ανισόπεδοι κόμβοι/ημικόμβοι: Μιντιλογλίου (χ.θ.-0+002), ΒΙ.ΠΕ. (χ.θ.6+940), Κ. Αχαΐας (χ.θ.17+734), Βάρδας (χ.θ.33+036), Κυλλήνης (χ.θ.46+016), Γαστούνης (χ.θ.53+676), Αμαλιάδας (χ.θ.62+679) και Πύργου (χ.θ.73+843.).

Παράλληλα, προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαΐας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος.

Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

Όλη η επικαιρότητα