Αθλητισμός Ελλάδα Ηλεία Πολιτισμός

Παυλόπουλος – Μπαχ – Γκουτέρες: Όλα ξεκινούν από την Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Η Αρχαία Ολυμπία, με τους ισχυρούς συμβολισμούς της και τις πανανθρώπινες αξίες που πηγάζουν από τον ιερό αυτό τόπο και «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο, με πρεσβευτές, όχι μόνο τους «ισχυρούς» της γης, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της καθημερινά, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει αυτή της τη «δύναμη» στο έπακρο, για την πραγματοποίηση της Εκεχειρίας. Και ήρθε η ώρα να το κάνει, έχοντας αποκτήσει ισχυρούς «συμμάχους», στα πρόσωπα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Γενικού Γραμματέα της Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ.

Με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠιόνγκΤσανγκ 2018», τις ημέρες πριν αλλά και μετά, τόσο ο κ.Παυλόπουλος, όσο και ο Δρ. Μπαχ και ο κ.Γκουτέρες, κατέθεσαν επίσημα την επιθυμία και πρόθεσή τους αυτή, καθώς είναι πια πεπεισμένοι για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αρχαία Ολυμπία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτή η επίσημη «κατάθεση» ξεκίνησε με την υπογραφή του κειμένου της Ιερής Εκεχειρίας, που υπογράφτηκε στην Αρχαία Ολυμπία, εκείνες τις ημέρες.

Πρ. Παυλόπουλος: Η επόμενη ημέρα

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου στην Αρχαία Ολυμπία, που δεν περιορίστηκε στην παρουσία του στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, δεν είναι τυχαία. Γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διατελέσει, δήλωσε πως, «…οι ισχυροί συμβολισμοί της Αρχαίας Ολυμπίας, πρέπει να βγουν προς τα έξω, ιδίως σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς». Και δεσμεύτηκε, να μεταφέρει το κείμενο της Εκεχειρίας στον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και ο ίδιος, ως άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα, θα κατανοήσει τη σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας και θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Οι δηλώσεις αυτές του κ.Παυλόπουλου από την Αρχαία Ολυμπία, την ημέρα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν έμειναν απλά…δηλώσεις. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις επόμενες ημέρες με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιο Κοτζιά, αφού τον ευχαρίστησε για την άψογη φιλοξενία κατά την σύντομη επίσκεψη του στην Αρχαία Ολυμπία, τον κάλεσε σε συνάντηση συνεργασίας, για την προώθηση όλων όσα συζητήθηκαν στην Ολυμπία. Κι αυτό, θα πρέπει να γίνει, με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα «οργανωθεί» σε συνεργασία της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Αντ. Γκουτέρες: «Καθήκον να βοηθήσουμε για την Εκεχειρία»

«Σας ευχαριστώ, που με την Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζετε το δρόμο προς την ειρήνη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο μήνυμα του, με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Και είναι ίσως η πρώτη φορά, από ιδρύσεώς του Οργανισμού, που ένας Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας, ως ιστορική πόλη, από την οποία ξεκινά η Εκεχειρία. «Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, είναι μια αρχαία παράδοση. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική στις μέρες μας. Μια παύση στις ένοπλες συγκρούσεις, δημιουργεί χώρο για να βρεθεί ο δρόμος για μια διαρκή ειρήνη. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα, καθώς εξαπλώνονται οι συγκρούσεις και αυξάνονται οι εντάσεις. Είναι κοινό μας καθήκον να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση της Εκεχειρίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αντόνιος Γκουτέρες, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που ήδη βρίσκεται «στα χέρια» της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της ΠιονγκΤσανγκ και ταξιδεύει για τη Νότια Κορέα.

Τόμας Μπαχ: «Ευχαριστούμε Ελλάδα»

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ συνεχάρη την Ελλάδα, για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 24 Οκτωβρίου. Στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών – χθες – στην Πράγα, ο κ. Μπαχ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, του έδωσε συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση της Τελετής στην οποία είχε παραβρεθεί και ο ίδιος.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός και για την αναγνώριση της προσπάθειας για την καλή διοργάνωση. Και είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καπράλος «Νομίζω ότι το μήνυμα που περάσατε στον κόσμο όταν καλέσατε στην Ολυμπία, τους Προέδρους των Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών που θα διοργανώσουν τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, δείχνει την ενότητα και την αλληλεγγύη του Ολυμπιακού κινήματος και αυτό είναι μία πολύ σημαντική διάσταση».

Ο ίδιος ο Δρ. Τόμας Μπαχ, κατά την άφιξη του στην Ολυμπία, το βράδυ της παραμονής της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δημάρχου κ.Κοτζιά να υπογράψει το κείμενο της Εκεχειρίας. «…αυτό, αποτελεί ένδειξη των Ολυμπιακών αξιών που μοιραζόμαστε όλοι. Είναι ακόμη ένα σημάδι φιλίας και στήριξης από την πλευρά μας, καθώς βλέπουμε ότι οι Ολυμπιακές αξίες από την αρχαιότητα μεταφέρονται στη σύγχρονη εποχή», είπε, δεσμευόμενος και ο ίδιος να μιλήσει για το κείμενο της Εκεχειρίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.

Όλη η επικαιρότητα