Ηλεία

Παυλόπουλος – Μητσοτάκης στην Ολυμπία για την αφή!

Ακούστε το άρθρο

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και ο Επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», Σάκης Ρουβάς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταρχάς θέλω να επισημάνω το ταξίδι της Φλόγας σε όλη την Ελλάδα, συμπιέζοντας ιδιαίτερα το πρόγραμμα ώστε στις 7 ημέρες να περάσουμε απ’ όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες πόλεις και χωριά. Θέλουμε το σύμβολο του Ολυμπισμού να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φωτίσει όλους με τα διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τον Ολυμπισμό και για την τεράστια κληρονομιά που παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ως δώρο σε όλη την ανθρωπότητα. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι ανοίξαμε τη διαδικασία της Λαμπαδηδρομίας για όλο τον κόσμο. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία στον απλό πολίτη να υποβάλλει αίτηση για να τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος και να βιώσει αυτή τη μεγάλη τιμή. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να τις ικανοποιήσουμε όλους. Προχωρήσαμε λοιπόν σε κλήρωση ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς, δίχως αποκλεισμούς».

 

Στην Ολυμπία Παυλόπουλος και Μητσοτάκης

Ο κ. Καπράλος επισήμανε και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στην Τελετή Αφής στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην Τελετή Παράδοσης στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι παρούσα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου που από το 2008 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των τελετών, τόνισε: «H ομάδα του τελετουργικού αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελείται από 55 άτομα. Οι Ιέρειες και οι Κούροι είναι χορευτές και ηθοποιοί και είμαστε όλοι εθελοντές.

Είμαστε πανέτοιμοι, ολοκληρώσαμε όλες τις πρόβες στην Αθήνα και ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Αρχαία Ολυμπία για τις τελικές πρόβες στον αρχαιολογικό χώρο. Η φετινή χορογραφία είναι εμπνευσμένη από εικόνες επάνω σε αρχαϊκά αγγεία ή χορογραφίες η τοιχογραφίες και αγάλματα. Εμείς θα ζωντανέψουμε τις εικόνες πάντα σε μουσική σύνθεση του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα».

Η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου είπε: «Είναι ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη ο ρόλος της Πρωθιέρειας. Η Ολυμπιακή Φλόγα γέννημα του ελληνικού φωτός στέλνει διαχρονικά τα μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στα 12 χρόνια που συμμετέχω στις τελετές αφής και παράδοσης έμαθα ότι ο συμβολισμός της φλόγας σηματοδοτεί το σεβασμό στη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη ψυχή μου την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Χορογράφο Αρτέμιδα Ιγνατίου για την εμπιστοσύνη».

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρώτη Λαμπαδηδρόμος θα είναι η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και αυτή που θα φέρει την Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη.

Όλη η επικαιρότητα