Ελλάδα

Παύλος Φύσσας: Έξι χρόνια από τη δολοφονία που πυροδότησε την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής

Ακούστε το άρθρο

Στα πρώτα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ έχει δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής..

Η ιατροδικαστική έκθεση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ότι οι δύο μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά στην καρδιά του Παύλου Φύσσα ήταν εν ψυχρώ, επαγγελματικές και υπολογισμένες. Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών.

Με εντολή του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενώνονται-οι μέχρι τότε σκόρπιες- δικογραφίες για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίες στέλνονται στη Δικαιοσύνη και ξεκινά σταδιακά η αποκάλυψη της δομής, της οργάνωσης και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας, η Δικαιοσύνη καταλήγει στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν, καθώς και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της δίκης, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές δικάσιμοι.

Εν τω μεταξύ, στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 -παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία- ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», λέει χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Η δίκη δεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.α, διήρκεσε μερικούς μήνες με την πλευρά των κατηγορουμένων βέβαια να εισάγει προς ανάγνωση σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture καλείται από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προκύπτει μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία, που παρουσιάζεται στο δικαστήριο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2018.

H μελέτη παρουσιάζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και τη σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας και επιβεβαι’ωνει την οργανωμένη φύση της επίθεσης. Παράλληλα θέτει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών, καθώς παρόντες τη στιγμή της δολοφονίας βρίσκονται οκτώ αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ.

Η απολογία Ρουπακιά και η αντίστροφη μέτρηση για τη δικαστική απόφαση

Τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ανεβαίνει στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και οι δεκαεπτά συγκατηγορούμενοι του.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ο Γιώργος Ρουπακιάς απολογείται για την δολοφονία του 34χρονου και επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τις απολογίες του κατά την ανακριτική διαδικασία. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσορβάς τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δήλωσαν πως δεν είδαν, ενώ οι υπόλοιποι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή.

Πλέον η δίκη οδεύει στην ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας, με την ολοκλήρωση των απολογιών όλων των κατηγορουμένων, τόσο των κατηγορουμένων για τις άλλες δύο υποθέσεις, της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών όσο και αυτής κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, όσο και εκείνων που είναι αντιμέτωποι μόνο για την εγκληματική οργάνωση.

Στο δικαστήριο αναμένεται να προσέλθουν τους επόμενους μήνες και να απολογηθούν τελευταίοι ο αρχηγός και οι πρώην βουλευτές του κόμματος, που είναι αντιμέτωποι με διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

via

Όλη η επικαιρότητα