Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική Συνεντεύξεις

Παύλος Γερουλάνος στο Patrisnews: «Ποιο κόμμα θα χτίσει την Κεντροαριστερά του αύριο στην Ελλάδα;»

Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του στην Ηλεία, στο πλαίσιο δράσεων των PES Activists Πύργου, και λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Γερουλάνος, μιλά στο Patrisnews, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Μητροπούλου
mariannamitropoulou93@gmail.com

Ποια θα είναι η μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ εάν το 1ο κόμμα δεν έχει την απαραίτητη αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Όλα δείχνουν ότι οι αποτυχίες του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν την ΝΔ αυτοδύναμα στην κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν που μένει είναι «ποιο κόμμα θα χτίσει την Κεντροαριστερά του αύριο στην Ελλάδα;»  Την επομένη των εκλογών, η Ελλάδα θα χρειαστεί υπεύθυνη, σκληρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση αλλά και ένα κόμμα που θα ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο, αν επιστρατεύσει τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αν αξιοποιήσει το νέο στελεχιακό του δυναμικό που έχει εξαιρετικές δυνατότητες και αν εμπνεύσει τους ψηφοφόρους που σήμερα νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται στην πολιτική διαδικασία. Για να πετύχει το τελευταίο πρέπει να μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που απαντούν σε κάθε αγωνία και προσδοκία των Ελλήνων και αφορούν στο σήμερα και το αύριο της χώρας.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ, Λεωνίδα Βαρουξή, τον αντιπρόεδρο Σάκη Αντωνόπουλο, τον υποψήφιο βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ., Γιάννη Κουτσούκο και τον επικεφαλής των PES Activists Πύργου, Ανδρέα Σταματόπουλο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας το εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και ποια η θέση / συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, δεδομένης της συμπόρευσης σε κοινωνικά ζητήματα (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κλπ).

Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, χρειάζονται προοδευτικό όραμα. Ένα όραμα που θα χτιστεί πάνω στις αξίες της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού για να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε πολίτη στην ισότιμη αντιμετώπιση από το κράτος, το δικαίωμα στην ασφάλεια από το άγχος και την καταπίεση που όλη η κοινωνία νιώθει και το δικαίωμα να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και πρόοδο, μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να χτίσουμε μια στιβαρή και δυναμική μεσαία τάξη. Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιστέψει σε τέτοια οράματα και πρέπει να τους εμπνεύσουμε πάλι.  Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όχι.  Παραμένει διχαστικό κόμμα που θεωρεί τη δημιουργία προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα όλων.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του κ. Γερουλάνου στο νομό Ηλείας.
Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή Ηλείας με το ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλη Κατρίνη, και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως η εκλογική αναμέτρηση στον δήμο Αθηναίων εξελίχθηκε σε κούρσα για έναν;

Τα τελικά ποσοστά δεν υποτιμούν την αξία καμίας δημοκρατικής διαδικασίας.  Η συμμετοχή μας πέτυχε δύο πράγματα: να επιβάλει, πρώτον, τον πολιτικό πολιτισμό στον εξαντλητικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε και, δεύτερον, μια πολιτική ατζέντα που δεν μπορεί να αγνοήσει ο επόμενος δήμαρχος. Και για να το συνδέσω με την προηγούμενη ερώτηση: πήραμε το δικαίωμα στη δημοκρατία, στη δημιουργία και στην ισότητα και προτείναμε, μεταξύ άλλων, τα Συμβούλια Γειτονιάς, ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια διαφορετική ατζέντα για τα θέματα ισότητας και πρόσβασης. Αυτά υιοθέτησε μετά και ο κ. Μπακογιάννης και θα κριθεί για αυτά. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές προηγήθηκαν των βουλευτικών οδήγησε πολλούς στην Αθήνα στην επιλογή στήριξης του υποψηφίου του κόμματός τους.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί με την υποψήφια βουλευτή Ηλείας με το ΚΙΝ.ΑΛ., Εύη Βεργοπούλου και τον νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Πύργου, Γιάννη Αργυρόπουλο.
Ο κ. Γερουλάνος μαζί με την υποψήφια βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., στο νόμο Ηλείας, Ζωή Γιατρά.

Ως υπουργός Πολιτισμού, είχατε υποβάλει την παραίτηση σας μετά από την κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είχατε δηλώσει τότε πως «είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως». Από τότε μέχρι και σήμερα πιστεύετε πως ως κράτος έχουμε βελτιωθεί ως προς την θωράκιση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Από την κλοπή στην Ολυμπία μάθαμε πολλά και κάναμε άμεσες διορθωτικές κινήσεις.  Δεν είναι τυχαίο ότι 7 χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο συμβάν. Ο κ. Παπαδήμος τότε δεν έκανε δεκτή την παραίτησή μου και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να διορθώσω αυτά που έπρεπε να είχα κάνει νωρίτερα: να αλλάξω τον τρόπο που εκπαιδεύονται και ενεργούν οι φύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού όπως επίσης και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αστυνομία.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη, τον επικεφαλής των PES Activistis Πύργου, Ανδρέα Σταματόπουλο και την Δήμητρα Λοΐζου, μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

Προεκλογικά είχατε δηλώσει πως είναι προσωπικό σας στοίχημα να ξεριζώσετε τη Χρυσή Αυγή από τις γειτονιές της Αθήνας. Πως σχολιάζετε την πτώση της στις Ευρωεκλογές και την πιθανότητα μη εισόδου της στη νέα Βουλή;

Το βασικότερο στοίχημα του χώρου μας είναι να πείσουμε όλους τους Έλληνες να εμπιστευτούν πάλι τη Δημοκρατία.  Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είχαν καμία σχέση με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Ήταν άνθρωποι απεγνωσμένοι, εξοργισμένοι, που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία. Μας έλεγαν «μας εγκαταλείψατε, σας εγκαταλείπουμε».  Εμείς λοιπόν οργώσαμε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Βρεθήκαμε δίπλα σε ανθρώπους που ένιωθαν ή ήταν πραγματικά ξεχασμένοι από την Πολιτεία. Περάσαμε ατελείωτες ώρες κουβεντιάζοντας μαζί τους, ακούγοντάς τους. Κάποιοι ήταν και ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησαν τα επιτελεία του Κώστα και του Νάσου και αυτό έδωσε πρόσθετη δυναμική. Αυτό το πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά, βοήθησε σημαντικά στην πτώση της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, συζητούν με πολίτες σε κεντρικό καφέ της περιοχής.

Και ένα σχόλιο για το ΠΑΣΟΚ: Έχει θέση στο μέλλον ή είναι πλέον τελείως vintage όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Είδα αρκετούς συντρόφους που παρεξηγήθηκαν με τον Μητσοτάκη και τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αντίθετα θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Μας θύμισε με τρόπο υπέροχο ότι η αναβίωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος περνάει πάντα μέσα από έναν Μητσοτάκη. Και ότι ενίοτε συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε.

Όλη η επικαιρότητα