Πολιτική

Παύλος Γερουλάνος: Για να δημιουργήσεις ευκαιρίες, πρέπει να φέρεις την εξουσία κοντά στον πολίτη

Η κοινωνία έχει προχωρήσει πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα.
Ακούστε το άρθρο

Ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη για Τα Νέα. Συζήτησαν «αν γίνεται να αποκεντρωθεί η εξουσία» και μίλησαν μεταξύ άλλων για το πρόγραμμά του, την Αναγέννηση, για το κόμμα που πρέπει να γίνει ξανά δυνατό για να αλλάξει η Ελλάδα και για τα παιδιά που κρατάνε το κλειδί για τη λειτουργία της δημοκρατία μας. Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα ένα κόμμα του 10%-13%, όπως φαίνεται πως έχει σήμερα στις δημοσκοπήσεις; «Μόνο αυτό μπορεί να το κάνει. Γιατί οι άνθρωποι που είναι εκεί δεν μένουν για να πάρουν πόστα ή να έχουν πρόσβαση. Χρειαζόμαστε μια νέα φουρνιά πολιτικών που θα δεσμευθούν ότι πορεύονται υπέρ αυτών των αλλαγών. Γι’ αυτό έχω μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει λογική να μετακομίσεις κάπου όπου δεν πιστεύουν σ’ αυτά που πιστεύεις».

«Η κοινωνία έχει προχωρήσει πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Παλιά είχες ηγέτες που πετούσαν τη μπάλα μπροστά και εμείς τρέχαμε από πίσω να την πιάσουμε. Σήμερα οι πολιτικοί κλωτσούν τη μπάλα και πάει πίσω. Το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι στο σπίτι του. Μου λένε όλοι για τα στελέχη που έφυγαν. Τους απαντάω: Μπορείτε να φέρετε τα παιδιά σας; Αν ακούσω την κόρη μου να λέει πως θα ψηφίσει όχι γιατί υπάρχω εγώ, αλλά γιατί κάτι λέμε, τότε θα έχουμε κερδίσει».

«Για να δημιουργήσεις ευκαιρίες, πρέπει να φέρεις την εξουσία όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται. Να εμπιστευτείς θεσμούς που λογοδοτούν κατευθείαν στον πολίτη – Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, ανεξάρτητες Αρχές, μόνο έτσι εξελίσσονται τα πράγματα. Είναι μια ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα, μια ανατροπή του συστήματος όπως το ξέραμε έως σήμερα».

Όλη η επικαιρότητα