Παιδί

Παιδί και διατροφικές αλλεργίες: Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέξετε

Ακούστε το άρθρο

Η εκδήλωση διατροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι από άκακη, προκαλώντας μια απλή φαγούρα στο στόμα, μέχρι και επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή του μικρού μας, σε περίπτωση που οδηγήσει σε έντονη δύσπνοια. Αν και περίπου οι μισές τροφικές αλλεργίες προκύπτουν στην ενήλικη ζωή, δυστυχώς τα παιδιά μας δεν είναι απρόσβλητα από αυτές. Γνωρίζοντας ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τροφές που μπορούν να οδηγήσουν στο πρόβλημα, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πιο άμεσα τι έχει συμβεί και να επέμβουμε εγκαίρως.

Οι πέντε πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία

Αυγό

Αυτή η πολύτιμη τροφή, είναι ικανή να προκαλέσει έντονη αλλεργική αντίδραση στα παιδιά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ένα φουσκωμένο και κόκκινο εξάνθημα, ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από το στόμα, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, εμετός και διάρροια. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά ρείνουν να ξεπερνούν τη συγκεκριμένη αλλεργία πριν καν φτάσουν σε σχολική ηλικία.

Γάλα

Αν μετά την κατανάλωση γάλακτος εμφανίσει κράμπες στο στομάχι, ερυθρότητα, διάρροια, δύσπνοια ή εμετό, ενδέχεται να ανήκει στο 7% των παιδιών που παρουσιάζουν αλλεργία. Ευτυχώς, το 80% θα την ξεπεράσει μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να αφαιρέσετε πλήρως τα γαλακτοκομικά από την διατροφή του, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Σόγια

Κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, όμως ακριβώς επειδή αποτελεί γνωστό αλλεργιογόνο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην ετικέτα των προϊόντων τους ότι συμπεριλαμβάνεται στα συστατικά τους. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τον φούρνο της γειτονιάς σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε πάντα τη σύσταση των μη συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζετε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει θέμα υγείας.

Σιτάρι

Αν και οι περισσότεροι δεν έχουμε λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη, ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κνησμό στα μάτια, ρινίτιδα, άσθμα, πόνους στο στομάχι, διάρροια ή δερματικές διαταραχές κατά την κατανάλωσή της. Ευτυχώς, τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα προϊόντα χωρίς γλουτένη, αν το μικρό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Φιστίκια

Μια από τις πλέον συνηθισμένες αλλεργίες των ενηλίκων, είναι εξίσου διαδεδομένη και στα παιδιά. Καθώς η συγκεκριμένη αλλεργία συχνά μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, βεβαιωθείτε ότι όταν τρώτε φαγητό απ’ έξω ενημερώνετε πάντα για το πρόβλημα, και ενδεχομένως έχετε μαζί σας μια ένεση επινεφρίνης για την περίπτωση που το μικρό σας εμφανίσει σοβαρή αντίδραση.

via

Όλη η επικαιρότητα