Παιδί

Παιδική διατροφή: η καλά κρυμμένη ζάχαρη

Ακούστε το άρθρο

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι ολέθρια για τον οργανισμό τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Τα παιδιά που το παρακάνουν με τη ζάχαρη έχουν περίσσεια ανθυγιεινών θερμίδων, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και στον κίνδυνο να εμφανιστούν ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με την παχυσαρκία όπως οι καρδιαγγειακές. Σαφέστατα δεν πρέπει να μην υπολογίζουμε και τον διαβήτη.

Η κατανάλωση της ζάχαρης στην παιδική διατροφή συχνά ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί αφού η ζάχαρη υπάρχει κρυμμένη ύπουλα μέσα σε τρόφιμα που δίνουμε στα παιδιά με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Το παιδικό γιαούρτι με γεύσεις

Πρέπει πάντα όταν επιλέγουμε παιδικό γιαούρτι με γεύσεις φρούτων να ελέγχουμε την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Αν είναι τεχνικό το άρωμα τότε 90% υπάρχει σοβαρή προσθήκη ζάχαρης. Ακόμη, υπάρχουν γιαούρτια που απευθύνονται σε παιδιά και τα οποία στο καπάκι έχουν μικρές καραμελίτσες, σοκολατάκια και άλλα που προτείνονται ώστε να προστεθούν στο γιαούρτι για να γίνει πιο ελκυστικό στα παιδιά. Είναι προτιμότερο να δώσουμε στο παιδί κλασικό γιαούρτι με την προσθήκη μελιού και ίσως μερικούς τριμμένους ξηρούς καρπούς ή παιδικά μπισκότα.

Οι έτοιμες σος για τις σαλάτες

Κι όμως οι έτοιμες σος για τις σαλάτες μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό προτίμησε να τις αποκωδικοποιήσεις, να μαζέψεις τα υλικά και να τις φτιάξεις μόνη σου. Ορίστε μία στα γρήγορα: Για πράσινη σαλάτα με ρόκα και σπανάκι. 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο σε κρέμα, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο.

Αναψυκτικά και χυμοί φρούτων

Ένα ποτήρι από συγκεκριμένο αναψυκτικό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι περιέχει 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη! 6! Όχι λιγότερες… Ομοίως οι έτοιμοι χυμοί φρούτων. Γι’ αυτό καλό είναι να διαβάζουμε τις συσκευασίες και να επιλέγουμε τα προϊόντα με τη λιγότερη ζάχαρη.

Τα smoothies

Τα έτοιμα smoothies μπορεί να κρύβουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που πιθανόν αγοράζεις όταν είσαι έξω με το παιδί. Πολλές φορές βρίσκουμε ως εύκολη λύση τα κατεψυγμένα πολτοποιημένα φρούτα που ενδείκνυνται για smoothies, τα οποία όμως έχουν υποστεί επεξεργασία για καλύτερη γεύση. Καλό είναι να κοιτάμε πάντα τα συστατικά και να ελέγχουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα