Αρθρογραφία Παιδί

Παιδική εκμετάλλευση

Ακούστε το άρθρο

Ας θίξουμε ένα θέμα,το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μιλάμε φυσικά για την παράνομη παιδική «εργασία».

Αναμφισβήτητα η παιδική εργασία δυστυχώς έλαβε χώρα από τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας.Βέβαια πριν από τις απαρχές του Διαφωτισμού,πριν στραφεί το ενδιαφέρον μας στην αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελούσε κάτι το «λογικό»και το επιτρεπτό η καθημερινή δουλεία των παιδιών.Ωστόσο είναι ιδιαίτερα τρομακτικό πώς ακόμα και σήμερα, στο κατώφλι του εικοστού πρώτου αιώνα είναι επιτρεπτή η ανήλικη παιδική εκμετάλλευση.

Αν τώρα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα αίτια που προκαλούν το νοσηρό αυτό φαινόμενο ως κύριο και πρωταρχικό θα χαρακτηρίσουμε το έλλειμμα παιδείας.Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τις ανθρωπιστικές αξίες και έχει προσηλωθεί στην τεχνική εξέλιξη.Αν και καταλλήλως εκπαιδευμένος με στείρες,ειδικές γνώσεις,εντούτοις στερείται την καλλιέργεια του ήθους και του πνεύματος του.Γι αυτό άλλωστε στο βωμό των οικονομικών αναγκαιοτήτων θυσιάζει την ελευθερία μικρών παιδιών.
Βέβαια για την εργασιακή σκλαβιά των μικρών μας φίλων φυσικά και ευθύνεται και η πολιτεία.Και αυτό γιατί τα νομοθετήματά της αποτελούν κενό γράμμα που δεν εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή των πολιτών.Κάτω από αυτό το μανδύα της απουσίας ελέγχου των νόμων η παιδική εργασία παίρνει λαθραία μορφή και συγκαλύπτεται.
Άμοιροι ευθυνών δεν κρίνονται ούτε και οι πνευματικοί ταγοί.Αυτοί κωφεύουν εμφαντικά στη δίνη των καιρών και σιωπούν απειλητικά.Η φωνή τους όμως θα έπρεπε διάτρανα να διαλαλεί την άδικη αυτή εκμετάλλευση ,ώστε να επιδιώκει την αφύπνιση όλων με απώτερο στόχο την εξέγερση για την απαγόρευση της παιδικής εργασίας.
Ας μη λησμονηθεί πως η παιδική εργασία είναι επιτρεπτή γιατί συνιστά το φθηνότερο εργατικό δυναμικό.Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και στο τίμημα του υπερπληθυσμού των υποανάπτυκτων χωρών οι πολυεθνικές εταιρίες με τα υλιστικά τους συμφέροντα υποδουλώνουν στο βωμό των συμφερόντων τους παιδιά-εργάτες.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν κατανοούμε πως κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος και η επόπτευση του εργασιακού πληθυσμού ,ώστε να επιβληθούν χρηματικές κυρώσεις .Παράλληλα επιβάλλεται και η χρηματική ενίσχυση ευάλωτων οικονομικά οικογενειών,ώστε να μην ωθούν οι ίδιοι οι γονείς τα παιδιά τους λόγω οικονομικών δυσχερειών στην εργασία.
Αναμφίβολα κύριος αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής εργασίας δύνανται να χρησθούν και τα ΜΜΕ .Πιο συγκεκριμένα με την προβολή κοινωνικών μηνυμάτων είναι σε θέση να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες γύρω από αυτό το θέμα και ταυτόχρονα να τους κινητοποιήσουν για την αντιμετώπισή του.
Αν λοιπόν η μία όψη του νομίσματος είναι η παιδική εργασία, η άλλη ,η πιο αμαυρωμένη είναι η αδιαφορία όλων μας,Γιατί αυτή δρα ύπουλα ως ηθικός αυτουργός.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να επιλύσουμε το πρόβλημα,ελευθερώνοντας τα παιδιά από το ζυγό της άνομης εργασίας.Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας.

Άννα Κυριακοπούλου

Όλη η επικαιρότητα