Ελλάδα Ηλεία Οικονομία

Παιδικοί σταθμοί – ΕΣΠΑ: Τα voucher δόθηκαν, οι θέσεις θα καλυφθούν;

Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 150.000 παιδιά όλης της χώρας αναμένεται να δοθούν φέτος voucher, -έναντι 127.000 πέρυσι- για τη φιλοξενία σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2019 – 2020».

Παραμένει πάντως ερωτηματικό –που θα απαντηθεί μετά τις 2 Σεπτεμβρίου 2019, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία εγγραφών στο πρόγραμμα- αν οι προσφερόμενες θέσεις θα μπορέσουν να καλυφθούν…

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι αιτήσεις φέτος αφορούσαν 172.000 παιδιά έναντι 161.000 που είχαν υποβληθεί πέρυσι… Από τις φετινές αιτήσεις περίπου 32.000 αφορούν βρέφη, 50 με 55.000 αφορούν νήπια και οι υπόλοιπες είναι αιτήσεις για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έλλειψη θέσεων αναμένεται να αφήσει αδιάθετα περίπου 20.000 voucher, αριθμός που δύναται να μειωθεί στο ήμισυ εάν παρθεί απόφαση να χαμηλώσει το όριο ηλικίας για τα βρέφη και αυτά –τελικά- να διοχετευθούν σε παιδικούς σταθμούς (σ.σ. ιδιωτικούς κυρίως που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές) και όχι σε νηπιαγωγεία…

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 – 2020, από 235 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, εκ των οποίων τα 60 είναι ευρωπαϊκοί και τα 210 εθνικοί πόροι. Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός πως η φετινή είναι η τελευταία χρονιά επιδότησης του προγράμματος με την σημερινή του μορφή. Πρόσφατα -από Κυβερνητικά στελέχη- έγιναν εξαγγελίες για επιδότηση ύψους 180 ευρώ/μήνα για κάθε παιδί επί δέκα μήνες το χρόνο (σ.σ. χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες όπως το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι καθώς και οι δομές που θα φιλοξενούν τα παιδιά των δικαιούχων κ.α.)…

Γιώργος Ρήγας (Διευθυντής της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής «Ρήγας», στον Πύργο)

«Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου με τις εγγραφές, οπότε και θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πρέπει επίσης να πούμε ότι ακόμα κι αν –αρχικά- κάποιοι δεν πάρουν τη θέση, το voucher που έχουν θα  ισχύει σχεδόν για όλη την χρονιά. Αυτό γιατί δημιουργούνται κενά στην πορεία και δεν καλύπτονται οι θέσεις κι έτσι κάποιοι μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχει μια μη επιβεβαιωμένη έως τώρα πληροφορία ότι θα δοθούν παραπάνω voucher για να καλυφθεί η ζήτηση.  Γενικότερα γίνονται συζητήσεις, εμείς έχουμε προτείνει κάποιες λύσεις για τα αδιάθετα voucher που τα περισσότερα αφορούν βρέφη ώστε να μειωθεί το όριο ηλικίας από δυόμιση ετών σε δυο. Κι από δυο έως τεσσάρων ετών να είναι σε παιδικούς σταθμούς ώστε να μπορούν να απορροφηθούν περισσότερα voucher μιας και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα βρεφικά τμήματα».

Παναγιώτης Μπόμπορης (Αντιδήμαρχος Πύργου, αρμόδιος Τμήματος Βρεφονηπιακών Σταθμών)

«Σαν δήμος περιμένουμε την έγκριση για την παράταση της λειτουργίας των παιδικών μας σταθμών έως το τέλος του χρόνου μέσω σχετική απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Κατόπιν θα ξεκινήσουμε να δεχόμαστε τις αιτήσεις των δικαιούχων έως και τις 2 Σεπτεμβρίου, για τους πέντε παιδικούς σταθμούς του δήμου (τρείς στον Πύργο, ένας στο Επιτάλιο και ένας στο Καράτουλα), συνολικής δυναμικότητας άνω των 200 παιδιών. Θέσεις υπάρχουν αφού από πέρυσι που εφαρμόστηκε η υποχρεωτική φοίτηση από τα 4 στα νηπιαγωγεία τα παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς είναι λιγότερα. Φέτος περιμένουμε, μέσω voucher, γύρω στα 50 παιδιά».

 

Τι πρέπει να κάνουν
οι ωφελούμενοι
του προγράμματος

Συγκεκριμένη διαδικασία και προθεσμίες καλούνται να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, της ΕΕΤΑΑ.

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και την επιλογή των δικαιούχων, οι ωφελούμενες/οι της δράσης πρέπει:

  • Να εκτυπώσουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher) για κάθε παιδί (μια για κάθε παιδί) από την ειδική εφαρμογή «οριστικά αποτελέσματα» της ΕΕΤΑΑ (μέσω της διαπίστευσης του ΤAXISNET)
  • Να απευθυνθούν, μέχρι και την 2-9-2019, σε οποιαδήποτε Δομή της επιλογής τους για την εγγραφή των παιδιών τους. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι δύνανται να απευθυνθούν για την εγγραφή του/των παιδιού/ών τους είτε στην Δομή, για την οποία ενημερώθηκαν μέσω του ειδικής εφαρμογής ότι υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης του παιδιού τους, δυνάμει της ενδεικτικής σύζευξης, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δομή επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της σύζευξης είναι ενδεικτική και δεν παράγει δεσμευτικά αποτελέσματα τόσο για τον Φορέα/Δομή όσο και τον ωφελούμενο/κάτοχο «Αξίας Τοποθέτησης» (voucher)
  • Να υπογράψουν τη σύμβαση με τον φορέα επιλογή τους. Η σύμβαση υπογράφεται σε τρία αντίτυπα, ένα για την/τον ωφελούμενο/νη, ένα για τον φορέα και ένα για την ΕΕΤΑΑ
  • Να υπογράψουν την εξουσιοδότηση προς την ΕΕΤΑΑ για να διενεργεί αυτή τις πληρωμές προς τη Δομή για λογαριασμό της/του
  • Να συμπληρώσουν τα στοιχεία του Ερωτηματολογίου Εισόδου στην ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ από 2/9 έως 12/9/2019 «Ερωτηματολόγιο Εισόδου» της ΕΕΤΑΑ με την εισαγωγή ΑΦΜ και Ειδικού Κωδικού πιστοποίησης. Σημειώνεται ότι αν δεν συμπληρωθούν τα στοιχεία του ερωτηματολογίου εισόδου στην εδική εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ, η εγγραφή – τοποθέτηση δεν θεωρείται έγκυρη για την ΕΕΤΑΑ και δεν θα ενεργοποιείται η «αξία τοποθέτησης» (voucher)

Όλη η επικαιρότητα