Παιδί

Το παιδικό φύσημα και η επίσκεψη στον παιδοκαρδιολόγο

Ακούστε το άρθρο

Το παιδικό φύσημα είναι κάτι που διαγιγνώσκεται αμέσως μετά τη γέννηση του βρέφους. Είναι ένας ήχος της καρδιάς που ακούγεται ταυτόχρονα με τους παλμούς και μοιάζει με τον θόρυβο όταν φυσάμε. Κατά την ακρόαση της καρδιάς του βρέφους, ο γιατρός διαπιστώνει και την ύπαρξη του φυσήματος.

Συνήθως πρόκειται για κάτι αθώο. Κάτι που απλώς ακούγεται και δεν δημιουργεί στο παιδί κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα. Η εξέταση από τον παιδοκαρδιολόγο ωστόσο είναι απαραίτητη αφού εκείνος θα αξιολογήσει επαρκώς την κατάσταση και θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ κοινό εύρημα στις παιδικές καρδούλες και σπάνια πίσω από αυτό κρύβεται κάποια καρδιοπάθεια. Για προληπτικούς λόγους όμως πιθανόν ο γιατρός θα προτείνει η εξέταση της καρδιάς του παιδιού να εξετάζεται ετησίως.

Ένα αθώο φύσημα είναι αθώο όταν η έντασή του είναι χαμηλή και δεν υπάρχουν άλλες σχετικές ενδείξεις ή συμπτώματα. Οφείλεται στην αυξημένη ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί το αίμα στην καρδιά και στα μεγάλα αγγεία αρκετών βρεφών. Η ανατομική αυτή ιδιαιτερότητα της καρδιάς μπορεί να αλλάξει καθώς το παιδί μεγαλώνει και ο ήχος του φυσήματος να ελαχιστοποιηθεί. Και πάλι αυτό θα το αξιολογήσει ο παιδοκαρδιολόγος.

Το παθολογικό φύσημα έχει άλλη ένταση και διαφορετική χροιά από το αθώο και κοινό φύσημα. Ένα αδύναμο παιδί που κουράζεται εύκολα, αναπνέει γρήγορα, λαχανιάζει και έχει ταχυκαρδία είναι το αποτέλεσμα ενός φυσήματος που χαρακτηρίζεται ως παθολογικό. Οφείλεται σε ανατομικές βλάβες της καρδιάς όπως είναι η στένωση βαλβίδων. Δυστυχώς, ένα παθολογικό φύσημα μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές καρδιοπάθειες.

Η διάγνωση της κατάστασης του φυσήματος γίνεται με ακρόαση αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το ηχοκαρδιογράφημα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα δίνουν πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της καρδιάς του παιδιού. Ένα παιδί με αθώο και όχι παθολογικό φύσημα μπορεί να αθληθεί κανονικά. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί ιατρικός έλεγχος.

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα