Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πεδίο βολής Παλαιοχωρίου και Νέοι Αγρότες – Έντονο ηλειακό χρώμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Έντονο Ηλειακό χρώμα είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος.
Ακούστε το άρθρο

Έντονο Ηλειακό χρώμα είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος αφού στις επερωτήσεις κυριάρχησε η συζήτηση για το πεδίο βολής του Παλαιοχωρίου και τον κίνδυνο απένταξης νέων αγροτών από την Ηλεία λόγω της αλλαγής των κριτηρίων αξιολόγησης των φακέλων από το ΥΠΑΑΤ.

Την επερώτηση για το θέμα της απομάκρυνσης του πεδίου βολής κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ Παναγιώτης Μπράμος.

ÌðñÜìïò Ðáíáãéþôçò ôïõ ×áñáëÜìðïõò (ÄõôéêÞ ÅëëÜäá – Äéêáßùìá óôçí Ðñüïäï, Ð.Å. Çëåßáò)

Κατά την διάρκεια της εισήγησής του τόνισε μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι  «το 1974 ο Νομάρχης Ηλείας παραχώρησε έκταση 815 στρεμμάτων παραλιακών αμμοθινών, πλησίον της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου του Δήμου Πηνειού, στην 117 Πτέρυγα Μάχης για τις ανάγκες των βολών των αεροσκαφών, ενώ ήδη λειτουργούσε από το 1962.

Η λειτουργία του Πεδίου βολής δεν έτυχε ποτέ της αποδοχής και της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας, ενώ από το έτος 1978 καταγράφεται ως ένα από τα μείζονα προβλήματα του Ηλειακού κάμπου.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποβάθμιση περιβάλλοντος, στην ηχορύπανση, στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ  παράλληλα περιορίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου και του Δήμου Πηνειού ευρύτερα.

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έφτασε κατ’ επανάληψη στη Βουλή κι ενώ η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού και οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας με συντονισμένες ενέργειες επιχείρησαν την απομάκρυνση του πεδίου, προσδοκώντας την αποδέσμευση της συγκεκριμένης έκτασης, μέχρι σήμερα δεν επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι η λειτουργία του Πεδίου Βολής Παλαιοχωρίου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της οικονομικής, κοινωνικής και οικιστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου των Δήμων Πηνειού και Ήλιδας.

Επιπρόσθετα, δρα αποτρεπτικά, κατά τρόπο σαφή και άμεσο, στην τουριστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, µε σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Δεδομένου: α) ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί βασική στόχευση για την Π.Δ.Ε., β) ότι η Π.Ε. Ηλείας και ιδιαίτερα ο Δήμος Πηνειού, στερούνται ενός σημαντικού αναπτυξιακού πόρου, και γ) ότι η λειτουργία του πεδίου βολής αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, ερωτάται ο κος. Περιφερειάρχης:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να  ικανοποιηθεί το πάγιο  αίτημα των φορέων της Ηλείας για απομάκρυνση του πεδίου βολής από την Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δήμου Πηνειού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος παίρνοντας τον λόγο έκανε σαφές πως η παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική λόγω του ότι η έκταση ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει στο παρελθόν και έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την Τοπική Κοινωνία και τους φορείς της περιοχής. Το θέμα αυτό έχει φθάσει και στο Κοινοβούλιο αλλά ουδέποτε υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για απομάκρυνση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι βολές πλέον γίνονται με εκπαιδευτικά πυρά και επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας  τους κατοίκους αφού δεν κινδυνεύουν. Ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται βολές στη περιοχή με εκπαιδευτικά πυρά.  Όσον αφορά το θέμα του περιβάλλοντος το 2011 εκπονήθηκε μελέτη από το Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών που λέει ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση από την παρουσία του Πεδίου Βολής στο Παλαιοχώρι.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί το  ΥΠΕΘΑ έχει πολύ υψηλά το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και το πεδίο της βολής αφού είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο και αυτό αποδεικνύεται από την άσκηση Ηνίοχος που αυτές τις μέρες γίνεται στην περιοχή μας.

Ως Περιφερειακή Αρχή κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό  των κατοίκων της περιοχής αλλά όσο διάστημα έχει  την ευθύνη της διοίκησης τη περιφέρειας  ο κ Φαρμάκης, αλλά και όσο χρόνο  εγώ είμαι στη θέση αυτή ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη διαμαρτυρία. Ωστόσο είμαστε εδώ είμαστε εδώ για να εκτιμήσουμε και να ακούσουμε  την όποια αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Γιαννόπουλος

Νέοι αγρότες

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα των νέων αγροτών λόγω της αλλαγής κριτηρίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ένταξη στο πρόγραμμα 400 από την Ηλεία, σύμφωνα με τον κ Κώστα Μητρόπουλο Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης του  κ Κατσιφάρα

Μεταξύ άλλων ο κ Μητρόπουλος επεσήμανε ότι: «Τον κίνδυνο απένταξης αντιμετωπίζουν περίπου 400 νέοι αγρότες από την Ηλεία λόγω του ότι άλλαξαν  τα κριτήρια αξιολόγησης των φακέλων μετά την έκδοση της προκήρυξης του έργου. Δηλαδή άλλα κριτήρια είχαν υπόψη τους όταν υπέβαλλαν τους φακέλους και με άλλα κριτήρια θα αξιολογήσει τους φακέλους τους το Υπουργείο. Όσοι έχουν βάλει καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης όπως είναι καρπούζια, πεπόνια και γενικά κηπευτικά που είναι θερμοκηπίου το Υπουργείου τους αντιμετωπίζει όπως και αυτούς που έχουν υπαίθριες καλλιέργειες. Ο Περιφερειάρχης γνωρίζει ότι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βασιλόπουλος διατηρεί ως τεχνολόγος-γεωπόνος γραφείου που εκπονεί μελέτες για ένταξη αγροτών σε προγράμματα; Πως θα αντιμετωπιστούν αυτοί οι φάκελοι; Δεν θα έχουν επιλεκτική μεταχείριση;»

Απαντώντας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, συντονισμού  των παραγωγικών τάξεων για θέματα συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής κ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος όσον αφορά το ζήτημα του κ Βασιλόπουλου έκανε σαφές πως έχει ζητήσει ο ίδιος να μην έχει την ευθύνη καμία ελεγκτικής διαδικασίας για τα προγράμματα αυτά από το 2019.

«Ο ίδιος ο κ Βασιλόπουλος με αίτησή του από το 2019 έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις αρμοδιότητες του ελέγχου των φακέλων των Νέων Αγροτών και για τα προγράμματα που αναφέρθηκαν, κάτι που έγινε δεκτό από τον Περιφερειάρχη.  Αυτές τις αρμοδιότητες σήμερα έχει εκχωρήσει σε εμένα ο Περιφερειάρχης ενώ  πριν τις είχε δώσει σε άλλους περιφερειακούς συμβούλους.  Τα κριτήρια όπως γνωρίζεται καλά τα βάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εμείς ως ενδιάμεσος φορέας είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τις αποφάσεις του. Πάγια θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα συγκαταλεγόμαστε στις τρεις πρώτες περιφέρειες της χώρας στην υλοποίηση του Προγραμμάτος Αγροτικής Ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Σακελλαρόπουλος

Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Θοδωρής Βασιλόπουλος παίρνοντας το λόγο έκανε αναφορά στην αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλλει το 2019 επισημαίνοντας ότι «Δεν προΐσταμαι σε κανένα ελεγκτικό μηχανισμό που έχει σχέση με την αξιολόγηση των φακέλων για τα προγράμματα αυτά που αναφέρηκαν»

Όλη η επικαιρότητα