Αρθρογραφία

Πέφτει σε «παγίδα» ο κ. Κοντονής…

kontoni_editorial.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Να γίνει η «κάθαρση» αλλά να προηγηθεί συμφωνία όλων πώς την εννοούν και με ποιό τρόπο θα την ξεκινήσουν; Γιατί, με τις ακραίες αντιπαραθέσεις δεν πρόκειται να συμβεί…»

Πιστεύει ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας επί των αθλητικών, κ. Κοντονής, ότι θα επιτύχει μέσα από ακραία αντιπαράθεση που «δυναμιτίζει» το κλίμα στην οποιαδήποτε κατεύθυνση για λύση, την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Επαγγελματικού στη συγκεκριμένη περίπτωση, και ερασιτεχνικού κατ’ επέκταση, αφού εκείνο βρίσκεται, αυστηρώς δομημένο στα οργανογράμματα της ΕΠΟ.

Τραβάει τα άκρα, ζητά αλλαγές προσώπων, καλεί στο γραφείο του κορυφαίους παράγοντες και επανέρχεται κάθε φορά με «καυστικές» δηλώσεις που προκαλούν, αλλά… ουδόλως λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την εγχώρια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου!

Η τελευταία σε απόλυτη συνεργασία και ευθυγράμμιση με τη Διοργανώτρια της χώρας μας, προβάλλει τη μόνιμη αιτιολογία του αυτοδιοικητικού του ποδοσφαίρου, άποψη με τη σειρά της να αναθεωρηθεί στο μέτρο των βελτιώσεων και των θετικών παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν, όχι όμως, υπό το πρίσμα απειλών και «Τελεσιγράφων…».

Γνωρίζω ασφαλώς ότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες για στελέχη της ΕΠΟ, δικαιολογία που γίνεται «όπλο δυνατό» στα χέρια του κ. Κοντονή και στο εγχείρημά του να δρομολογήσει εξελίξεις. Δεν μπορούμε ωστόσο να αγνοήσουμε ότι πρόκειται για εκλεγμένους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα όχι επί του παρόντος καταδικασμένους.

Το σύστημα, επίσης, που διαχειρίζεται τα πράγματα μέσα από συγκεκριμένες επιλογές (ποινές – διαιτησίες), ίσως να μην είναι υγιές και φέρνει στην… «αντίπερα όχθη» μια μεγάλη ομάδα Προέδρων και άλλων διακεκριμένων του ιδίου χώρου που ζητούν τον «έλεγχο» (και το ονομάζουν «προστασία»…) για να υπάρξει –όπως τονίζουν- δίκαιη μεταχείριση και σωστές αποφάσεις στο ποδόσφαιρο…

Σε όλες τις πλευρές, κάποιοι έχουν δίκαιο και κάποιοι άδικο, όλοι ωστόσο θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Δεν διαφωνώ με την ανάγκη της «κάθαρσης» αλλά για να γίνει αυτή πρέπει να συμφωνήσουν άπαντες πώς την εννοούν και με ποιό τρόπο θα την ξεκινήσουν…

Ο κ. Κοντονής που έχει κάθε λόγο να κατηγορεί δικαίως την ΕΠΟ, για έλλειψη συνεργασίας, υπόδικα μέλη της, υψηλόμισθους υπαλλήλους της και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις ενίοτε και με υπερβολή στις τοποθετήσεις του, πολύ φοβάμαι ότι πέφτει και ο ίδιος στην «παγίδα» του συστήματος.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρόσφατων εκλογών στην ΕΠΣ Ζακύνθου, τον τόπο δηλ. που κερδίζει την μονοεδρική παρουσία του στη Βουλή, θα έπρεπε να τον κάνει να καταλάβει. Η «κάθαρση» αν είναι να γίνει, οφείλει να συμβεί παντού και πριν από όλα στο δικό μας περιβάλλον.

Στο νησί «κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του» και δεν είδε ή δεν άκουσε τίποτα… Περιορίσθηκε στην τυπική ανακοίνωση ότι η ενημέρωση που είχε από την Αστυνομία δεν πιστοποιεί τα όσα περίεργα και τραγελαφικά περιέγραψαν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για τις προαναφερόμενες εκλογές!

Εκεί λοιπόν δεν… «τόλμησε» ο υπουργός, παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να το κάνει «μέσα στο ίδιο του το σπίτι…». Και να πείσει βεβαίως με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ότι αυτό που λέει και διατυμπανίζει δημοσίως πρέπει να το εννοεί για όλους και για όλα.

Όπως και να ‘χει είναι σίγουρο ότι σε μια Ελλάδα που δεινοπαθεί από τόσα και τόσα μέτρα που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα όπως εκείνο του προσφυγικού και οι αντοχές πλέον χαλαρώνουν, με τούτες τις ακραίες συνθήκες στον αθλητισμό, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα που θα απαξιώσει και θα απομονώσει τη χώρα: Ο κίνδυνος αποκλεισμού από όλη την Ευρώπη…

Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, πιθανόν το αντελήφθη έστω και μετά το «πράσινο φως» που έδωσε στον Κοντονή να προχωρήσει. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι επισκέψεις εμπλεκομένων παραγόντων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγραψε χθες ο Αθηναϊκός Τύπος είναι δεδομένες και δε διαψεύδονται… Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση, πριν την κρίσιμη Παρασκευή…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα