Κόσμος

Πενταετή έξοδο από το ευρώ προτείνει ο Σόιμπλε

pentaeti_exodo_apo_to_eyro_proteinei_o_soimple.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων με διακομματική στήριξη και 50 δισεκατομμύρια για το χρέος, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ (ανθρωπιστική βοήθεια).

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η FAZ, σημειώνεται: «Αυτές οι προτάσεις αγνοούν σημαντικές κεντρικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το υπουργείο προτείνει δύο διαφορετικούς δρόμους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρώτο, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα για πενταετές Grexit, μιλούν για παιχνίδι πιέσεων. Το πιθανότερο είναι ότι επιδιώκουν δέσμευση και σκληρή εποπτεία, σημειώνουν οι ίδιοι.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοια πρόταση από τον Β.Σόιμπλε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα