Επιχειρήσεις

Πέντε ιστορικά ξενοδοχεία της Ελλάδας κλείνουν ζητώντας αγοραστή

Ακούστε το άρθρο

Στην πώληση μέσω πλειστηριασμούπέντε ξενοδοχείων μεσαίου μεγέθους προχωρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr πρόκειται για το ξενοδοχείο «Όλυμπος Νάουσα» που βρίσκεται στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, το συγκρότημα Ilios στην Αθηνών-Σουνίου λίγο μετά την Αγία Μαρίνα, το Preveza Beach στην ομώνυμη περιοχή, το Kipriotis Resort και το Lakitira Hotel στην Κω.

Κάθε ένα από τα παραπάνω ξενοδοχεία διαθέτει το δικό του ποιοτικό χαρακτηριστικό – πρόσβαση σε παραλία, συνεδριακοί χώροι κ.ά., γεγονός που δρα ενισχυτικά στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ξενοδοχεία, τα οποία βρέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank κατόπιν της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές και όχι μόνο υποχρεώσεις.

Θρυλικό ξενοδοχείο

Το εστιατόριο έκλεισε το 1994 και από τότε το κτίριο παραµένει εγκαταλελειµµένο. Απόπειρες για την πώλησή του έχουν γίνει και στο παρελθόν, καμία ωστόσο δεν είχε αίσιο τέλος. Η φωτό είναι του 1993.

Το «θρυλικό» για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, «Όλυμπος Νάουσα» µε θέα τον Θερµαϊκό αναζητεί αγοραστή και το τίμημα εκτιμάται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 5,5 εκατ ευρώ.

Το ξενοδοχείο αποτελούσε παλαιότερα σήμα κατατεθέν για την παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης και στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ότι διαθέτει άδεια για την προσθήκη δύο ακόµη ορόφων, όπου µπορούν να κατασκευαστούν και αυτοτελείς κατοικίες. Για περισσότερα από 60 χρόνια το ομώνυμο εστιατόριο «Ολυµπος-Νάουσα» του ξενοδοχείου ήταν το ορόσηµο της γαστρονοµίας στην πόλη, µε τη φήµη του να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και να βρίσκει τη θέση του στη λίστα µε τα καλύτερα εστιατόρια του κόσµου. Το εστιατόριο έκλεισε το 1994 και από τότε το κτίριο παραµένει εγκαταλελειµµένο. Απόπειρες για την πώλησή του έχουν γίνει και στο παρελθόν, καμία ωστόσο δεν είχε αίσιο τέλος.

Με 260 δωµάτια και 4 σουίτες

Κλειστό για φέτος θα παραµείνει ένα από τα πιο δηµοφιλή ξενοδοχεία της Ηπείρου, το Preveza Beach. Το «Preveza Beach» πέρασε στον έλεγχο της Eurobank το 2008, λόγω χρεών από τον ιδιοκτήτη του, µε την τράπεζα τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία διαπραγµατεύσεων µε ενδιαφερόµενους επενδυτές -τόσο Ελληνες όσο και από το εξωτερικό- για την πώληση της µονάδας, χωρίς να υπάρχει θετική έκβαση.

Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα χτίσθηκε το 1968 και βρίσκεται στην παραλία της Καστροσυκιάς, µια από τις ωραιότερες αµµώδεις παραλίες του Ιονίου πελάγους. Πρόκειται για µία µονάδα που περιλαµβάνει συνολικά 260 δωµάτια και 4 σουίτες.

ILIOS: Ενα «χωριό» µε τουριστικές κατοικίες

Πωλητήριο και στο ηµιτελές ξενοδοχειακό συγκρότηµα «Ilios» θα βάλει το αµέσως προσεχές διάστηµα η Eurobank. Η µονάδα, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, λίγο µετά την Αγία Μαρίνα, αναπτύσσεται σε µία παραθαλάσσια έκταση 65 στρεµµάτων και απαρτίζεται από τρία τµήµατα: το κυρίως ξενοδοχείο, ένα «χωριό» µε τουριστικές κατοικίες, αλλά και διάσπαρτα bungalows στο παραλιακό µέτωπο του τουριστικού συγκροτήµατος.

Η συνολική δυναµικότητα του πολυτελούς θερέτρου ανέρχεται στα 400 δωµάτια, έχει πέντε πισίνες, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα τένις και µπάσκετ, καθώς και 20 εµπορικά καταστήµατα.

Συνεδριακό κέντρο 7.500 θέσεων

Στην τελική ευθεία για την εύρεση επενδυτή βρίσκεται η Eurobank και για τον ξενοδοχειακό όµιλο του Γ. Κυπριώτη µε τις συνολικές οφειλές του σε τράπεζες, ∆ηµόσιο και ασφαλιστικά ταµεία να εκτιµάται ότι προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Το συγκρότηµα «Kipriotis Resort Complex» λειτουργεί στην Κω πέντε πολυτελείς ξενοδοχειακές µονάδες, καθώς επίσης και ένα από τα µεγαλύτερα αυτόνοµα συνεδριακά κέντρα της χώρας, αφού συνολικά οι συνεδριακοί χώροι µέσα στο συγκρότηµα µπορούν να φιλοξενήσουν 7.500 άτοµα.

Άµεσα προς πώληση

Στο σφυρί πρόκειται να βγουν άµεσα από την Eurobank και τα τρία ξενοδοχεία του οµίλου Lakitira. Πρόκειται για το «Lakitira Resort and Village», που συνδυάζει ένα θέρετρο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής µε διώροφες κατοικίες, το πεντάστερο boutique ξενοδοχείο του oµίλου, το «Lakitira Suites», και το πολυτελές «Helona Resort».

Ολες οι µονάδες Lakitira βρίσκονται στην Κω, σε απόσταση περίπου 30 χιλιοµέτρων από το κέντρο της πόλης.

Πηγή: Euro2day.gr

Όλη η επικαιρότητα