Αγροτικά Ηλεία

Πέντε μέρες χωρίς νερό οι καλλιέργειες… – Διαμαρτυρία αγροτών στο φράγμα του Φλόκα

Η απόγνωση οδήγησε χθες τους  αγρότες στο φράγμα προκειμένου να δουν που εντοπίζεται  το πρόβλημα που το εστίασαν κυρίως στην διαχείριση που γίνεται από τον ΓΟΕΒ αφού νερό υπήρχε…
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς νερό για πότισμα εδώ και έξι μέρες βρίσκονται οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του  Δήμου Πύργου αφού το νερό δεν φθάνει ούτε στην κεντρική διώρυγα …

Η απόγνωση οδήγησε χθες τους  αγρότες στο φράγμα προκειμένου να δουν που εντοπίζεται  το πρόβλημα που το εστίασαν κυρίως στην διαχείριση που γίνεται από τον ΓΟΕΒ αφού νερό υπήρχε…

Οι καλλιεργητές μιλούν για πλήρη καταστροφή της παραγωγής τους που με τόσο υψηλές θερμοκρασίες δεν ήταν σε θέση να ποτίσουν επαρκώς τις καλλιέργειες τους.

Για ακόμα μία φορά μιλούν για τα προβλήματα συνεργασίας με τον ΓΟΕΒ οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ τονίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση ώστε να μην πληρώνουν… αυτοί κάθε φορά τη «νύφη».

Επίσης μίλησαν για ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές από τις οποίες όμως εξαρτάται, όπως επεσήμαναν ο πρωτοτογενής τομέας της Ηλείας που αποτελεί το βασικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας

Γιώργος Μπούρας -Κοροκοχώρι

«Χωρίς νερό δεν υπάρχουν καλλιέργειες»

«Καλλιεργώ αυτή τη στιγμή 300 στρέμματα  και είμαι πέντε ημέρες χωρίς νερό.  Μιλάμε για πλήρη καταστροφή και κανείς δεν είναι αρμόδιος. Από μόνοι μας κινηθήκαμε, χωρίς καμία ενημέρωση να διαμαρτυρηθούμε και  να δούμε τι γίνεται με το νερό. Καλλιεργώ φυστίκια και καλαμπόκια».

Θανάσης Καράμπελας Γρανιτσέϊκα

«Τα τριφύλλια ξεράθηκαν»

«Καλλιεργώ 300 στρέμματα τριφύλλια και φιστίκια και από την Παρασκευή έχουμε να δούμε νερό για να ποτίσουμε. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Ποτίζουμε με τα καρούλια που δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα τριφύλλια έχουν ξεραθεί αν πάμε στο χωράφι»

Θεόδωρος Κλωνάρης –Αγρότης

«Είναι μεγάλο πρόβλημα»

«Βάζω 350 στρέμματα καλλιέργεια βαμπάκια και καλαμπόκια και έχουμε από την Παρασκευή πρόβλημα με το νερό. Τα αραποσίτια είναι τώρα στο δέσιμο και θέλουν νερό. Είναι μεγάλο πρόβλημα κάτι πρέπει να γίνει.»

Γιάννης Αρβανιτάκης πρόεδρος Β ΤΟΕΒ

«Είναι ασυντήρητα τα μηχανηματα»

«Οι ΤΟΕΒ κάνουν μία προσπάθεια να μπορέσουν να διαχειριστούν τα λειτουργικά έξοδα που είναι αυξημένα, ειδικά τη φετινή χρονιά. Από την άλλη όμως τη μεριά οι υποδομές που υπάρχουν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο είναι περιουσία του, είναι στην διαχείριση της Περιφέρειας, έχουν μείνει ανενεργές. Λειτουργούν είτε από το φιλότιμο λίγων ανθρώπων που καλύπτει την ανεπάρκεια της συντήρησης που έχει γίνει. Σήμερα κοιτάμε να διαχειριστούμε μαζί με τον ΓΟΕΒ την  διαδικασία μίας ζημιάς που αποκαταστάθηκε πριν από δύο μέρες. Παράμετρος αυτής της ζημιάς είναι να  μην μπορούμε να ποτίσουμε τις επόμενες ημέρες. Άρα θέλει μία διαχείριση το νερό. Έχουμε νερό αλλά δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αυτό οφείλεται στο ότι οι υποδομές δεν είναι φτιαγμένες, στο ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε γνώση και εμπειρία για να το λειτουργήσουν. Βλέπουμε τα συστήματα όλα αυτά να είναι ασυντήρητα και να κακοδουλεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να φθάσει στις καλλιέργειες με δυσάρεστα αποτελέσματα για τον πρωτογενή τομέα. Η πολιτεία απούσα.  Μιλάμε για κλιματική αλλαγή, μιλάμε για διαχείριση των νερών και μιλάμε για τον πόλεμο που θα γίνει για το θέμα του νερού. Εμείς έχουμε νερό και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Είναι κρίμα και άδικο».

Όλη η επικαιρότητα