Αποδράσεις

Πέντε προορισμοί γεμάτοι μυστήριο – Ταξίδεψε σε 5 πόλεις που… δεν υπάρχουν!

taksidia.jpg

Νησιά, παραλίες, πολυσύχναστα στέκια και κοσμοπολίτικοι προορισμοί.. έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια; Μήπως αναζητάς αυτό το κάτι διαφορετικό, μια δόση περιπέτειας, μυστηρίου και εξερεύνησης;

Ταξίδεψε σε 5 πόλεις που.. δεν υπάρχουν. Μάλιστα, δεν υπάρχουν. Για την ακρίβεια, υπήρξαν και μάλιστα, ήταν ανεπτυγμένες, όμορφες και διάσημες στην εποχή τους. Θα μου πεις, αφού δεν υπάρχουν πια, πώς μπορώ να τις επισκεφθώ;

Πολλές από αυτές ξεχάστηκαν τόσο με το πέρασμα του χρόνου, που θεωρήθηκαν για πάντα πια χαμένες. Άλλες κρατούσαν την ύπαρξή τους κρυφή από εμάς για αιώνες και αιώνες. Κι όμως, σήμερα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις κάποιες από τις πιο σημαντικές χαμένες πόλεις του παρελθόντος.

Παρακάτω θα βρείτε 5 πόλεις που δεν υπάρχουν πια και σε προσκαλεί να τις επισκεφθείς, να ανακαλύψεις αρχαία μυστήρια, να εξερευνήσεις χαμένους πολιτισμούς και να ακολουθήσεις τα ίχνη του μεγαλείου των προγόνων μας.

1. Machu Picchu, Περού (κεντρική φωτογραφία)

Χτίστηκε από τους Ίνκας το 1,400 μ.Χ.. Το Machu Picchu βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις βουνοκορφές της κοιλάδας Urubamba στο Περού, 2,400 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Συχνά αναφέρεται ως η “Χαμένη Πόλη των Ίνκας” και η σύγχρονη ανθρώπινη κοινότητα αγνοούσε την ύπαρξή της έως και το 1911, οπότε και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Hiram Bingham.

Τι ήταν ακριβώς; Αποτελεί μυστήριο. Οχυρό; Αστρονομικό παρατηρητήριο; Λατρευτικός χώρος; Πολλές οι θεωρίες. Ό,τι κι αν υπήρχε στο Μάτσου Πίτσου, δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και καταστράφηκε μέσα σε λιγότερο από ένα αιώνα.

Θέα πανέμορφη, αξία ανεκτίμητη – το Μάτσου Πίτσου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ήδη από το 1983. Πώς φτάνουμε λοιπόν εκεί;

Ακολουθώντας το λεγόμενο Inca Trail. Αφού κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια για Κούσκο – και φροντίσεις να περάσεις 2-3 μερούλες εκεί, ώστε να προσαρμοστείς στο υψόμετρο της περιοχής – συνεχίζεις με το τρένο μέχρι λίγο πριν την πόλη Aguas Calientes. Από εκεί, μπορείς να ξεκινήσεις την 4-ωρη διαδρομή στο Inca Trail, μέχρι το συνταρακτικό Μάτσου Πίτσου.

2. Derinkuyu, Τουρκία

Την Derinkuyu πρέπει να τη δεις από κοντά για να καταλάβεις – και πάλι, δε θα πιστεύεις στα μάτια σου.

Στην περιοχή του Nevsehir της Τουρκίας έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 200 υπόγειες πόλεις, με την Derinkuyu να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Για να καταλάβεις το μέγεθός της, μιλάμε για μια πόλη που μπορούσε άνετα να στεγάσει ως και 50,000 άτομα, μαζί με το νοικοκυριό τους ΚΑΙ τα ζώα τους. Το βάθος της φτάνει τα 85 μέτρα κάτω από τη γη και διακρίνεται σε 11 ορόφους!

Κανείς δεν ξέρει ποιος ξεκίνησε το.. σκάψιμο, ευρήματα όμως μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία έως και 4,000 χρόνια πριν. Γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι χριστιανοί βρήκαν καταφύγιο από τους ρωμαϊκούς διωγμούς εκεί, ενώ αργότερα η πόλη χρησίμευσε ως χώρος καταφυγίου από τους Άραβες.

Με ποιο τρόπο;

Κάθε οικισμός της υπόγειας πολιτείας είχε πρόσβαση στον ασφαλή, προστατευμένο χώρο, μέσω ενός δικτύου υπόγειων διαδρόμων, κάποιους από τους οποίους μπορείς να δεις και σήμερα, εάν βρεθείς στα μέρη εκείνα.
Εάν έχεις κλειστοφοβία, πάρε βαθιές ανάσες, σε καμία περίπτωση όμως μην το χάσεις. Η πόλη είναι πραγματικά μοναδική, αυτό όμως που εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως, είναι η ανθρώπινης θέλησης για επιβίωση σε τέτοιο ασύλληπτο βαθμό, ώστε να προτιμάται μια υπόγεια ζωή χωρίς φως, από την καθόλου ζωή.

3. Petra, Ιορδανία

Πέτρα, η θρυλική πόλη που βρίσκεται σκαλισμένη στους τοίχους ενός φαραγγιού στην έρημο – μπορείς να φανταστείς κάτι πιο μυστηριώδες, αρχαίο και εξωτικό;

Η αρχαία Πέτρα θεωρείται ότι χτίστηκε από τους Ναβαταίους Άραβες γύρω στον 6º αιώνα π.Χ. Οι Ναβαταίοι, κατέχοντας τη γνώση της τεχνολογίας συλλογής νερού, κατάφεραν να δημιουργήσουν σύνθετους μηχανισμούς συλλογής, συγκράτησης και διακίνησης του νερού, δίνοντας έτσι γένεση σε μία μεγαλούπολη, στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας τους.

Η ανάπτυξη συνεχίστηκε μέχρι και το 100 μ.Χ., με πολλούς λαούς να περνούν και να αφήνου το στίγμα τους, από αρχαίους Έλληνες έως Ρωμαίους, των οποίων τους τάφους, τα θέατρα και άλλα αναμνηστικά βρίσκουμε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας, το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ιορδανίας.

Η παρακμή της πόλης ξεκίνησε αμέσως μετά. Οι εμπορικοί δρόμοι άλλαξαν, η Πέτρα σταμάτησε να είναι το επίκεντρο, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένας μεγάλος σεισμός που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της και έδιωξε τους τελευταίους μόνιμους κάτοικους.

Η Πέτρα ανακαλύφθηκε τυχαία από τον J.L. Burckhardt, Ελβετό εξερευνητή το 1812. Από τότε, οι ανασκαφές συνεχίζονται, ενώ η ΟΥΝΕΣΚΟ τη συμπεριέλαβε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1812. Λέγεται όμως, πως μόλις το 15% έχει αποκαλυφθεί, με το υπόλοιπο 85% να παραμένει στην αφάνεια!

Στην Πέτρα μπορείς να φτάσεις με δύο τρόπους. Είτε από το αεροδρόμιο της Aqaba, που απέχει μιάμιση ώρα δρόμο από την Πέτρα, είτε από το αεροδρόμιο του Αμμάν, το οποίο απέχει περίπου πέντε ώρες δρόμο.

4. Πομπηία, Ιταλία

Αιώνιο μνημείο στις γιγάντιες δυνάμεις που κρύβονται κάτω από το Βεζούβιο, η αρχαία Πομπηία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Ιταλίας.

Η αρχαία οχυρωμένη Πομπηία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή υπήρξε ισχυρό εμπορικό κέντρο με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κοινωνική δομή και ανάπτυξη. Μία πλήρης πόλη, η Πομπηία διέθετε πλούτο κτιρίων, από μεγαλοπρεπείς επαύλεις των πιο ευκατάστατων και πιο απλά νοικοκυριά του απλού λαού, ως εστιατόρια, καταστήματα, ξενώνες, θέατρα και άλλα δημόσια κτίρια.

Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. όλα αυτά έμελλαν να βρουν άχαρο τέλος. Η βίαιη έκρηξη του Βεζούβιου εκτόξευσε στάχτες, λάβα και ηφαιστειακή τέφρα σε ακτίνα χιλιομέτρων, καλύπτοντας τόσο την Πομπηία, όσο και το Ηράκλειο (Herculaneum).

Η ίδια δύναμη όμως που κατέστρεψε την Πομπηία, φρόντισε για τη συντήρησή της. Το ηφαιστειακό υλικό που κάλυψε το σύνολο της πόλης, αμέσως μετά έπηξε και, αδιαπέραστο στον αέρα όπως ήταν, εμπόδισε την οξείδωση και άρα αλλοίωση και καταστροφή αυτών που βρίσκονταν κάτω από το στρώμα αυτό – κτιρίων, αντικειμένων, ανθρώπων και ζώων.

Το αποτέλεσμα; Μία χρονοκάψουλα που παρέμεινε θαμμένη έως και το 1599, οπότε και ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιων έργων. Μετέπειτα ανασκαφές με επικεφαλής τον Rocque Joaquin de Alcubierre το 1748, έφεραν στην επιφάνεια ξανά την Πομπηία. Το θέαμα είναι συνταρακτικό και, εκτός από αρχαιολογικό ενδιαφέρον, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στο θεατή.

Μία επίσκεψη που σίγουρα αξίζει να συνδυάσεις με το ταξίδι σου στην Ιταλία.

5. Teotihuacán, Μεξικό

Η Teotihuacán ήταν μία σημαντική προ-Κολομβιανή πόλη της Κεντρικής Αμερικής, στην κοιλάδα του Μεξικό, μόλις 48 χιλιόμετρα από τη σύγχρονη Πόλη του Μεξικό. Πρόκειται για την πιο σημαντική, από αρχιτεκτονικής άποψης, πόλη της προ-Κολομβιανής Αμερικής, αφού εκεί εντοπίζονται οι τρίτες μεγαλύτερες πυραμίδες στον κόσμο.

Τα μνημεία της Teotihuacán θεωρείται ότι χτίστηκαν το διάστημα ανάμεσα στον 1º και στον 7º αιώνα μ.Χ., το ποιος όμως τα έχτισε, αποτελεί μυστήριο! Οι Αζτέκοι πάντως, οι οποίοι έδωσαν στην τοποθεσία το όνομά της, βρήκαν τις πυραμίδες ήδη να στέκουν εκεί.

Ένα γεγονός ίσως μας δίνει ένα στοιχείο για την ίδρυση της πόλης: Υπάρχει καταγεγραμμένη, κάπου στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., η έκρηξη του ηφαιστείου Xitle στην πόλη Cuicuilco, νότια της Πόλης του Μεξικό. Η έκρηξη κατέστρεψε την πόλη, οι κάτοικοι της οποίας μετανάστευσαν, πιθανότατα στην Teotihuacán.

Μελέτες μαρτυρούν πως η πόλη οδηγήθηκε στην παρακμή λόγω υπερπληθυσμού, σε μια πτώση που επήλθε σταδιακά, σε βάθος χρόνου 250 ετών. Στοιχεία δείχνουν πως το οριστικό τέλος της πόλης προήλθε από πυρκαγιά, την οποία προκάλεσαν επίτηδες οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης.

Πηγή: travelkiki.com

Όλη η επικαιρότητα