Πολιτική

Οι πέντε ‘σταθμοί’ για το τέλος των μνημονίων

Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε κρίσιμους σταθμούς θα κριθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και του τρίτου προγράμματος και το τέλος της εποχής των μνημονίων.

 Ο πρώτος σταθμός θα είναι η αυριανή κατάθεση του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2018 ο οποίος θα έχει ως γνωστό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ .

 Στις τηλεδιασκέψεις που προηγήθηκαν έχει συμφωνηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα είναι λίγο πάνω από το 2,4% του ΑΕΠ έναντι 2,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού . Η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δις ευρώ ( 0,7% του ΑΕΠ ) που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα . Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δίνονταν κοινωνικό μέρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 3,1% του ΑΕΠ δηλαδή θα ήταν σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα . Σε ότι αφορά το 2017 έχει αλλάξει και η πρόβλεψη για τον τα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος αναθεωρείται προς τα κάτω στο 1,6% του ΑΕΠ από 1,8% του ΑΕΠ στο προσχέδιο ώστε να προσαρμοστεί η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για το 2018 μετά από διαβούλευση ειδικά για την οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ δεν έχουν αλλάξει οι προβλέψεις αφού οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ που θέλει να περιλάβει το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό θα συζητηθούν και σήμερα με τους θεσμούς.

Ο δεύτερος σταθμός θα είναι ο τελικός γύρος της απευθείας διαπραγμάτευσης με τις ομάδες των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 του μήνα . Αν η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει τεθεί σε ισχύ όπως αναμένεται και έχει κλείσει και η συμφωνία για τις μονάδες τις ΔΕΗ που θα πρέπει να πουληθούν σε ιδιώτες τότε θα έχουν τεχνική συμφωνία .

Ο τρίτος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου . Για την σύνοδο υπάρχουν εκτιμήσεις όχι μόνο από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από τους θεσμούς ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και το ύψος της δόσης που θα δοθεί . Το αναθεωρημένο μνημόνιο έκανε την εκτίμηση για μια δόση 5,5 δις ευρώ με το δεδομένο ότι θα γίνονταν άλλες δύο αξιολογήσεις ως το τέλος του προγράμματος . Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και πλέον μετά την τρίτη θα γίνει άλλη μια , η τελική μετά την ολοκλήρωση και των 113 προαπαιτούμενων του προγράμματος . Με αυτό το δεδομένο η δόση ,ε μεγάλο μέρος της οποίας θα αποτελέσει απόθεμα ρευστότητας ( cash buffer ) για το τέλος του προγράμματος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη . Κάποιες πληροφορίες να θέλουν να φτάνει τα 10 δις ευρώ μαζί με χρήματα που θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών . Παράλληλα βέβαια το οικονομικό επιτελείο θα πάρει και μια λίστα προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου .

Ο επόμενος σταθμός είναι η έκθεση συμμόρφωσης που θα πρέπει να συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοντά στα μέσα του Ιανουαρίου . Το αργότερο μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου θα πρέπει η έκθεση να είναι έτοιμη χωρίς κενά και παραλείψεις από μέτρα και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά .

Ο πέμπτος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου . Εκεί θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει από το συμβούλιο των υπουργών την έγκριση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης η οποία στην συνέχεια θα πρέπει να περάσει από την διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων για να εκταμιευτεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου . Με την Τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται ουσιαστικά και το πρόγραμμα αφού θα έχουν κλείσει οι 95 από τις 113 εκκρεμότητες και οι τελευταίες 18 θα είναι τεχνικές διευθετήσεις με εξαίρεση την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν με τις εμπορικές.

Μέσα στο Φεβρουάριο και εν όψει την αναθεώρησης του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα , θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εποχή μετά τα μνημόνια για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους .

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα