Πολιτική

Πέρασαν τα μέτρα με 153 «ΝΑΙ» – 128 τα «ΟΧΙ» και 18 «Παρών»

13801_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εξι βουλευτές παρέκκλιναν από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλείας κ.Κουτσούκος ψήφισε «παρών» αιτιολογώντας την απόφασή του με δηλώσεις στο Mega, ενώ «παρών» ψήφισαν η βουλευτής Κέρκυρας Αντζελα Γκερέκου και ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης. «Οχι» ψήφισαν οι βουλευτές Θεοδώρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής.

Ο κ.Σκανδαλίδης απείχε από την ψηφοφορία, ωστόσο με γραπτή δήλωση επισήμανε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Διαρροή σημειώθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, με τον βουλευτή Κασαπίδη να ψηφίζει «παρών».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που δεν ψήφισαν «ΝΑΙ», διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

00:40
Με 153 ψήφους εγκρίθηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

00:00… Ξεκίνησε η κρίσιμη ψηφοφορία…

21:15…


«Φωτιά» έβαλε στην Ολομέλεια της Βουλής η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι εργαζόμενοι στη Βουλή θα ενταχθούν κανονικά στις διατάξεις, όπως όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου.


Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο λόγω της τροπολογίας.


Μετά τη δεκάλεπτη διακοπή τη συνεδρίασης, ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα όσα πρωτοφανή εξελίσσονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ώρες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου.

19:00…

Κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα διατρέχει η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας, καθώς οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, με έκτακτη ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι ξεκινούν απεργία στις 7 σήμερα το απόγευμα, «μέχρι πέρατος της συνεδρίασης»!


Οι υπάλληλοι επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να εξαιρεθούν από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου οι οποίες -σύμφωνα με τους ίδιους- εξομοιώνει το ύψος και το πλαφόν των υπερωριών τους με αυτές των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.


Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής θα ενταχθούν κανονικά στις διατάξεις όπως όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου.


Από την άλλη πλευρά, το σωματείο υπαλλήλων είχε ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με κάθε παράγοντα της κυβέρνησης, προκειμένου να την γλιτώσουν.


Βασικό τους επιχείρημα, έτσι όπως τουλάχιστον το εξηγούσαν χθες το βράδυ στο γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κανένα υπουργείο δεν μπορεί να πειράξει τη μισθολογική τους κατάσταση, παρά μόνο ο πρόεδρος της Βουλής.


Σε μια εποχή όμως κατά την οποία όλοι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να υποστούν περικοπές, ο κ. Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να χαριστεί σε αυτή την υπαλληλική «ελίτ». Ο υπουργός μάλιστα κατέστησε σαφές ότι οι μισθοί και τα επιδόματα των συγκεκριμένων υπαλλήλων καθορίζονται από το υπουργείο.


Πλέον, αναμένεται η νέα αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απειλή της απεργίας και τον εκβιασμό να διακοπεί η συνεδρίαση.


Να σημειωθεί ότι το προεδρείο μπορεί να χρησιμοποιήσει προσωπικό ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων επιχειρούν να βγάλουν από την Ολομέλεια τους πρακτικογράφους. Συμπαραστάτης της προσπάθειάς τους είναι το ΚΚΕ.

14:00
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανέγνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντισυνταγματικότητα: «Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν δεκτές».
13:00 Oνομαστική ψηφοφορία διεξάγεται για τη συνταγματικότητα τoυ νόμου.

Παρακολουθήστε live κατά τη διάρκεια όλη της ημέρας τη «θερμή» σύζητηση μεταξύ των κομμάτων για τα νέα μέτρα στη Βουλή μέσα από το patrisnews.com και το Κανάλι της Βουλής.

Σκηνικό πόλωσης επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του πολυνομοσχεδίου, καθώς ήδη από τα πρώτα λεπτά ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες αμφισβητούν τη διαδικασία αλλά και την ουσία των προωθούμενων μέτρων καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Πάντως, όπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα τυπικά η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει περίπου στις 20:30 το βράδυ. Παρά ταύτα η εμπειρία σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τον όγκο του νομοσχεδίου λέει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.

Όλη η επικαιρότητα