Πολιτική

Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – Ανοίγει ο δρόμος για θεσμικές αλλαγές

Ακούστε το άρθρο

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Από το πρώτο λεπτό της συζήτησης για το επιτελικό νομοσχέδιο υπήρξε σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Τα πυρά συγκεντρώθηκαν στις διατάξεις για την νέα δομή της κυβέρνησης με την κριτική να υποστηρίζει πως συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου και παράλληλα αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η βουλευτής επικρατείας με την ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε πως παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο «επιχειρεί την άλωση του κράτους και την ενίσχυση της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης».

Οι προωθούμενες διατάξεις για το επιτελικό κράτος αποτελούν θεσμική τομή και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, που συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους.

Για τους μετακλητούς (αρ.46) προβλέπεται πως το γραφείο υπουργών διαθέτει έως 18 θέσεις εκ των οποίων οι οκτώ μετακλητοί. Στα γραφεία υφυπουργών 12 θέσεις εκ των οποίων οι έξι για μετακλητούς, ενώ οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς μπορούν να απασχολούν έως τρεις και δύο αντίστοιχα μετακλητούς.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εξοικονόμηση από τη μείωση των σχετικών θέσεων θα ανέλθει περίπου σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα: 

1) Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

2) Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

3) Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

4) Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

5) Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

6) Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.

Όλη η επικαιρότητα