Περί… Παιδείας: Η εκπομπή στην οποία χτυπά η καρδιά της εκπαιδευτικής καινοτομίας!

Η τηλεοπτική εκπαιδευτική εκπομπή “Περί… ΠΑΙΔΕΙΑΣ” της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΟΡΤ) με την διακεκριμένη εκπαιδευτικό Καραγγελή Κυριακή – Μαρία, είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμος προσπάθεια παρουσίασης και ανάδειξης όλων των καλών πρακτικών στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και παρουσίασης του πολυσχιδούς εκπαιδευτικού έργου που υλοποιείται στα σχολεία μας.

Επιπρόσθετα, η εκπομπή Περί…ΠΑΙΔΕΙΑΣ υποστηρίζει δράσεις καινοτόμων εκπαιδευτικών και Ανοιχτών Σχολείων που εισάγουν αποτελεσματικά καινοτομίες στην εκπαίδευση και αποτελούν ένα συναρπαστικό περιβάλλον μάθησης και δημιουργίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ένα καινοτόμο Ανοιχτό Σχολείο επανασχεδιάζει τη μάθηση για να συμπεριλάβει τη διαφορά και να συγκεντρώσει οικογένειες, ομάδες κοινότητας, τοπικές επιχειρήσεις, εμπειρογνώμονες, πανεπιστήμια και άλλους σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας!

Η εκπαιδευτικός – παρουσιάστρια  της εκπομπής, Καραγγελή Κυριακή – Μαρία, είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου του νομού Ηλείας με πολυάριθμες διακρίσεις.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 2005 εστιάζοντας στο πώς οι μαθητές θα είναι ευτυχισμένοι σε ένα κοινωνικό, αειφόρο, δημοκρατικό και καινοτόμο σχολείο. Υλοποιεί κάθε σχολικό έτος πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και συντονίζει σχολικές εκδόσεις, προγράμματα φιλαναγνωσίας και εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η εκπομπή Περί…ΠΑΙΔΕΙΑΣ έχει διαγράψει ήδη μια πολύ πετυχημένη πορεία.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη προβληθεί πάνω από 100 πολύ επιτυχημένες εκπαιδευτικές εκπομπές με πλούσια θεματολογία και εξαίρετους καλεσμένους από τον χώρο της επιστήμης και των τεχνών. Προσωπικότητες που διαπρέπουν στον χώρο τους και παρουσιάζουν έργο με σπουδαία προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θετική και έδωσε αρκετά ερεθίσματα για δράση και ευαισθητοποίηση σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Οι πιο καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις της χώρας μας καθώς και οι σπουδαιότερες προσωπικότητες στον εκπαιδευτικό χώρο έχουν φιλοξενηθεί στην εκπαιδευτική εκπομπή Περί…ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ:

 • Το Πρόγραμμα“Παίζοντας με τα πρωτόνια” (Playing with Protons), που αποτελεί πρόγραμμα επιμόρφωσης δασκάλων και φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN στη Γενεύη, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του!

 • Το Πρόγραμμα “Κι αν ήσουν εσύ;” ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

 • Το καινοτόμο βιωματικό πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και δράσης σχετικά με ζητήματα που άπτονται των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) και των αξιών της Ε.Ε. «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει». Αποτελεί ένα πρόγραμμα με στόχο την προώθηση αξιών, διεθνών και παγκόσμιων Οργανισμών όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ενσωματώνοντας προτεραιότητες μεταξύ των οποίων είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος, η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφορία στην εκπαίδευση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προσέγγιση των πολιτισμών), ενώ εντάσσεται παράλληλα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ατζέντας 2030 (Εκπαίδευση 2030) για την Αειφόρο Ανάπτυξη Στόχων/ Sustainable Development Goals/SDGs (προωθώντας την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την αλλαγή, την καινοτομία, διαμορφώνοντας θετικές στάσεις απέναντι στη μάθηση, τη δράση, τη συμβίωση, τη συνεργασία, προάγοντας τη συνυπευθυνότητα κι ενισχύοντας την επικοινωνία σχολείου-κοινότητας), με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών μέσω της ολιστικής προσέγγισης της εκπαίδευσης. Επομένως, δια μέσου συνεργατικών δράσεων προωθεί την ανάδειξη ισότητας και σεβασμού, την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και κατανόησης που οδηγεί στην επίλυση όποιων διαφορών, εφόσον υπάρξουν, εδραιώνοντας αξίες όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η δημοκρατία.

 • Τη δράση Mission X:Train Like an Astronautπου είναι μία Διεθνής Εκπαιδευτική Πρόκληση η οποία εστιάζεται στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία και ενθαρρύνει τους μαθητές 8-12 ετών να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος και να “εκπαιδεύονται όπως ένας Αστροναύτης”. Ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος αυτού, μαθαίνουν για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και άθλησης, συναγωνίζονται βαθμολογικά μεταξύ τους ολοκληρώνοντας ασκήσεις και ενθουσιάζονται από το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα καθώς και από τις δικές τους μελλοντικές εκπαιδευτικές προοπτικές.

 • Εκπομπή Αφιέρωμα στο πρόγραμμα Erasmus που  είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Αντικαθιστά πολλά υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ που καλύπτουν όλους τους τομείς της εκπαίδευσης: το πρόγραμμα διά βίου μάθησης – Erasmus (τριτοβάθμια εκπαίδευση), Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση), Comenius (σχολική εκπαίδευση), Grundtvig (εκπαίδευση ενηλίκων), «Νεολαία σε δράση» και πέντε διεθνή προγράμματα (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το πρόγραμμα συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες). Για πρώτη φορά, το Erasmus+ θα προσφέρει επίσης στήριξη της ΕΕ για τον αθλητισμό, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.

 

 • Εκπομπή αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας καθώς το 2018 έχει οριστεί ως έτος Μαθηματικών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η διεπιστημονικότητα των Μαθηματικών καθώς και η δράση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του αρχαιότερου επιστημονικού σωματείου της χώρας που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια δράσεων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Φελλούρης θα μας παρουσιάσει τις προσεχείς δράσεις και ο κ.Αλεξόπουλος το Πείραμα του Ερατοσθένη που ζωντανεύει στα σχολεία όλου του κόσμου.

 

 • Εκπομπή αφιέρωμα στην εκπαιδευτική ρομποτική με τον κ. Παναγιώτη Βέρρα. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του STEM διδάσκει σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους μαθητές τη μαγεία της Ρομποτικής, ενώ παράλληλα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του STEM Patras. Η ομάδα του απέσπασε την 3η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής το 2017 στην Κόστα Ρίκα!

 

 • Εκπομπή αφιερωμένη στην Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ)που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση καινοτόμων δράσεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και, όπως προκύπτει από το καταστατικό της, είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα, αριθμεί περισσότερα από 3.200 μέλη, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στην Ε.Ε.Π.Ε.Κ έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ειδικότητας και καθεστώτος εργασίας (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, καθηγητές ιδιωτικής εκπαίδευσης), καθώς και οποιοσδήποτε άλλος αποδεδειγμένα ασχολείται με την εκπαιδευτική καινοτομία ή στην προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό).

 

ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «Περί…ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

 • Συμμετοχή της κυρίας Παππά Αγγελικής στην εκπομπή μας! Η κα Παππά είναι καθηγήτρια αγγλικών και ειδική παιδαγωγός, ιδρύτρια του καινοτόμου οργανισμού I love dyslexia, του πρώτου διεθνώς εξειδικευμένου χώρου ολιστικής διδακτικής των αγγλικών για μαθητές (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Folkuniversitetet στην Ουψάλα, δημιουργός της μεθόδου 3Dlexia που συζητείται σε όλον τον κόσμο, και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας 3Dlexia Cosmos με έντονη εθελοντική δράση. Με την κυρία Παππά μιλήσαμε μεταξύ άλλων για την καλλιέργεια των αυριανών παγκόσμιων πολιτών με όχημα την παιδαγωγική της Αγάπης και το παγκόσμιο πρόγραμμα «SOS4LoveProject» που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο με δράσεις που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο!

 • Συμμετοχή του εμπνευσμένου εκπαιδευτικού, κ. Ηλία Καλογήρου! Ο κύριος Καλογήρου έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας εργαστηριακών οδηγών του ΟΕΔΒ (πολλαπλό βιβλίο), πλήθους επιστημονικών και κοινωνικών άρθρων σε περιοδικά (με κριτές) και εφημερίδες. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των πειραμάτων στη διδασκαλία των Φυσικών μαθημάτων. Στα ενδιαφέροντα του ανήκει η κατασκευή διατάξεων για την εκλαΐκευση της επιστήμης που συνδυάζουν και τη Τέχνη. Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς πειραμάτων (10ο βραβείο Ολλανδία 2002, 1ο βραβείο Ολλανδία 2003, 1ο βραβείο GAID Αθήνα 2009, 1ο βραβείο Δανία 2011). Σήμερα είναι υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε Ηλείας.

 • Συμμετοχή της Δρ. Ευαγγελίας Κανταρτζή. H κ. Κανταρτζή είναι Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικούκαι Διευθύντρια στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.Ασχολείται πολλά χρόνια με τη διάσωση σχολικού υλικού ερευνώντας, συλλέγοντας και διασώζοντας σχολικά βιβλία και σχολικό υλικό από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακόμη και από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό η συλλογή της μπήκε στα Ελληνικά Ρεκόρ Γκίνες και θεωρήθηκε μια από τις πληρέστερες συλλογές αναγνωστικών βιβλίων.

 • Συμμετοχή της κυρίας Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνα, Πρόεδρος Δ.Σ., Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» από το Μαΐου 2005. Για το σπουδαίο έργο της η κα Μυλωνά έχει τιμηθεί από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, δημιούργησε και συντονίζει το πρόγραμμα – πρωτοβουλία «Προσκοπισμός και Οδική Ασφάλεια» με παγκόσμια απήχηση. Το Ινστιτούτο είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών ενώ αποτελεί Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ για θέματα Οδικής Ασφάλειας.

 • Συμμετοχή του κου Διονύση Σιμόπουλου, διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένου για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

 

Όλες οι εκπομπές αναρτώνται στο ακόλουθο κανάλι στο Youtube: