Αρθρογραφία

Περί του διεθνούς πανεπιστημίου στην Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Αρνήθηκε να παραστεί στις εργασίες του  φιλοσοφικού συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία  ο καθηγητής Γιόχανσον ,σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, για την απεμπόληση της λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών.

Τιμά και εκτιμά ιδιαίτερα τους εμπνευστές και διοργανωτές, για πολλά χρόνια ,του Συνεδρίου Φιλοσοφίας και γνωρίζει ότι όλοι είναι άξιοι και έγκριτοι καθηγητές και πολίτες με την ουσιαστική έννοια της λέξης, γνωρίζει δε πως πολλοί από αυτούς έδωσαν και δίδουν πραγματικούς αγώνες για την λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Άλλωστε και η διοργάνωση του Συνεδρίου Φιλοσοφίας, μπορεί να θεωρηθεί ένας προάγγελος του Πανεπιστημίου  και  η εμπειρία των εμπνευστών ,θα μπορούσε να ήταν ένας σοβαρός παράγοντας στήριξης, στα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου, σε ένα περιβάλλον, ομολογουμένως  για  17 χρόνια, επιεικώς αφιλόξενο.

Πως αλλιώς αλήθεια μπορεί να χαρακτηρισθεί ή στάση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,  της Νομαρχίας και μετέπειτα Περιφέρειας, των θεσμικών εκπροσώπων και αντιπροσώπων στην περιφερειακή και κεντρική εξουσία και των λοιπών θεσμικών και εξωθεσμικών, λαλίστατων για άλλα ασήμαντα ,για προσωπικά και άλλα ψηφοθηρικά ζητήματα?

Και όταν το 2005 ιδρύθηκε και λειτούργησε άμεσα στο νομό Θεσσαλονίκης παρόμοιο Πανεπιστήμιο, ποιος αλήθεια από τους παραπάνω, αλλά και άλλους, ακόμη και πολίτες, κατάλαβε τι έγινε και πως το νεότευκτο Πανεπιστήμιο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ήταν  ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο για την μη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Αρχαία Ολυμπία?

Και ακόμη, όταν ο αειθαλής και δραστήριος Θ. Κοσμόπουλος,  έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εν μέσω απαξίωσης γενικώς, κατόρθωσε να τεκμηριώσει την άποψή του περί της λειτουργίας, τι έγινε αλήθεια μήπως κατάλαβε κάποιος εκ του Δημοτικού Συμβουλίου, ή και πολίτες παρευρισκόμενοι,  περί της σοβαρότητας της  παρουσίασης;

Δυστυχώς κύριοι δεν καταλάβατε και δεν το χωνέψατε ,ότι στην Αρχαία Ολυμπία υπάρχει Πανεπιστήμιο, με ένα μόνο  ελάττωμα, που διορθώνεται άμεσα, ώστε να λειτουργήσει άμεσα ,πέρα από τους υπάρχοντες νόμους και τα διάφορα σχέδια, κατ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Αρχαίας Πόλης.

Οι απόψεις και οι αιτιάσεις,  υπεύθυνων και ανεύθυνων  του τύπου, «που θα το στεγάσουμε», «έχουμε άλλες προτεραιότητες» χρειάζεται μελέτη»  και η ακραία πως «το Πανεπιστήμιο θα αλλοιώσει τον πολιτισμικό χαρακτήρα της  Ολυμπίας», δεν ευσταθούν, ούτε αντέχουν συζήτησης και κακώς τις αναφέρω, γιατί  αγγίζουν  και ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας.

Διαμαρτύρεται λοιπόν ο φιλέλληνας καθηγητής Γιόχανσον για την στάση  όλων των εμπλεκόμενων, των αρμόδιων ,των αναρμόδιων και για την σιωπή και αποφυγή τους, ιδιαίτερα δε για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας  και απευθύνεται  στους άξιους και αξιόλογους διοργανωτές του Συμποσίου Φιλοσοφίας, γιατί ίσως είναι οι τελευταίοι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να προωθήσουν, να πιέσουν και να εκβιάσουν της πολιτική εξουσία,  ώστε να αποφασίσει άμεσα, την άμεση λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου (Ιδρυτ. νόμος 2413/96,ΦΕΚ 124/96,τεύχος Α΄).

Επαναδημοσίευση της 15.8.2013, σαν να μην άλλαξε τίποτα…

Όλη η επικαιρότητα