Αργολίδα

Περίεργο φαινόμενο στο Ναύπλιο: Κοκκίνησε η θάλασσα

Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία προκλήθηκε στο Ναύπλιο όταν, ξαφνικά η θάλασσα άρχισε να γίνεται.. κόκκινη. Αρκετοί, μάλιστα, πίστεψαν πως πρόκειται για ρύπανση.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στο Ναύπλιο, όπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr, καθώς το κόκκινο χρώμα στα νερά των θαλασσών προκαλείται από το συσσωρευμένο πλαγκτόν, το γνωστό δηλαδή φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού, δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών, όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών και συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.

Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ.

Επιπλέον, οι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου «ερυθρά παλίρροια».

Όλη η επικαιρότητα