Ηλεία

Περήφανοι ως Έλληνες μαθητές – Ξεχώρισαν τα παιδιά του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

Περήφανοι για την εκπαίδευση που έχουν λάβει στο σχολείο τους επέστρεψαν από την Μασσαλία της Γαλλίας οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μπορεί στο εξωτερικό τα σχολεία να υπερτερούν σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, δεν υπερτερούν όμως στο επίπεδο διδασκαλίας και γνώσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες μαθητές!

Το συγκεκριμένο ταξίδι στην Μασσαλία, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και ήταν η 2η ροή του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος, είχε πολλές αναγνώσεις για τους μαθητές.

Υπέρ και κατά

Ήταν ένα ταξίδι που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, οι μαθητές αποκόμισαν εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμε στην μελλοντική επαγγελματική τους εξέλιξη, ταυτόχρονα όμως διαπίστωσαν ότι σε επίπεδο γνώσεων δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους συμμαθητές τους στο εξωτερικό και μάλιστα απέδειξαν στους Μασσαλούς ότι αν και στον εξοπλισμό υστερούμε ως χώρα, δεν υστερούμε καθόλου στο μυαλό και πάντα έχουμε μία λύση για όλα!

Στην Γαλλία ταξίδεψαν μαθητές που φοιτούν στον Γεωτεχνικό τομέα του σχολείου και το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτηση έγινε μέσα στις διακοπές του Πάσχα ώστε οι μαθητές να μη χάσουν μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ειδικότητα που συμμετείχε ήταν η Φυτική Παραγωγή και η πρακτική άσκηση αφορούσε την παραγωγή και  διαχείριση πρασίνου αστικού ιστού. Τα παιδιά του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες αλλά  και να επισκεφθούν θεματικούς χώρους πρασίνου καθώς και όλα τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας τέτοιος χώρος (το πάρκο των 26 αιώνων) ήταν αφιερωμένο στους ¨Έλληνες Φωκαείς που ίδρυσαν την Μασσαλία πριν 26 αιώνες, στο πάρκο υπήρχαν έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία που θύμιζαν αρχαία Ελλάδα και πολλά γνωμικά επιγραφές Ελλήνων φιλοσόφων.

Επίσης έγιναν επισκέψεις και σε επαγγελματικά σχολεία γεωτεχνικής κατεύθυνσης και εκεί ήταν που προβληματίστηκαν τα παιδιά, αναφορικά με το πόσο προηγμένα και άριστα εξοπλισμένα ήταν τα συγκεκριμένα σχολεία.

Έλαβαν τα εύσημα

«Οι εμπειρίες των μαθητών ήταν πραγματικά συναρπαστικές και πρωτόγνωρες και ενθουσιασμός τους ήταν πρόδηλος σε κάθε του επίσκεψη και άσκηση που υλοποιούσαν. Οι δημιουργίες τους και η εργατικότητα τους, απέσπασαν τα εύσημα των Γάλλων εκπαιδευτικών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία ήταν η άψογη συνεργασία ιδιωτικών φορέων και σχολείων με στόχο την καλύτερη πρακτική άσκηση των μαθητών και επίσης η αντίληψη ότι τα επαγγέλματα της γης είναι πρωτευούσης σημασίας με πολύ σημαντικές προοπτικές, χαρακτηριστικό είναι ότι η ειδικότητα του πεταλωτή (διάρκειας 2 χρόνων) είχε πάνω από 40 μαθητές με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση» ανέφερε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κώστας Κωνσταντούλας, που ήταν και εκ των συνοδών καθηγητών της αποστολής.

Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει τους πολύ τυπικούς έως αδικαιολόγητα αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων από Ελλάδα όταν προσγειώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες.  «Η ελληνική πολιτεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες οφείλουν να λάβουν μέτρα  τουλάχιστον για τις μετακινήσεις των σχολείων, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μη υλοποιούνται με επιτυχία τα αντίστοιχα προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο ταξίδι για το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου με τον τομέα Οικονομίας Διοίκησης στη Χώρα των Βάσκων στα σύνορα Γαλλίας Ισπανίας.

Όλη η επικαιρότητα