Υγεία

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ακούστε το άρθρο

Συναντήσεις προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), πραγματοποίησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ως μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες οι οποίες θα διεκδικήσουν την έδρα του Οργανισμού, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο και θα πρέπει να μεταφερθεί ως απόρροια του Brexit. Η ελληνική υποψηφιότητα προετοιμάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ τη στήριξή τους έχουν εκφράσει τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρένα Δούρου είχε συνάντηση σήμερα, Τρίτη (30/05/2017), συνάντηση με τον Πρέσβη του Βελγίου, Luc Liebaut. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή (26/05/2017) η περιφερειάρχης συναντήθηκε με την Ιρλανδή υπουργό Προώθησης της Υγείας, Marcella Corcoran Kennedy. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις ως προς την υποψηφιότητα της Αθήνας για την έδρα του EMA. Επίσης, η ιρλανδική αντιπροσωπεία παρουσίασε τα επιχειρήματα της δικής της υποψηφιότητας.

Η ελληνική πρόταση θα πρέπει να παρουσιαστεί εντός της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιοτήτων, στις 31 Ιουλίου 2017. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο Οκτώβριο.

Για το θέμα, μόλις χθες (29/05/2017) κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Η διεκδίκηση της νέας έδρας από τη χώρα μας, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας με πολλαπλά οφέλη. Αρχικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες. Ακόμη θα φέρει έσοδα, αφού υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης, ψυχαγωγίας κτλ. Επιπλέον υπολογίζεται ότι ο οργανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο για τις συναντήσεις του ΕΜΑ τέσσερις ημέρες, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες το χρόνο, με το μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη. Από την άλλη, η επιλογή της χώρας μας ως νέα έδρα των κτηρίων του ΕΜΑ, θα αποτελεί διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων κλπ. Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας διαλειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, αφού θα αναγκάζονται τα ελληνικά Υπουργεία και αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν συνεχεία, η χώρα μας θα γίνεται ελκυστικός τόπος επιλογής και για άλλες εμπορικές εταιρίες του εξωτερικού» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι μεγάλος και ο ανταγωνισμός υψηλός, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Υγείας, εάν έχουν συλλεχθεί στοιχεία ώστε να αιτιολογηθεί πλήρως η διεκδίκηση της έδρας του ΕΜΑ (κανονική συνέχιση των λειτουργιών του οργανισμού, επαρκής κτηριακή κάλυψη, κάλυψη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική των ατόμων που θα εργαστούν κτλ.) κάνοντάς την ανταγωνιστική σε σχέση με τις αιτήσεις που προβλέπεται να έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη. Επίσης, εάν διαφαίνεται ότι κάποια κριτήρια δεν καλύπτονται ή δεν επαρκούν, ποιες θα είναι οι ενέργειες ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά, στο μικρό χρονικό διάστημα της προθεσμίας.

www.newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα