Αγροτικά Ηλεία

Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας: Προβληματισμός για την ξηρασία στην ελιά

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει κάνει ήδη, και θα κάνει και στη συνέχεια, ότι είναι δυνατό, ώστε η μειωμένη παραγωγή στην ελιά λόγω της ξηρασίας να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης, έλαβαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, οι πρόεδροι των Τ.Κ Ελαιώνα Κωνσταντίνος Μπαμπίλης, Αγίων Αποστόλων Θεόδωρος Τζίφας, Αμπελώνα Χρήστος Γαλανόπουλος και Κορυφής Γιώργος Μόσχοβος.

Οι τέσσερις πρόεδροι των γειτονικών Τ.Κ του Δήμου Πύργου, συμμεριζόμενοι την αγωνία των παραγωγών των χωριών τους, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ένταξη της, πρωτόγνωρης ζημιάς στην Ηλεία, σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης, φοβούμενοι, αφενός ότι θα υπάρχει πρόβλημα και στο φυτικό κεφάλαιο και αφετέρου ότι το φαινόμενο της ανομβρίας θα επαναληφθεί. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς, με κοινοποίηση επιστολής αλλά και δια ζώσης επικοινωνία, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χαμένη η φετινή σοδειά

Η εικόνα των δέντρων και των ελαιώνων, στις αρχές του καλοκαιριού, μαρτυρούσαν ότι η φετινή σοδειά θα ήταν καλή και για τις βρώσιμες και για τη λαδολιά. Ωστόσο, η παρατεταμένη ανομβρία που οδήγησε σε ξηρασία, έχει επηρεάσει και την ανάπτυξη του καρπού και  – συνεπώς – την ποιότητά του. Τόσο, που η βρώσιμη δεν πληροί της προϋποθέσεις για πώληση ενώ η λαδολιά θα «φεύγει» στο ελαιοτριβείο μαζί με τα φύλλα κατά τον διαχωρισμό. «Ξέρουμε ότι η φετινή σοδειά έχει χαθεί. Δεν υπάρχει σωτηρία, ακόμα και αν αύριο το πρωί ξεκινήσουν οι βροχές. Αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να προλάβουμε τη συνέχεια, αφού φοβόμαστε ότι θα υπάρχει πρόβλημα και στο φυτικό κεφάλαιο – που απειλείται με ξήρανση – και στις επόμενες παραγωγές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για επανάληψη του φαινομένου αυτού», λένε οι πρόεδροι, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς».

Όσο για τα έξοδα που έχουν κάνει οι παραγωγοί, μέχρι στιγμής, για την φροντίδα των ελαιώνων τους, αυτά, για μια ακόμα φορά θα καλυφθούν από το υστέρημα των αγροτών, που βλέπουν για μια ακόμα φορά τους κόπους τους, να πηγαίνουν χαμένοι.

Κίνδυνος και για ότι έχει μείνει

Η ζημιά αυτή τη στιγμή – σύμφωνα με τους προέδρους – υπολογίζεται στο 70-80%, ενώ ακόμα και για ότι απομένει πάνω στα δέντρα, υπάρχει κίνδυνος, αφού με μια δυνατή βροχή και αέρα, ο καρπός, που δεν έχει «δέσει» καλά, θα πέσει. «Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης στην έναρξη της ελαιοσυγκομιδής, με την ελπίδα να αναστραφεί η κατάσταση», εξηγούν.

Χρειάζεται «πίεση»

Οι κ.κ Μπαμπίλης, Τζίφας, Γαλανόπουλος και Μόσχοβος, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει «κωδικός» αποζημίωσης καθώς η φετινή κατάσταση δεν συμπεριλαμβάνεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που τους επισήμαναν και οι κ.κ Γεργιόπουλος και Μητρόπουλος, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη πίεση, για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι όμως για το οποίο δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο.

Όλη η επικαιρότητα