Αποδράσεις

Περιήγηση στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Από τη Φραγκοκρατία μέχρι και σήμερα…

Ακούστε το άρθρο

Στα βορειοδυτικά της Ηλείας συναντάμε το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, έναν παραλιακό δήμο με πλούσια ιστορία, εύφορες εκτάσεις και τεράστια τουριστική σημασία και αξία.

Έδρα του δήμου είναι τα Λεχαινά και ιστορική έδρα η Βάρδα. Τα Λεχαινά μια διαφορετική πόλη, με τα παλιά αρχοντικά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που βασίζεται στη λεπτομέρεια. Ένας ξεχωριστός τόπος με δυναμική και ιδιαίτερη κουλτούρα.

Η πόλη αυτή είναι η γενέτειρα του λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα το σπίτι του οποίου υπάρχει μέχρι σήμερα. Είναι από τις πόλεις που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και η ενέργεια που εκπέμπει μαρτυρά τον πολιτισμό που έχει προηγηθεί. Ένας πολιτισμός αναλλοίωτος στο χρόνο που παραμένει τυπωμένος σε ότι κουβαλά και σε ότι τη χαρακτηρίζει…

Η Ανδραβίδα στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρξε η έδρα του δουκάτου Αχαΐας και γνώρισε τεράστια άνθιση και χλιδή, ταυτόχρονα ήταν και η έδρα του Επισκόπου Ωλένης. Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα το 1230 χτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας από το τάγμα των Δομινικανών και εκεί γινόταν οι στέψεις των διαδόχων του πριγκιπάτου, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.

Το Χλεμούτσι

Τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223 από το Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο και προστάτευε την Ανδραβίδα και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα τη σημερινή Κυλλήνη. Το αρχικό όνομα του κάστρου ήταν Clermont, όπως το ονόμαζαν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του. Την εποχή της βενετσιάνικης κυριαρχίας ονομάστηκε Castel Tornese, επειδή οι Βενετσιάνοι θεωρούσαν ότι εκεί γινόταν η κοπή των νομισμάτων του πριγκιπάτου της Αχαΐας, των τορνεζίων.

Κοτύχι

Βορειοδυτικά του δήμου συναντάμε τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και λίγο πιο βόρεια το παραθαλάσσιο δάσος Στροφυλιάς, ένας μοναδικός υγροβιότοπος ο οποίος εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Πρόκειται για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου προστατεύεται από τη συνθή κη Ramsar και αποτελεί ένα μωσαϊκό οικοτόπων με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και μεγάλη φυσική ομορφιά και είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά.

Καυκαλίδα

Το δυτικότερο σημείο της Πελοποννή σου, επάνω στο νησάκι βρίσκεται ο φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1906, με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα.

Λουτρά Κυλλήνης

Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Κυλλήνης είναι σε δασική περιοχή με ευκαλύπτους περιοχή που φυτεύτηκαν το 1890 και απέχουν 340 μέτρα από τη θάλασσα. Είχαν εγκαταλειφθεί για αιώνες και το1890 παραχωρήθηκαν στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τα Καβάσιλα

Λιμάνι Κυλλήνης

Ένα ευρωπαϊκό λιμάνι που εφαρμόζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα ELEMED.

Όλη η επικαιρότητα