Ηλεία

Περιμένουν το ασθενοφόρο – Η Καρδιοχειρουργική στην Πάτρα τυγχάνει κάποιου ενδιαφέροντος, η Ολυμπία;

ΦΩΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
Ακούστε το άρθρο

ΑΝ ΚΑΙ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ…

H τελετή για την Αφή της Φλόγας πλησιάζει και αν συμβεί κάτι θα αποτελέσει παγκόσμια δυσφήμιση…

Είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό ιδίωμα των αρμοδίων του  Νομού αυτού να ψάχνουν  κάθε φορά να βρουν που θα επιρρίψουν τις ευθύνες για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Για τους λόγους που κάθε φορά μένουμε πίσω… στην ανάπτυξη αλλά και στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Βέβαια κάθε φορά προσπαθούν και γιατί όχι προσπαθούμε όλοι, γιατί όλοι λίγο πολύ είμαστε υπεύθυνοι για αυτά που μας συμβαίνουν σαν περιοχή, να  κατηγορήσουμε όλους τους άλλους για αδράνεια, για το ότι μας έχουν ξεχάσει και άλλα πολλά.

Βέβαια ποτέ δεν παραδειγματιζόμαστε από το τι κάνουν οι άλλοι και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τι ενέργειες κάνουν προς την επίλυσή τους.

Πριν λίγες ημέρες με απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη αποφάσισε την χρηματοδότηση με το ποσό των 591.050 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί ο ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα  στην Αρχαία Ολυμπία και αναφερόμαστε στην 52χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή κατά τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού στο Νοσοκομείο του Ρίο  η καρδιοχειρουργική κλινική δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

Φυσικά στο συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να αναφέρουμε και την έλλειψη ασθενοφόρου στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, που παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση δέχεται χιλιάδες επισκέπτες δεν διαθέτει  τις κατάλληλες ιατρικές υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό ιατρικό περιστατικό.

Διαφορετική αντιμετώπιση… με  άλλα αποτελέσματα

Δυστυχώς το γεγονός ότι στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας δεν υπάρχει ασθενοφόρο το γνώριζαν όλοι πριν το τραγικό περιστατικό.

Βέβαια αμέσως μετά και  τις επόμενες ημέρες είχαμε ένα «μπαράζ» επιστολών και ανακοινώσεων από τους αρμόδιους για το γεγονός, αλλά και για την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

Όπως μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, μετά το τραγικό συμβάν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις τουριστών που είχαν ευτυχώς μικροατυχήματα και χρειάστηκε η διακομιδή τους με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Πύργου.

«Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά εμείς οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό αγωνιάμε για το αν ένας τουρίστας χρειαστεί ιατρική φροντίδα ή μεταφορά στο νοσοκομείο, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Δυστυχώς όσο και αν φωνάζουμε η Αρχαία Ολυμπία είναι μία πόλη που δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης τόσο για τους επισκέπτες όσο και φυσικά για τους μόνιμους κατοίκους.

Παρόλα αυτά όμως ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια λύση στο σημαντικό αυτό ζήτημα, παρά έχουμε μείνει μόνο στα λόγια, σε αντίθεση με την Πάτρα όπου η Περιφέρεια προχώρησε το ζήτημα χρηματοδοτώντας και ουσιαστικά δίνοντας τη λύση».

Αυτό που επισημαίνεται από το σύνολο των επαγγελματιών της περιοχής είναι ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση τόσο του Κέντρου Υγείας αλλά όσο και για την ύπαρξη επί μονίμου βάσεως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ασθενοφόρου στην περιοχή με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες έχουμε την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Φαντάζεστε να συμβεί κάποιο ανάλογο σοβαρό  περιστατικό και να περιμένουμε το πότε θα έρθει το ασθενοφόρο.  Τι παγκόσμια δυσφήμηση θα είναι για τον τόπο μας».

Ας παραδειγματιστούμε… απλά

Με την έκφραση, «η Πάτρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να περιμένει άλλο και συνολικά η Νοτιοδυτική Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο…», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζήτησε και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη διάθεση ποσού ύψους 591.050 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί ο ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

«Γίναμε όλοι πρόσφατα, μάρτυρες μίας τραγικής αλυσίδας γεγονότων και ανταλλαγής ευθυνών. Καταλάβαμε ότι η ναυαρχίδα της υγειονομικής περίθαλψης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αδυνατεί να έχει Καρδιοχειρουργική Κλινική, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ξέρω τι και ποιος φταίει, δεν είμαι εγώ αυτός που θα αναζητήσει ευθύνες ή θα μιλήσει για ευθύνες. Όμως, θα πω ότι είναι τραγικό να παίζονται ανθρώπινες ζωές. Και ακόμα πιο τραγικό, όταν συμβαίνει αυτό, να καθόμαστε άπραγοι. Για τον λόγο αυτό, αισθάνθηκα ως ευθύνη και μεγάλη προτεραιότητα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην επίλυση του ζητήματος. Και ειλικρινά χαίρομαι που μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, φυσικά και το ίδιο το Νοσοκομείο, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να φέρω μπροστά σας, πολύ γρήγορα, αυτή την πρόταση. Και νομίζω πως η απόφαση να λειτουργήσει το συντομότερο, η Καρδιοχειρουργική Κλινική δεν είναι μόνο της Περιφερειακής Αρχής, αλλά του συνόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θέλω να βάλει σήμερα μία ισχυρή σφραγίδα σε ένα μεγάλο έργο ζωής, υγείας και τελικά, περηφάνιας για όλους μας, κλείνοντας ένα ακόμα γκρίζο κεφάλαιο του χθες» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Tο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα στην Αρχαία Ολυμπία με την 52χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού στο Νοσοκομείο του Ρίου η καρδιοχειρουργική κλινική δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιστατικό στάθηκε η αφορμή για την απόφαση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία ακόμα όλοι περιμένουν την απόφαση για μόνιμη στάθμευση ασθενοφόρου…

Νίκος Ζαρόκωστας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά εμείς οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό αγωνιάμε για το αν ένας τουρίστας χρειαστεί ιατρική φροντίδα ή μεταφορά στο νοσοκομείο, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Δυστυχώς όσο και αν φωνάζουμε η Αρχαία Ολυμπία είναι μία πόλη που δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης τόσο για τους επισκέπτες όσο και φυσικά για τους μόνιμους κατοίκους.

Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για την άμεση λύση στο πρόβλημα του Νοσοκομείου του Ρίου.

Ας παραδειγματιστούν οι αρμόδιοι και ας δώσουν αντίστοιχη λύση και στο πρόβλημα της μη ύπαρξης ασθενοφόρου στην Αρχαία Ολυμπία.

Με την έκφραση, «η Πάτρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να περιμένει άλλο και συνολικά η Νοτιοδυτική Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο…», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζήτησε και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη διάθεση ποσού ύψους 591.050 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί ο ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Όλη η επικαιρότητα