Ηλεία

Περίπτερα σε Πύργο και Αμαλιάδα: Παλεύουν καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες

Τσιγάρα και νέα καπνικά προϊόντα πρώτα στις προτιμήσεις... - Λιγότερες (και φθηνότερες) οι αγορές στα υπόλοιπα προϊόντα.
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του αριθμού τους (και στην Ηλεία) είναι ορατή τα τελευταία χρόνια αφού κάποια περίπτερα αποτελούν… παρελθόν.

Παρ` όλα αυτά υπάρχουν αρκετά ακόμα που εξακολουθούν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους καταναλωτές όλων των ηλικιών ακόμα και με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας…

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γουβιάς (Πύργος) – Παναγιώτης Πεντάζος (Αμαλιάδα)

Το άλμα… ακρίβειας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη λειτουργία και τα έσοδά τους. Μετά από δύο καλοκαίρια πανδημίας ήρθε φέτος ο πληθωρισμός να προσθέσει ένα ακόμα πλήγμα στον χώρο, με τον κόσμο να μην ξοδεύει όπως παλιότερα και να είναι φειδωλός στις αγορές του, προτιμώντας τα φθηνότερα προϊόντα…

Τα τσιγάρα παραμένουν το κορυφαίο είδος πώλησης με τους παραδοσιακούς καπνιστές όμως να μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος συνεχώς τα νέα καπνικά προϊόντα (σ.σ. ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θέρμανσης του καπνού), ενώ ακολουθούν αναψυκτικά και μπύρες καθώς και άλλα νέα προϊόντα…

Οι εφημερίδες αποτελούν ένα ακόμα χαρακτηριστικό «προϊόν» πώλησης στα περίπτερα, όπως και η προτίμηση των πελατών τους στον τοπικό Τύπο με την εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» να είναι σταθερά -και με υψηλότατα ποσοστά- πρώτη σε προτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Reuters (βλ. παρακάτω).

Για όλα τα παραπάνω μιλούν σήμερα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε περίπτερα του Πύργου και της Αμαλιάδας…

Άρης Λαδάς (πλατεία Ιατρίδη, Πύργος)

«Η κίνηση είναι αρκετά καλή πλην όμως ο κόσμος έχει περιορισμένες δυνατότητες αφού οι αγορές τους έχουν περιοριστεί στα αναγκαία. Τσιγάρα και μπύρες έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Υπάρχει αλματώδης ανάπτυξη στα νέα καπνικά προϊόντα όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού… σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές η αναλογία, πλέον, είναι 50%-50%.

Θα φανεί παράξενο –ίσως- αλλά υψηλές πωλήσεις καταγράφονται για τις τσίχλες αξίας 10 λεπτών και το γιατί μπορεί να το καταλάβει εύκολα κανείς…

Ο Τύπος είναι πολύ πεσμένος, με την Κυριακή να είναι η καλύτερη ημέρα για τον Αθηναϊκό και σταθερό κοινό για τον τοπικό όπου ξεχωρίζει σε πωλήσεις η ΠΑΤΡΙΣ (6-7 στα φύλλα)».

Αργύρης Τζανέτος («κυκλική» πλατεία, Πύργος)

«Μετά από την πτώση των προηγούμενων μηνών ο Αύγουστος πάει πολύ καλά αφού υπάρχει πολύς κόσμος στην περιοχή μας. Αυτό που αγοράζουν περισσότερο είναι τα τσιγάρα που μένουν στην κορυφή και την νεολαία να επιλέγει τα νέα καπνικά προϊόντα, με ποσοστό 40%-60%. Αναψυκτικά και παγωτά ακολουθούν ενώ σαν τάση το τελευταίο διάστημα είναι τα βιολογικά προϊόντα κάνναβης.

Στον Τύπο οι πωλήσεις πέφτουν με την ΠΑΤΡΙΣ όμως να παραμένει πολύ πιο ψηλά στις πωλήσεις σε σχέση με τα άλλα φύλλα, κάτι που φανερώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τοπικό Τύπο».

Στέφανος Λώλος (οδός Ερυθρού Σταυρού-Ξυστρή, Πύργος)

«Σίγουρα είναι πεσμένη κίνηση, τα τσιγάρα είναι σταθερή αξία, στα είδη που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για εμάς, όπως αναψυκτικά, ζαχαρώδη, παγωτά… ο καταναλωτής δεν είναι όπως προηγούμενες χρονιές. Δεν αγοράζει τόσα πράγματα όπως παλιότερα… οι περισσότεροι επιλέγουν τα σούπερ μάρκετ. Το περίπτερο είναι λύση ανάγκης πλέον…

Παρ` ότι καλοκαίρι η κίνηση δεν έχει διαφορά με το χειμώνα. Έχουν ανέβει πάντως τα ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά τσιγάρα και το I-QOS.

Οι εφημερίδες έχουν μεγάλη πτώση και οι πιο πολλοί ψωνίζουν τις Κυριακάτικες Αθηναϊκές με τις προσφορές. Στις τοπικές στα 10 φύλλα, τα 8 είναι της ΠΑΤΡΙΣ».

Γιώργος Κομπλόης (οδός Πατρών, γραμμές ΟΣΕ, Πύργος)

«Αυτό το διάστημα η κίνηση είναι καλά επειδή έχει κατέβει κόσμος, φτωχά δε. Πιο πριν η κατάσταση ήταν πολύ πιο άσχημη, μιλάμε για το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών.

Πουλάμε περισσότερο τσιγάρα και κάρτες -που έχουν μειωθεί- ενώ στα υπόλοιπα δεν ακουμπάνε ούτε σε παγωτά, σε αναψυκτικά, σε μπύρες κ.α. Ανεβαίνουν πολύ και τα νέα -ηλεκτρονικά- τσιγάρα.

Διαθέτω μόνο τοπικό Τύπο και στα 10 φύλλα τα 9 είναι της ΠΑΤΡΙΣ».

Παναγιώτης Σπαής (οδός Κατακόλου-παλιό νοσοκομείο, Πύργος)

«Η κίνηση είναι πεσμένη 20-30%, δεν υπάρχει η δουλειά που είχαμε προηγούμενα καλοκαίρια. Τα τσιγάρα είναι το προϊόν που “φεύγει” περισσότερο. Ανεβαίνουν πολύ και τα ηλεκτρονικά-ατμικά με την αναλογία να είναι πλέον 60%-40% υπέρ των συμβατικών.

Στον τοπικό Τύπο η ΠΑΤΡΙΣ πουλάει πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες… αναλογία 20/1 θα έλεγα. Όσον αφορά τον Αθηναϊκό Τύπο τις καθημερινές είναι περιορισμένη η ζήτηση, αυξάνεται όμως τις Κυριακές. Ο τοπικός Τύπος υπερισχύει πάντως αφού στις 10 Πατρίδες πουλάμε 5 Αθηναϊκές».

Σταθόπουλος Θανάσης (οδός Αγίου Γεωργίου, Πύργος)

«Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι όπως τα προηγούμενα με την κίνηση να έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Κινούνται περισσότερο τα τσιγάρα ενώ είναι σε άνοδο τα σύγχρονα ατμικά προϊόντα που έχουν και καλύτερο ποσοστό κέρδους. Σχεδόν 3 στους 10 αγοράζουν πλέον τα νέα αυτά προϊόντα έχοντας εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο.

Στον Τύπο κερδίζει ο τοπικός αφού ότι γράφουν τα Αθηναϊκά τα βρίσκει κανείς και στο διαδίκτυο. Στις 10 εφημερίδες οι 7 είναι τοπικές οι περισσότερες Πατρίδες.

Αξιοσημείωτο ότι αρκετός κόσμος αγοράζει ακόμα μάσκες για τον κορωνοιό.

Γενικότερα ο χειμώνας που έρχεται θα `ναι πολύ δύσκολος και για τους περιπτερούχους ακόμα δυσκολότερος».

Νάνσυ Συντέτου (Μανωλοπούλου, Πύργος)

«Σταθερά οι πελάτες επιλέγουν καπνικά προϊόντα και τώρα το καλοκαίρι τα αναψυκτικά. Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει τις τιμές και η πελατεία είναι σίγουρα μειωμένη. Το τελευταίο διάστημα μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα νέα ατμικά προϊόντα που ανεβαίνουν σταθερά.

Στον τοπικό τύπο η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ έχει τις υψηλότερες πωλήσεις με τους πιο πιστούς αναγνώστες».

Θοδωρής Καραμπίνης, Πλατεία Καλίτσα, Αμαλιάδα

«Οι εφημερίδες έχουν «πέσει» εδώ και κάποια χρόνια. Και πριν τον κορονοϊό, οι πωλήσεις έπεφταν και τώρα δεν πουλάνε όπως παλιά.

Κάπως, τις τοπικές εφημερίδες ο κόσμος τις αγοράζει, κυρίως την «Πατρίδα», αλλά ο κόσμος λόγω οικονομικής δυσχέρειας, κορονοϊού και ίντερνετ, θεωρεί πολυτέλεια να παίρνει καθημερινά την εφημερίδα του, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Στα καπνικά, υπάρχει μια μείωση, αλλά οι περισσότεροι έχουν αλλάξει μάρκες και επιλέγουν τα φθηνότερα».

Δήμητρα Τασιοπούλου (Πλατεία Ελευθερίας, Αμαλιάδα)

«Οι πωλήσεις των εφημερίδων έχουν πέσει αρκετά εδώ και χρόνια. Οι δυσκολίες, τα οικονομικά του κόσμου, σίγουρα θα επηρέαζαν.

Τις τοπικές εφημερίδες, την «Πατρίδα» ο κόσμος την προτιμά σε σχέση με τις αθηναϊκές εφημερίδες.

Υπάρχουν κάποιοι σταθεροί πελάτες που παίρνουν εφημερίδα, αλλά όχι όπως παλιότερα.

Στα καπνικά είδη, ο κόσμος επιλέγει φθηνά τσιγάρα και τα άλλα τύπου καπνίσματος, ώστε να έχει λιγότερα έξοδα».

Γεωργία Κούρτη (Πλατεία Αγ. Αθανασίου, Αμαλιάδα)

«Σίγουρα, υπάρχει πτώση στην αγορά εφημερίδων σε σχέση με παλιότερα. Υπάρχει σαφής μείωση και αυτό άρχισε να φαίνεται με την εμφάνιση του κορονοϊού.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, υπολογίζει πολύ τι αγορές θα κάνει και αυτό έχει τις επιπτώσεις του. Είναι και η ενημέρωση από το διαδίκτυο.

Λίγο, καλύτερη είναι η εικόνα ως προς τις πωλήσεις στον τοπικό Τύπο, όμως και εκεί διαπιστώνουμε μεγάλη  μείωση. Η κατάσταση είναι πεσμένη γενικά στον Τύπο.

Ως προς τα είδη καπνού, οι περισσότεροι καταλήγουν στις φθηνότερες επιλογές».

Περιφερειακός Τύπος με… «σφραγίδα» Reuters!

-Στο 55% η εμπιστοσύνη του κοινού στις τοπικές εφημερίδες για 1η φορά πιο ψηλά από το ποσοστό αξιοπιστίας στα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας

Ως το πιο αξιόπιστο μέσο κρίνεται για τους Έλληνες ο Περιφερειακός Τύπος, με τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Digital News Report), να επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας απασχόλησαν άλλωστε και τις τριήμερες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων σε συνεργασία με Έλληνες πανεπιστημιακούς.

Οι ομιλητές τόνισαν μάλιστα, πως αντίστοιχες πανεπιστημιακές έρευνες έχουν προηγηθεί με μεγαλύτερα δείγματα, καταγράφοντας ακριβώς την ίδια τάση. Στην ερώτηση για το ποιο μιντιακό brand εμπιστεύονται περισσότερο, οι ερωτηθέντες απάντησαν τις τοπικές τους εφημερίδες σε ποσοστό 55%. Είναι η πρώτη φορά που ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος ξεπερνά σε ποσοστό αξιοπιστίας Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Το 2021, οι τοπικές εφημερίδες βρίσκονταν στην 4η θέση της λίστας των πιο αξιόπιστων ελληνικών ΜΜΕ, ενώ το 2020 δύο θέσεις χαμηλότερα (6η θέση). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η ιστοσελίδα Dikaiologitika.gr, η εφημερίδα “Καθημερινή”, το ERT News και το in.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η ίδια έρευνα καταγράφει τη μείωση της εμπιστοσύνης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση στο σύνολο 46 χωρών όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις και στην τελευταία θέση αναφορικά με την πεποίθηση πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μόλις το 7% του δείγματος των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές επιρροές και μόνο το 8% θεωρεί πως δεν συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αίσθηση της αδιαφάνειας στην παραγωγή των ειδήσεων φέρνει την Ελλάδα τελευταία, ύστερα από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Τα αποτελέσματα της έκθεσης – που συμπεριέλαβε την Ελλάδα το 2016 – εμφανίζουν παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΜΜΕ. Φέτος, μόνο το 27% των ερωτηθέντων απάντησε πως εμπιστεύεται τις ειδήσεις, ποσοστό 5 μονάδες χαμηλότερο από πέρυσι. Το ίδιο ποσοστό εμπιστοσύνης στις ειδήσεις σημειώνουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ταϊβάν.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ iMEdD

Η περαιτέρω αξιοποίηση της μεγάλης αυτής δυναμικής των τοπικών εφημερίδων αποτελεί πλέον το κυρίαρχο ζητούμενο για τον κλάδο, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά “μέτωπα” με την πολιτεία, με κυρίαρχο πρόβλημα την υπερφορολόγηση και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έφερε η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στον περιφερειακό Τύπο στρέφει το ενδιαφέρον του και το iMEdD (Incubator  for  Media  Education  and Development), ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία. Το IMEdD διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για τα Local News με τίτλο “Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου”. Η αξία της τοπικής είδησης, η προοπτική των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς πρακτικές του εξωτερικού θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ανθρώπων του κλάδου.

Όλη η επικαιρότητα