Κλιματική κρίση: Διχασμένοι οι επιστήμονες – Επιταχύνεται η κλιματική κρίση από τις θερμοκρασίες ρεκόρ

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2024, μετατρέποντας τον φετινό χειμώνα στον θερμότερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία σε αρκετές περιοχές τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, έχει διχάσει τους επιστήμονες, καθώς αρκετοί αναρωτιούνται αν το φαινόμενο είναι σύμφωνο με τα προβλεπόμενα πρότυπα υπερθέρμανσης του πλανήτη ανά τον κόσμο ή αν αντιπροσωπεύουν μια ανησυχητική επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης.

Ο Αρκτούρος «υιοθέτησε» δύο λύκαινες από την εμπόλεμη Ουκρανία

Στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας, βρίσκονται πλέον δύο λύκαινες που είχαν αιχμαλωτιστεί από ιδιώτες στην Ουκρανία και εγκαταλείφθηκαν με την έναρξη του πολέμου.

Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες φοβούνται ότι έρχεται πρωτοφανής μαζική λεύκανση κοραλλιών

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά και τη θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει φόβους ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «πρωτοφανούς μαζικής λεύκανσης».

Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν τα ζώα ευάλωτα στην εξαφάνιση

Ποιοι παράγοντες καθιστούν τα ζώα πιο ευάλωτα στην εξαφάνιση, λόγω της κλιματικής αλλαγής; Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές χρησιμοποίησαν το αρχείο απολιθωμάτων για να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

Απίστευτο: Ισχυροί άνεμοι μετακίνησαν λίμνη της Καλιφόρνιας κατά τρία χιλιόμετρα – Δείτε βίντεο

Ισχυροί άνεμοι ταχύτητας έως και 65 χλμ/ώρα μετακίνησαν τη λίμνη Μάνλι στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια κατά περίπου τρία χιλιόμετρα βορειότερα.

Ινδονησία: Εταιρεία μετατρέπει πλαστικά απόβλητα σε έπιπλα

Η Ινδονησία είναι η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος «πλαστικός ρυπαντής» μετά την Κίνα, παράγοντας 3,2 μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Πολλές περιοχές της χώρας δεν διαθέτουν κατάλληλες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων με αποτέλεσμα τα μισά σκουπίδια περίπου να καίγονται. Τα υπόλοιπα πλαστικά σκουπίδια καταλήγουν στα ποτάμια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της χώρας, το 59% των 564 ποταμών της Ινδονησίας είναι μολυσμένα.

Η Ταϊλάνδη εκτρέφει καρχαρίες μπαμπού για να σώσει το είδος στα εμβληματικά νησιά Phi Phi

Μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, μια ντουζίνα ενυδρεία και μια ομάδα διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο είναι επιφορτισμένοι με ένα έργο που φαινόταν αδύνατο: να επιστρέψουν τα νερά του εμβληματικού Phi Phi, του μεγαλύτερου αρχιπελάγους στην Ταϊλάνδη, καρχαρίες υφάλου, που εξαφανίστηκαν πριν από χρόνια λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ανακαλύφθηκαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποβρύχια οροσειρά κοντά στη Χιλή

Επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποθαλάσσια οροσειρά στα ανοικτά των ακτών της Χιλής. Τα πλάσματα βρέθηκαν έως και 3.530 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κατά μήκος της κορυφογραμμής Salas y Gómez Ridge μήκους 2.900 χιλιομέτρων που εκτείνεται μεταξύ της Χιλής και του Νησιού του Πάσχα. Εκεί, βρέθηκαν κοράλλια βαθιάς θάλασσας, γυάλινα σφουγγάρια, αχινοί, αμφίποδα και άλλα είδη που πιθανότατα δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt.

Μελέτες διαχείρισης για Κάπελη – Φολόη – Πηνεία – Λαμπεία – Λάπιθα

Τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δημόσιων δασών ανέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας παράλληλα τα δάση, τα οποία αφορούν οι πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τέσσερα δασικά συμπλέγματα της Ηλείας.

Πώς ένα μυρμήγκι νίκησε τα λιοντάρια της Αφρικής

Σαν πουλόβερ που ξηλώνεται τραβώντας μια κλωστή, οι οικολογικές ισορροπίες στην αφρικανική σαβάνα κατέρρευσαν μετά την άφιξη ενός ξενόφερτου μυρμηγκιού που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων: Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό καταργεί τη ζώνη παράκτιας προστασίας

Οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις συνυπογράφουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλουν πως στο νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό το Υπουργείο Οικονομικών καταργεί τη ζώνη παράκτιας προστασίας.Συγκεκριμένα, δηλώνουν πως «με νομοσχέδιο εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το, ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού».

Μιλάνο: Τρίτη πόλη στον κόσμο με υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Στην λίστα με τον υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατατάσσεται στην τρίτη θέση το Μιλάνο της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον ελβετικό ιστότοπο IQAir, που ειδικεύεται στην καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τα στοιχεία αφορούν την χθεσινή ημέρα και βασίζονται στον δείκτη ποιότητας της ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Us Aqi.

Δ. Αυγερινπούλου: Η διαχείριση αποβλήτων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Στα επόμενα βήματα τα οποία σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης, υπό την Προεδρία της Δρος. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Διήμερη συνάντηση για τους υπουργούς Ενέργειας – Στο επίκεντρο ενέργεια και κλίμα

Παραγωγή ενέργειας για την ανθρωπότητα, εξάλειψη των εκπομπών CO2 για τον πλανήτη: πάνω από 30 υπουργοί Ενέργειας ή Κλίματος συναντώνται σήμερα και αύριο, Τετάρτη, στο …

Χ. Ζερεφός: Κατά 40% στον άνθρωπο οφείλεται η αποσταθεροποίηση του κλίματος

Στον άνθρωπο κατά ένα ποσοστό 30-40% οφείλεται η αποσταθεροποίηση του κλίματος και την υπόλοιπη «δουλειά» την κάνει η φύση, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Update” και τον Κώστα Λασκαράτο ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, με αφορμή τον κλιματικό «συναγερμό» που έχει σημάνει, δεδομένου ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό κελσίου.

Πώς θα σώσουμε τον σκύλο μας; – Ανάρπαστο το σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες περιστάσεις, αλλά αντίστοιχη βοήθεια είναι πιθανό να χρειαστούν και οι τετράποδοι φίλοι μας… Αλλά πώς γίνεται αυτό;

«Παλεύουν να ανασάνουν» – Ανησυχία για τις παγιδευμένες όρκες στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών

Αυξάνεται η ανησυχία για την τύχη μιας ομάδας φαλαινών δολοφόνων που φαίνεται να έχει παγιδευτεί μεταξύ πάγων στα ανοικτά των ακτών του …

Μυτιλήνη: Οι πρόσκοποι έσωσαν δύο φλαμίνγκο στο νησί με τους 65 υγρότοπους

Με ένα διπλό περιστατικό διάσωσης άγριων ζώων τίμησαν στη Μυτιλήνη οι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) την 2α Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Πολίτης …

Το λάθος στην αποθήκευση ξηράς τροφής που μπορεί να αρρωσταίνει το κατοικίδιό σας

Η λάθος αποθήκευση της σκυλοτροφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του κατοικιδίου σας, σύμφωνα με την ειδικό για συμβουλές κατοικιδίων Rachel Fusaro. Η ίδια σε ένα βίντεο στο TikTok εξηγεί γιατί έχει σημασία το μέγεθος της

Λίμνη Καϊάφα και Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου εκπέμπουν SOS

Η ζωτική σημασία των υγροβιότοπων της Ηλείας, για τον άνθρωπο και το ίδιο το περιβάλλον, είναι ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί έτσι ώστε οι δύο μεγάλοι υγροβιότοποι της Ηλείας, η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου και η Λίμνη Καϊάφα, να συνεχίσουν να προσφέρουν τα οφέλη τους.

Όλη η επικαιρότητα