Αρθρογραφία

Περπάτημα ή Τρέξιμο;

Και τα δύο είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εκγύμνασης, το πόσο πιο αποτελεσματικό είναι το ένα από το άλλο, αποτελεί μια μακροχρόνια συζήτηση. Αν θέλεις να διατηρείς την καλή σου υγειά, η γυμναστική πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς σου, με τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Όποια κι αν είναι η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου, το σίγουρο είναι ότι το να τρέχουμε ή το να περπατάμε είναι πολύ καλύτερο από το να καθόμαστε. Η πολλή άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί, αν γίνεται με μέτρο. Για παράδειγμα το  βάδισμα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες λειτουργεί ως “ασπίδα” για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι  δυόμισι ώρες συνολικά την εβδομάδα περιορίζουν την πιθανότητα για καρδιοαγγειοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, επηρεάζει θετικά βασικούς βιολογικούς δείκτες, όπως είναι η αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης.

Τέλος φόρμας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ξεκινάς να τρέχεις. Το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια υγιή καρδιά, να βελτιώσει την διάθεση σου και να κρατήσει μακριά από αρρώστιες.

Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι οι πιο απλές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κανείς.

Μια σειρά από νέες έρευνες, πάντως, φέρνουν νέα δεδομένα στην συζήτηση κάνοντάς την πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα από ποτέ. Το κοινό συμπέρασμα όλων είναι το εξής: Έχει να κάνει με το τι θέλεις να πετύχεις.
Οι διαφορές, τα υπέρ και τα κατά κάθε είδους δραστηριότητας ξεχωριστά που θα βρείτε παρακάτω, θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το είδος της άσκησης που είναι πιο κατάλληλο για εσάς. Για να καταλήξετε όμως, πρέπει να συνυπολογίσετε τη φυσική σας κατάσταση, το μυοσκελετικό σας σύστημα, το βάρος, την ηλικία και τους στόχους που έχετε βάλει. Συνήθως, η τελική επιλογή εξαρτάται από τη δραστηριότητα που σας βολεύει περισσότερο από άποψη χρόνου, σας είναι πιο εύκολη και σας ευχαριστεί. Σίγουρα είναι εμφανές ότι το τρέξιμο απαιτεί πολύ περισσότερο κόπο από το περπάτημα και καίει περισσότερες θερμίδες ανά ώρα. Αυτό που μετράει όμως είναι η κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί και για αυτό εξηγείται πως όσοι τρέχουν και όσοι περπατάνε μπορεί να έχουν διανύσει τα ίδια χιλιόμετρα όμως σε βάθος χρόνου, το αποτέλεσμα στο βάρος τους είναι σαφώς καλύτερο για αυτούς που τρέχουν.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες μια μέτριας έντασης σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών την μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άσκησης τη μέρα επί τρεις μέρες την εβδομάδα. Επίσης προτείνουν τον συνδυασμό έντονων και πιο ήπιων ασκήσεων, για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα και τρέξιμο 20 λεπτών δύο μέρες εβδομαδιαίως. Ο στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αυξηθεί η λειτουργία της καρδιάς, να ελεγχθεί το βάρος και να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων.

Τόσο το γρήγορο βάδισμα, όσο και το τρέξιμο, παρέχουν οφέλη για την υγεία, όμως το πρώτο μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το “Live Science”, μελέτησαν συγκριτικά στοιχεία για περίπου 33.000 άτομα που έκαναν συστηματικά τρέξιμο και άλλα 15.000 που προτιμούσαν το περπάτημα (οι άνδρες ήσαν το 51% των δρομέων και το 21% των βαδιστών).

Η μελέτη, που αφορούσε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 80 ετών και διήρκεσε επί έξι έτη, διαπίστωσε ότι το περπάτημα με ταχύ ρυθμό είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του καρδιολογικού κινδύνου σε σχέση με το τρέξιμο, όταν και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος καταβάλλει την ίδια ποσότητα ενέργειας με βάση τις θερμίδες που καίει.

Περπάτημα τα υπέρ:

Είναι εύκολο.
 Είναι κατάλληλο και ασφαλές για όλους.
 Είναι ιδανικό για ευπαθείς ομάδες και για αποκατάσταση (π.χ. εγκύους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους κ.ά.).
 Μπορεί να γίνει οπουδήποτε.
 Δεν έχει κραδασμούς.
τα κατά:

Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.
 Προκαλεί χαμηλή σχετικά καύση θερμίδων.
 Δεν βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
 Επιφέρει μικρές βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση.

Τρέξιμο τα υπέρ:

Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων από τα προηγούμενα είδη άσκησης.
 Είναι αρκετά αποτελεσματικό στη βελτίωση της αντοχής.
 Απευθύνεται σε πολύ κόσμο.
 Είναι αρκετά ασφαλές.

Τα κατά:

  • Προκαλεί περισσότερους κραδασμούς.
     Όσοι έχουν κακή φυσική κατάσταση κουράζονται γρήγορα.
     Μπορεί να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς.
     Απαιτεί έλεγχο των καρδιακών χτύπων.

Η επιλογή δική σας

 

Μάλλιου Αγγελική

Γυμνάστρια Αποκατάστασης Παθήσεων & Τραυματισμών

Msc, Phd, Νοσηλεύτρια,

Φοιτήτρια Ιατρικής

Όλη η επικαιρότητα