Γυναίκα

Πες τέλος σε πανάδες και σπυράκια

panades.png
Ακούστε το άρθρο

Πανάδες, καφέ κηλίδες και διευρυμένοι πόροι απασχολούν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές και απευθύνονται στο δερματολόγο. Οι πιο σύγχρονες θεραπείες που προτείνει η δερματολόγος δρ. Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας και Εφαρμογών Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine είναι οι παρακάτω.

-Για πανάδες:

Οι πανάδες (ή μέλασμα) είναι ένα είδος υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με σκουρόχρωμα, ευμεγέθη σημάδια τοπικά στο δέρμα. Οι πανάδες διαφέρουν από τις καφέ κηλίδες/φακίδες, είναι πιο μεγάλες και οφείλονται σε υπερβολική συσσώρευση μελανίνης σε κάποια σημεία του δέρματος, δηλαδή της χρωστικής ουσίας που παράγεται για να μας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο.

Όπως εξηγεί η δερματολόγος δρ. Τσιατούρα, οι πιο σημαντικές θεραπείες που εξαλείφουν σταδιακά τις πανάδες και τις κηλίδες είναι:

1)Το ήπιο πίλινγκ. Γίνεται με ασφάλεια ακόμα και το φθινόπωρο που η ηλιοφάνεια είναι έντονη και περιλαμβάνει γλυκολικό οξύ ή γαλακτικό οξύ ή μανδελικό οξύ κ.ά. Το χειμώνα η πιο δραστική λύση είναι το πίλινγκ με τριχλωροξικό οξύ.

2)Το fractional laser προάγει την ανάπλαση του δέρματος που πλέον αναγεννάται με ομοιόμορφο τόνο, σταδιακά, έπειτα από λίγες συνεδρίες. Η μεσοθεραπεία γίνεται με βιταμίνη C που είναι λευκαντική και δρα ενισχυτικά.

3)Η τοπική θεραπεία που προτείνουμε σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια ήπια αγωγή στο σπίτι είναι η εφαρμογή συνταγογραφούμενης κρέμας με συνδυασμό ουσιών, όπως: υδροκινόνη, βιταμίνη C, τρετινοϊνη, αζελαϊκό οξύ. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση γιατί τα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

-Για διευρυμένους πόρους:

Η αυξημένη λιπαρότητα της επιδερμίδας, ο τραυματισμός του δέρματος (π.χ. επειδή σπάτε τα σπυράκια) αλλά και ο ίδιος ο τύπος του είναι οι αιτίες που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διευρυμένους πόρους. Για να απαλλαγείτε από αυτούς υπάρχουν οι εξής θεραπείες:

«Η πρώτη είναι η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι, η δεύτερη ένα ήπιο χημικό πίλινγκ και η τρίτη το fractional laser» εξηγεί η δερματολόγος δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Τι επιτυγχάνει η καθεμία; «Η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι καθαρίζει τους πόρους, αφαιρεί τα επιφανειακά, νεκρά κύτταρα και αφήνει το δέρμα λείο. Το ήπιο χημικό πίλινγκ προκαλεί ένα πολύ μικρό χημικό έγκαυμα και ενισχύει την αναγέννηση νέου δέρματος με καλύτερη υφή. Τέλος, το laser fractional είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους διευρυμένους πόρους. Η μικρή κεφαλή του laser δημιουργεί μικροτραυματισμούς μεγέθους οπών ενός χαρτιού μελιμετρέ περίπου και η αναγέννηση καινούριου δέρματος γίνεται γρήγορα» αναφέρει η δρ. Τσιατούρα.

Πηγή: faysbook.gr

Όλη η επικαιρότητα