Πολιτική

Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η στενή συνεργάτης του Α. Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα.

Γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1932 στη Λάρισα και πατέρας της ήταν ο υποστράτηγος Στ. Κοκκόλας. Η απόφοιτος του Pierce College και της Σχολής του ΕΟΤ Αγγέλα Κοκκόλα εργάστηκε στον ΟΗΕ, τη Βουλή των Ελλήνων και τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία.

Για μία οκταετία, από το 1981 έως το 1989, είχε αναλάβει την διεύθυνση του ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και εκτελούσε χρέη προϊσταμένης στη γραμματεία του.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 1994 και παράμεινε στη θέση έως το 1999.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της σημαντικής προσωπικότητας για την πολιτική σκηνή της χώρας.

«Βαθιά η θλίψη μας από την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα. Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημειώνει:

“Η θλίψη μας από την απώλειά της είναι μεγάλη. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών πενθεί μια γυναίκα πρωτοπόρα για την εποχή της, που ταύτισε την πορεία της με την πορεία της προοδευτικής παράταξης, σε πολύ δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες και τη χώρα.

Υπήρξε αφοσιωμένη συνεργάτης του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου και στάθηκε δίπλα τους με αποφασιστικότητα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του τόπου.

Ήταν παρούσα σε γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του τόπου και χαρακτηρίζονται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Η Αγγέλα Κοκκόλα, έγραψε με τα ίδια της τα χέρια τις επιστολές του Γεωργίου Παπανδρέου προς το Παλάτι, γράφοντας ταυτόχρονα και τα ντοκουμέντα που συνοδεύουν ιστορικά τη σύγκρουση ενός μεγάλου ηγέτη που εξέφρασε τον μεταπολεμικό πόθο των Ελλήνων για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, απέναντι στον αυταρχισμό της βασιλείας και της συντήρησης.

Ήταν δίπλα στον Ανδρέα και στην οικογένειά του στα χρόνια της εξορίας.

Στο ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), που ιδρύθηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη δικτατορία και την ξενοκρατία, συνέβαλε με καθημερινό αγώνα και αφοσίωση.

Έγραψε χιλιάδες σελίδες ντοκουμέντων, που καταγράφουν τους αγώνες των Ελλήνων για την Αλλαγή της χώρας. Πρακτικά των επαναστατικών διαβουλεύσεων για την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ, δηλώσεις, άρθρα και ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και σε όλα, με τη δική της πάντα συμμετοχή και άποψη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά της στην παράταξη, την πρότειναν ως υποψήφια για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του 1994, από όπου και υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα μέχρι το 1999.

Η Αγγέλα, δεν έπαψε μέχρι την τελευταία στιγμή, να νοιάζεται για τους Έλληνες και την πατρίδα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνιά για το αύριο. Για ένα αύριο που θα δικαιώσει, επιτέλους, τους αγώνες δεκαετιών, για μια Ελλάδα ελεύθερη από πάσης φύσεως εξαρτήσεις, για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

Η Αγγέλα, τίμησε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με την παρουσία της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του Γενάρη του 2015, από την τελευταία τιμητική θέση, δείχνοντας στους νεότερους συνυποψήφιούς της την αξία του αγώνα για την Αλλαγή, από οποιαδήποτε θέση.

Αγγέλα, καλό ταξίδι.”

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα